Senki sem tájékoztatja a nőket a házassággal rájuk zúduló követelmények mindegyikéről. Úgy képzelik, egy szakácskönyvvel, Dr. Spockkal és egy jó szex-kézikönyvvel elboldogulnak.
Pedig ezek közül egyik sem foglalkozik haldokló házinyulakkal, orrba nyomott babszemekkel, maciktól eldugaszolt vécékkel és zongorába hintett rizzsel.
AZ EGYETEMES HÁZIMUNKATÖRVÉNY
A házimunka mennyisége mindig a nálánál érdekesebb foglalatosságok terhére növekszik.
A NÉZŐPONTOK TÖRVÉNYE
A házimunka tovább tart, mint a férj gondolja.
MURPHY /KIS/ASSZONY VÁSÁRLÁSTANA ANSTEY KISASSZONY TÖRVÉNYEI A BEVÁSÁRLÓLISTÁKRÓL
1. Bevásárlólistád mindig átgondolt, teljes - és otthon marad a hűtőgép tetején.
2. Az ember benéz a kamrába, megírja a listát, megjön a boltból, és akkor látja, hogy a gyerekek csupa üres dobozzal tömték tele a kamrát.
3. Amit már nem írtál fel a listára, mert annyira nyilvánvaló volt, hogy hozni kell, éppen az lesz, amit nem hozol.
SAJTTÖRVÉNYEK
1. A tökéletes állapotban hazahozott brie éppen vendégeid szeme láttára válik folyóssá.
2. Minél többfajta sajtot teszel a sajttálcára, vendégeid annál kevesebb fajtából esznek.
AZ ÜGYES CSOMAGOLÁS TÖRVÉNYEI
1. Az elegáns, ugyanakkor mértéktartó csomagolás húsz százalékkal növeli a vételárat.
2. Ha egy dobozon azt olvasod, hogy "vitaminnal dúsítva", akkor a termékhez hozzáadott vitamin épp a fele annak, mint amennyit a gyártás vett ki belőle.
3. A "házi sütés" gyárit jelent, göcsörtökkel.
Az eredeti parasztételek hozzávalóit csak milliomosok engedhetik meg maguknak, ha az ételt nem az eredeti országban próbálják összeütni.
PAM ZOKSZAVA
Ha valaki merő véletlenségből olyan ételt főz, amely az egész családnak ízlik, soha többé nem tudja még egyszer ugyanolyanra megfőzni.
TEATÖRVÉNYEK
1. Akkor lehet fáradtnak tekinteni a háziasszonyt, ha a forró vizet nem a teáskannába, hanem a teásdobozba önti.
2. Ha vendéglátód magadra hagy azzal, hogy "felteszi a teát", és kicsit soká van távol, biztos lehetsz benne, hogy átrohant a szomszédba egy kis teafűért.
A PIRÍTÓSKÉSZÍTÉS TÖRVÉNYEI
1. Ha a gyereked már tud pirítóst készíteni, folyton pirítóst készít.
2. Számos ritka madárfaj azért marad fenn, mert sok a megégett pirítós.
Elkészítése:
Vágjuk félbe a megtisztított vöröshagymákat, majd éles késsel szeleteljük fel vékonyan fél karikákra.
Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát, a hagymaszeleteket, a zöldborsót és állandóan kevergetve pároljuk 5-6 percig.
Tegyük hozzá a babérlevelet, ízesítsük sóval, leveskockával és darált borssal, majd öntsünk rá másfél liter vizet. Öntsük hozzá a bort is, majd kis lángon főzzük 10-15 percig.
Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk hozzá a két centis darabokra felvágott újhagymát, és az összetépkedett majoranna leveleket.
Tálaljuk kis tálkákba, mellé sajtos pirítóst ropogtassunk.
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!
A tojást habosra keverem a cukorral és a vajjal, a száraz alapanyagokat összekeverem, majd kis adagokban hozzáadom. A masszából diónyi gombócokat formázok, amiket összelapítok, kilisztezett tepsiben 200 fonok 12-13 percig sütöm.
Savanyú csirkemáj
1,2 kg csirkemájat 1 l vízben megf"ozünk, ezután kivesszük a vízb"ol és felszeleteljük. Sötétebb rántást készítünk paprikával, borssal, és tejjel felengedjük. Összeforraljuk a lével és a májjal, a végén ecetet és tejfölt teszünk bele.
A hagymát megpároljuk, 1 l vízzel felengedjük, mindent beleteszünk, majd fél órát felf"ozzük. A mustárt tejföllel összekeverjük, ráöntjük a levest. Fokhagymás krutont tálalunk hozzá.
Quiche Lorraine (francia recept)
Tészta: 20 dkg liszt, 1/2 pohár víz, só, 1/3 margarin
Süt"otálba nyútjuk a tészát, az oldalára is felhúzzuk, beletesszük a tölteléket, ráöntjük a szószt, majd reszelt sajttal megszórjuk, forró süt"oben sütjük.
Az unokahúgom a savanyú csirkemájra esküszik, hogy annál jobbat még nem evett
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!
Itt az eperszezon, és már karácsony táján ígértem, hogy leírom az epertortareceptemet. Eredetileg málnatorta, de én eperrel szeretem csinálni .
