küldjek másikat vagy hagyjam? egy receptküldős játék, olyan mint a piramisjáték, csak itt tényleg kapsz receptet, és azt kell kell érte adnod mindössze egy embernek
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-osra. Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es sütőformát.
A vajat, a cukrot és a mézet egy közepes méretű lábasban keverjük össze, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítsük, amíg a cukor feloldódik. A vajas masszát egy közepes tálba téve keverjük össze a zabpehellyel, a napraforgómaggal, a kókuszreszelékkel, a fahéjjal és a sárgabarackkal. A masszát nyomkodjuk az előre elkészített sütőformába, és végül szórjuk meg a csokoládédarabokkal. Süssük 30 percig, amíg kissé megpirul.
Még melegen szeleteljük fel, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
(Ezt a süteményt lefedve, hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk.)
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
nagykockára vágott hagymát pirítottam, csirkemell-csíkokat dobáltam rá, sóztam borsoztam, mikor megpárolódott, megszórtam oregánóval és bazsalikommal, kechupot és mézet tettem rá, és egy fél konzerv kukoricát. párolt rizzsel nagyon finom volt! majdnem mint az édes-savanyú szósz (még ha tettem volna rá bambuszrügyet! pedig volt itthon )
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
drága anyum mikor öten éltünk egy fizuból gyerekkoromban, túrórudit készített nekünk saját kitaláció alapján, szerettem volna belefulladni, volt vagy 60 db az adag a mai napig imádom
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
Hozzávalók:
A tésztához:225 g finomliszt,75 g cukor
175 g vaj
A töltelékhez:200 g vaj;400 g cukrozott sűrített tej (a tubosos undormány :-)
4 evőkanál cukor;250 g sózott földimogyoró
A csokimázhoz:125 g tejcsoki;125 g 85%-os étcsoki
A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütőpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és beledöngöltem. 160 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihűlni.
--Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem főni. Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, de hál istennek nem lövöldözött, így égési sérülések nélkül megúsztam. Kb 10 perces kavargatás után érezhetően besűrűsödött és kissé karamellizálódott a massza. Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihűlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam. Így nézett ki: Vízfürdő felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a tetejét. Hűtőbe dugtam, majd egy óra múlva szeleteltem.
--Szerintem egész jó lett. Mondhatni remek. A tészta erősen vajas ízű, ami jó kontrasztot ad a csokinak és a sós mogyorónak. A töltelék állaga valami egészen fantasztikus: nem kemény, nem túl ragadós, pont jó.
Kíváncsi lennék milyen lenne ha:
1, Vaníliát tettem volna a tésztába?
2, Kakaós tésztával csináltam volna?
3, A töltelék cukormennyiségét először karamellizáltam volna, aztán adtam volna hozzá a sűrített tejet és a vajat, hogy kicsit intenzívebb karamell íze legyen...?
---Nem hiszem, hogy a közeljövőben elkészítem (ki kell pihenni ezt a kalóriamennyiséget), de jövőre talán kísérletezek még vele...
KINDER szelet:
Hozzávalók: tészta:8 tojás,20 dkg cukor,6 ek víz, 8 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin 30 dkg sima liszt 4 dkg;keserű kakaópor, 1 cs sütőpor, 1 tk mézes sütemény fűszerkeverék tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin és liszt a felületre vagy sütőpapír krémhez: 4-5 ek cukor,4-5 cs vaníliás cukor,3,75 dl tej, 3,75 dkg ( 1,5 csomag ) zselatinpor, 8 dl habtejszín, mázhoz: 25 dkg ét csokis torta bevonó,8 dkg vaj/margarin
Elkészítés:
A tojás sárgáját cukorral fehéredésig keverjük. A vizet és a puha vajat/margarint hozzáadjuk és pár percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral és a fűszerkeverékkel összeforgatjuk és a keverékhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és a kakaós keverékhez adjuk finoman belekeverve.
A tepsit ( kb. 30 x 35 ös ) előkészítjük ( vagy kivajazzuk és lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral ). A massza felét belesimítjuk. A sütőportól megfelelő méretűre fog nőni sülés közben. Előmelegített sütőben közepes lángon 12-15 perc alatt megsütjük, majd a másik lapot ugyanúgy. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, és kevergetve felforraljuk. A zselatint belekeverve, kis lángon addig főzzük amíg a zselatin elolvad. Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. Addig a tejszínt kemény habbá verjük, és a langyos zselatinos tejet belecsorgatjuk. Gyorsan amíg a krém meg nem köt, addig simítsuk rá az egyik tésztára, majd tegyük rá a másik lapot úgy hogy egy kicsit nyomkodjuk is bele.
Hideg helyre tegyük legalább 1,5-2 órára.
