Találatok száma: 36 üzenet |
|
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
26420. Elküldve:
2009-08-30 15:19:02 |
[26.] |
29-i key nem jó
|
|
[válaszok erre: #26421]
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
26418. Elküldve:
2009-08-30 14:42:25 |
[27.] |
dilivel mi van
|
|
[válaszok erre: #26419]
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
24233. Elküldve:
2009-06-17 20:03:38 |
[28.] |
Kódnál miről tudom, hogy O vagy nulla,
amikor ilyen sort látok EO 5O stb.
|
|
[válaszok erre: #24234]
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
135. Elküldve:
2009-06-08 15:48:10 |
[29.] |
Zöldbab főzelék (az angolos zöldbab fözelék: vajban megpárolt zöldbab, + só bors,petrezselyem, sűrítés, tehát rántás nélkül, de itt a nálunk ismeretes változat)
A friss zöldbabot megtisztítjuk (végeit levágjuk, szálkáit lehúzzuk), megmossuk, átlósan kb. egy-két centis darabokra vágjuk. A friss/fagyasztott babot annyi sós vízbe tesszük fel főzni, amennyi ellepi. (Az üveges babot nem kell főzni, mert előfőzött.) Ha a bab felforrt beletesszük a leveskockát, és mérsékeljük a tüzet. Amikor a bab megpuhult, leszűrjük, de a leszűrt levét is félretesszük, mivel a rántáshoz fogjuk felhasználni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a lisztet, mellyel fehéredésig pirítjuk, majd beletesszük a lereszelt fokhagymát, mellyel éppen csak addig sütjük, míg a "fokhagyma illatát" megérezzük. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és kevés hideg vízzel, valamint a leszűrt bab főzőlevével (az üveges bab esetében a konzervlével, ha ez kevés plusz vízzel) felöntjük. Hozzákeverjük a zöldbabot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Kevés ecettel és cukorral (az üveges babnál vigyázzunk, mert már lehet, hogy tartalmaz ecetet), valamint ha még szükséges sóval ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta. Különböző feltétekkel - fasírt, tükörtojás, pörkölt, sült szalonna, stb. - tálaljuk.
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
134. Elküldve:
2009-06-08 15:43:43 |
[30.] |
MI AZ A RÁNTÁS? A levesek, főzelékek, mártások legtöbbjét valamilyen rántással sűrítjük, ízesítjük. Kevés forró zsíradékba beleszórjuk a lisztet, majd mérsékelt tűzön, gyakorta kevergetve pirítjuk. (Így lesz a rántás világos, aranysárga, vagy barna.) Ha nem zsírral, hanem olajjal vagy vajjal dolgozunk, akkor csak gyengébben hevítsük a zsiradékot és a pirítás is legyen gyengébb, különben kellemetlen mellékízt kaphat. A kész rántáshoz annyi hideg vizet adunk, amennyivel simára tudjuk keverni. (Fontos alapelv, hogy a meleg rántást hideg vízzel, a hideg rántást viszont melegvízzel engedjük fel.) A felengedett rántást állandó keverés mellett öntjük vagy szűrjük a forró ételhez, amit tovább is kell forralni (úgy 3-4 percig), hogy a liszt megfőjön.
(Ha a recept a mennyiségekről nem mond semmit, akkor azzal lehet számolni, hogy mondjuk négy adag leves berántásához 2 evőkanál lisztet és 3 evőkanál olajat érdemes használni. A főzelékek berántásához is legfeljebb csak másfélszer ennyivel érdemes kalkulálni.)
VILÁGOS RÁNTÁS Ennél a lisztet néhány pillanatig tartjuk a forró zsiradékban, amíg átfehéredik és elveszti nyers ízét. Ez való a fehér mártásokhoz, krémlevesekhez, korai zöldfőzelékekhez. (A világos rántást nevezik fehér rántásnak is.)
ARANYSÁRGA RÁNTÁS Állandó keverés mellett addig marad a liszt a forró zsiradékon, amíg zsemleszínű nem lesz. Ezt használjuk levesek, főzelékek, egyszerűbb mártások, paradicsomos ételek sűrítésére. (Ezt szokták emlegetni zsemleszínű rántásként is.)
BARNA RÁNTÁS Ennél a lisztet - buzgón kevergetve - egészen barnára pirítjuk. Ez az alapja például a rántott levesnek is. Ha barna mártáshoz, savanyú tüdőhöz vagy lencsefőzelékhez használjuk, akkor cukor pirításával indítjuk.
FŰSZERES RÁNTÁSOK A fűszereket már csak akkor keverjük a rántásba, ha a liszt a szükséges mértékben megpirult, és ekkor az edényt a tűzről is levesszük. A világos rántásba általában finomra vágott zöldpetrezselymet, a sötétebbekbe leggyakrabban pirospaprikát, valamint aprított hagymát, fokhagymát szoktak tenni.
HA CSOMÓS LETT... Nem érdemes arra számítani, hogy a bő lében majd csak szétfőnek a csomók. Viszont segít egy teaszűrő, vagy szita, amivel a csomók kifoghatók, vagy szétpaszírozhatók.
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
23850. Elküldve:
2009-05-31 20:58:33 |
[31.] |
O-----II ??
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
2432. Elküldve:
2009-05-31 20:40:21 |
[32.] |
himi: automatikus kódgenerátort létezik?
|
|
[válaszok erre: #2433 #2435]
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
23843. Elküldve:
2009-05-31 20:37:22 |
[33.] |
a félóránkénti a cél.
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
22943. Elküldve:
2009-05-09 12:39:05 |
[34.] |
Nem megy, pendrive-s variáció nincs?
|
|
[válaszok erre: #22944]
|
[előzmény: (22932) bottyanmihaly, 2009-05-09 09:58:24]
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
22894. Elküldve:
2009-05-09 00:00:09 |
[35.] |
jól értem? senkinek nem jó?
|
|
[válaszok erre: #22895]
|
|
|
Zöldfülű |
|
solid+
Tagság: 2009-03-22 13:07:00 Tagszám: #72082 Hozzászólások: 36
|
22885. Elküldve:
2009-05-08 23:19:55 |
[36.] |
Nem tudjátok miért nem jó a 771 -es nek az USB levett kód, (a rom key data.rar)
a segítséget köszi
|
|
|
Zöldfülű |
|
|