Epres (vagy málnás) joghurttorta: 3 tojást elkeverek 8 cl (2-3 ek) meleg vízel, 15 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, majd vízgőz fölött felforralom, és sűrűsödésig főzöm. Utána leveszem a tűzről, hagyom kihűlni. Ha nagyjából kihűlt, összedolgozom 15 dkg liszttel, 1 cs. sütőporral, fél citrom reszelt héjával, 5 dkg vajjal. A tésztát tortaformában 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm. (Elvileg kb. fél óra a recept szerint, de nálam inkább a duplája-sütőtől függ.)
Közben elkészítem a kétféle krémet.30 dkg gyümölcsöt (lehet felengedett fagyasztott is) összekeverem 10 dkg cukorral és 2 dl megfelelő gyümölcsjoghurttal (epres az epreshez, málnás a málnáshoz). Kevés meleg vízben zselatint olvasztok, amit hozzákeverek (a zselatin mennyiségét a zacskójáról nézem meg, mert ez márka szerint változhat). Ha valaki nem szokott ilyesmit csinálni: az olvasztott zselatinhoz kell egy-két kanalanként hozzákeverni kb. 4-5 kanál krémet, utána hozzátenni az összeshez (ha direkt a krémbe kerül, csomós lesz).
További 2 dl gyümölcsjoghurtot, fél liter felvert tejszínnel, 10 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 0,5 dl gyümölcslikőrrel (málna, eper, meggy, ha nincs likőr, rum is jó) összekeverem, ezt is megfelelő mennyiségű zselatinnal keverem össze. A kétféle krémet hideg helyre teszem. Ha a tortalap kihűlt, és a krémek is kezdenek dermedni, először a gyümölcsös krémet öntöm a tésztára, utána a tejszíneset, majd pár órára hűtőbe teszem. A tortakarimát csak a krém megszilárdulása után veszem le.
Jó tudni: ugyanannyi cukormennyiségtől az epres változat édesebb lesz!
Ez egy nagyon-nagyon finom torta, én mindig megcsinálom ilyenkor, megéri a munkát, és a tésztája önmagában is egészen különleges.
Nem arról van szó, hogy egészségtelen kajákat főzöm Szeretjük a salátát, de ugyanúgy a körömpörköltet is
A szósz sima gyümölcsszósz, csak nem kizárólag meggyből, hanem josta is van benne. Ha nem ismered, ez a gyümi hasonlít az feketeribizlihez és az egreshez, csak kicsit fanyarabb szerintem. Nagyon érdekes.
Itt találod: http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Josta_szerencses_keresztezes?aid=20080123170023 A bokor anyu szerzeménye, kertész, bár nem a szakmában dolgozik, de otthon sokmindent tart a kertben
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!
Hát a korod végett ne aggódj, azért én sem 17 vagyok Vacsoracsatát nem néztem sosem...
viszont a párom dícséreténél nem is kell több, eszméletlen mód szeret enni, és a közösen eltöltött 8 év alatt jó 15 kg-ot fel is szedett Van egy ikre, ő már kicsit sovinak tűnik mellette Nem mintha ő nem enne rendes adagokat, de a párom nagyon be tud kajálni, mindig azt mondja, ne főzzek olyan finomakat, de nem tudok!! Anyutól tanultam természetesen!
A virslis tészta nagyon jó!!!
Ma mi volt a menü nálatok?
Mi anyuhoz voltunk hivatalosak ebédre, így csak húslevest csináltam, azt vittük el, a húgomnak anélkül nincs vasárnap Kaptam olyan finom josta-meggy szószt anyutól, hogy csak!
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!
Szerencsére nem vagyok még öreg, csak elmúltam már 29 egy tizessel. Én még soha nem sütöttem kenyeret, valahogy nincs is rá késztetésem , de most sütöttem egy olyat, hogy pizza ma az ebéd, kicsivel több tésztát dagasztottam és beletekertem tésztacsíkokba virsliket, azt is megsütöttem, már eszik is. Egy shih-tzus fórumtársam írta tegnap este.
Ha ilyen "sütős" vagy, simán jelentkezhettél volna a Vacsoracsatá-ba.
Igen, ilyeneket, mert imádom a házi kosztot Egyébként 29 éves vagyok. Anyum is sokmindent házilag csinált és csinál, és megszoktam a finomat Kenyeret sütök, pizzát, miegyéb...
Meg egyébként imádok főzni (az utána lévő mosogatást és tisztogatást kivéve ), így az ilyen dolgok nem esnek nehezemre A párom szintén szereti az újdonságokat, így sokmindent kipróbálunk.
Miért vagy kíváncsi a "fiatalokra"? Te már "öreg" vagy?
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!
Ilyeneket csinálsz otthon? Hány éves vagy? Csak azért kérdezem, mert kíváncsi lennék, hogy a fiatalokat is érdelik-e ezek a dolgok.
Most néztem meg az egyik receptben, hogy a fűszervajba fél csomag kaprot is tesz, meg van fokhagymás is.
Így van, ha ez elfogy, megpróbálom ruccolával, azt is nagyon szeretem! Sokféle dolgot csinálok házilag egyébként, krémsajtot, túrót, sajtot (na jó azt csak ritkán, kis segítséggel), tésztát gyúrok és egyebek Ettől finomabb nincs a boltban az fix
dindi
A tüskék fájhatnak, az emberek elhagyhatnak, a napfény ködbe burkolózhat. De soha nem maradsz barát nélkül, ha van egy kutyád!