Máz: a csokoládét a vajjal megolvasztjuk, és rásimítjuk a süti tetejére. Egy késsel a csokiba jelöljük meg a szeletek helyét. Vízbe mártott késsel felvágjuk
Tanácsok:
A mézes fűszerkeveréket,el is lehet hagyni,úgy is finom, kipróbáltam :)
Kinder Pingui
Tészta hozzávalói (2 laphoz):
6 tojás;6 evőkanál cukor;6 evőkanál meleg víz
6 evőkanál liszt;2 evőkanál keserű kakaópor;1 csomag sütőpor
Csokoládés krém:15 dkg csokoládé
10 dkg Ráma margarin / vaj; 1 evőkanál víz; 2 evőkanál olaj;
Bevonat:20 dkg étcsokoládé; 10 dkg Ráma margarin /vaj; 3 evőkanál olaj;1 evőkanál víz
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát.
Ehhez a tojások sárgáit keverjük fehéredésig a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
--A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítsük el a masszával, mert így jó sötét színű tésztát kapunk, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
A tepsi alját kenjük ki olajjal, béleljük ki sütőpapírral, és azt is kenjük meg, így könnyen le tudjuk majd választani a kisült tésztáról. Öntsük rá a masszát, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen terüljön el.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on süssük ki. Hamar készre sül, ellenőrizzük tűpróbával!
--A krém hozzávalóit felezzük el, és ezt is külön-külön készítsük el.
A zselatin felét áztassuk be 3 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, 2-3 kanálnyit keverjünk a zseléhez, és így adjuk a teljes mennyiségű habhoz, így biztos nem csomósodik meg. Lassan csorgassuk bele a mézet, és verjünk kemény habot belőle. Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krémet egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
--Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét (pici vizet, vagy tejet is adjunk hozzá, hogy lazább legyen), és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik. Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre. Ismét tegyük hűtőbe dermedni!
-- Amikor a csokis réteg megdermed, keverjük ki a tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be. A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.
KINDER BUENO
Hozzávalók:
6 db tojásfehárje
6 ek cukor
1 ek étolaj
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
1/2 csomag sütőpor
15 dkg vágott dió
1/2 üveg mogyorókrém
háztartásikeksz
Krém:6 db tojássárgája; 25 dkg cukor; 1 csomag vaníiliás pudingpor; 3 ek liszt;10 dkg csokoládé; 25 dkg margarine; 2 dl tejszín
-- A tészta hozzávalóit összekeverjük, tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük.
-- A meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. A tejből, tojássárgájából, cukorból, vaníliás pudingporból és a lisztből krémet főzünk, elfelezzük.
-- Az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.
A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém,
a tetejére a 2 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor babapiskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromkarikával díszíthetjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
hmm, igen jó receptek! én meginni szeretem a levét, olyan jó savanykás!! hálisten a családban senki nem issza, mióta az eszemet tudom, anyu még most is félreteszi nekem, ha almás pitét csinál
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
Mondjuk, hogy almás süteményt csináltok. A legtöbb ilyenhez az almát ugye ki kell nyomni. Ki mihez kezd az almalével?
Én most például csináltam belőle [u]almás pudingot[/u]. Vaníliás pudingporral simán megcsinálom, ahogy a leírás mondja, tej helyett az almalével (ha kevés, akkor kiegészítem egy kis tejjel). Tejszínhabbal...mmmm!
És hogy legyen almalé, itt egy [u]rácsos almás süti [/u]recept:
30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 ek cukor, 1 tojás, és annyi tejfel, amennyit felvesz, hogy jól össze lehessen gyúrni.
Tésztát kétfelé választom, egyik felét kinyújtom akkorára, mint a tepsi, beleterítem, megszórom prézlivel.
Legalább 80 dkg alma kell hozzá (lehet több ), lereszelem, ízlés szerint 10-20 dkg cukorral és fahéjjal összerottyantom, aztán a levét kinyomva az almát szétterítem a tésztán.
A maradék tésztából rudacskákat sodrok, ebből rácsot csinálok az alma tetejére, majd az egészet kisütöm.
Aznap, másnap nagyon finom (tetejét be lehet porcukrozni), de harmadnapra átnedvesedik a tésztája. Mondjuk nemigen marad belőle harmadnapra...
Béleljük ki sütőpapírral a kuglóf formát.
Besózott és borsozott csirkemellszeleteket rakjunk le egy sorba. Tegyünk rá egész tojást, reszelt sajtot, szalámit és snidlinget. Takarjuk le szalonnával. Az egészet takarjuk le hússal és ami még maradt a hozzávalókból. Kb. 1,5 órát süssük 250 °C-on.
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
apró lyukú reszelőn lenyomom a nyers krumplit, (ha sok a leve, leöntöm) párolok közben hagymát, azt beleteszem, tojás, vegeta, só, pici bors, tojás és egy pici sütőpor, liszt, hogy besűrűsödjön közepesen sűrű tésztává.
evőkanállal forró olajba szaggatni és guszta aranyszínűre sütni
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
toljuk le chilét, máááá' nagyon unom nézni csináltatok már burgonyalabdacsot? olyasmi, mint a tócsni, csak ez nem lapos.
egyszer ettem már, isssteni volt, jó ropogós ma ezt készítek a sült oldalas mellé
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
általános, hogy a szakácskönyv csak irányadó a sütési-főzési időre vonatkozóan... minden tűzhely más, anyué és az enyém egymás klónjai, mégis teljesen másképp sütjük a dolgokat ugyanolyan végeredménnyel
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"