Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9464848/6 Témák: 19040 Tagok: 112880 Legújabb tag: nigelbdhmp Online: (115/0
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 24 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Találatok száma: 582 üzenet

Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2925. Elküldve: 2010-04-08 11:12:08 [326.]

Tényleg jóóóóóóóóó hosszú lett! icon53.gif

Értékelem amit és ahogyan írtad. Mindenkinek más az út amit végigjár.

A saját történetedre most nem reagálok, az hosszú lenne, mindenesetre köszönöm hogy megosztottad velem, jó volt olvasni.

A többire tényleg csak röviden: icon53.gif

"Amit Idának írtál:
2003. évben volt a HRK-nál először WT, ami lényegében egy kisérlet volt, és nagyon népszerű lett.
A cold game teszt pedig csak pár éve van.. azt is a HRK kezdte el. "

De most 2010 van... Azaz 7 éve van ez a fajta "megmérettetés". Én arra próbáltam utalni, hogy ha valaki akar ilyenen részt venni az részt tud ennyi idő alatt. A cold game test ue.

"Én nem gondolom, hogy egy átlag kutyásnak, csak azért mert labradort választott bele kell mennie, egy olyan helyzetbe, ami taszítja. Itt, illetve a vizsgákon.. az alapvizsgán csak a kutya képességét nézzük majd, vagyis megpróbálunk valamilyen módszerrel belepillantani a hozott genetikai anyagába.
Az, hogy egy kutya hogy apportíroz, véleményem szerint nagyrészt tanított dolog.. mint írtad a német juhászotok is képes rá. Akár még vaddal is. De a labrador nem ettől hanem a dolgok összességétől labrador. "

Egy átlag kutyásnak nem is kell belemennie ilyen helyzetbe. Ha veszel egy labradort nem vagyok erre rákényszerítve... Azt is elfogadom ha valaki csak wt-re jár a kutyájával vagy agilityzik vagy semmit nem csinál csak szereti... Ez a tenyésztendő kutyák számára lenne előírva, hiszen azok hatérozzák meg a következő generációs labradorállományt...

"És ami a vesszőparipám, sok fiatalnak van labradorja, akinek a pár ezer forintos kiadás is sokat jelent, a szülőknek meg teher a nagygyerek hobbiját finanszírozni.. miért ne lehetne elfogadni azt, hogy csak vizsga előtt lát a kutya vadat?? "

A fiatal aki labradort tart eldönti mit szeretne. Ha képezni akarja azt vagy önerőből vagy szülői segítséggel tegye. De az tenyésztés nem hiszem hogy fiatal gyerekek pénz nélküli hobbija kellene legyen... Aki nem áldoz a kutyánál erre az nem tenyésztő. Hangsúlyozom ez a tenyésztendő kutyákra értendő.

"Szerintem nem lesz a jövőben ebből probléma, felvállaltuk a dolgokat és viszonylag olcsó tréningeken biztosítunk gyakorlási lehetőséget.
Aki meg munkavizsgázni akar, annak már bizony pénz és energiát kell beleölnie. "

Ezt örömmel hallom. Az utolsó mondattal pedig egyetértek. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2926] [előzmény: (2924) GaPéter, 2010-04-08 10:33:52]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2923. Elküldve: 2010-04-08 08:04:29 [327.]

Áh, még erre gyorsan...

Írod: "Tényleg csak címszavakban.
Vadrágást nem fogjuk tudni lemérni, mert a labisok 90 %.-a nem jut vadhoz. Emlékszem amikor nem túl régen a bírók barátkoztatták össze a vizsgázó kutyát a vaddal.. erre sem idő sem energia.. a kutya persze fél óra után imádta a dolgot. "

Na ezzel nem értek egyet. Mindenki ahhoz jut hozzá amihez akar. Egy fácán ára 2.500 Ft, egy kacsa 1.800 Ft. ezek nem egetrengető tételek, én magam is kifizettem érte amikor nem jutottam még vadhoz más formában. Majd minden település mellett vagy közelében van vadásztársaság, akik szívesen segítenek ha egy kutyás megkéri őket. (Már csak a későbbi együttműködés reményében is...)
El lehet menni Babatra, vagy mit tudom én hol tartanak retrieveriskolát, valamint fel lehet venni a kapcsolatot sok vadászkutyás emberrel, akik készséggel segítenek ha megkérik őket. (tudom, mert én is végigjártam ezt az utat és nyitott kapukat döngettem ha úgy tetszik, sok segítséget kaptam pro és kontra is).

Azt írod a kutya fél óra után imádta a dolgot. Na erről beszélek. Rá kell szánni ha más nem megy 2.000 ft-ot meg 1 órát. Ennyit talán rá lehet szánni azokra a kutyákra akik tenyészállományunk tagját képezik, akit továbbtenyésztünk, akinek a genetikáját továbbvisszük. Én egyiket sem teszem, mégis pusztán csak a magam kedvéért sok pénzt költöttem vadra, tréningre és benzinre.

Mert ha kiállításokra meg tudja valaki fizetni a 3-4-5 ezer forintos nevezési díjat, meg a szőrápoló kencéket, meg az autópályamatricát illetve az üzemanyagot, akkor néha vehetné a fáradságot is hogy gumicsizmát húzzon és kivigye a kutyát tréningezni, és áldozzon egy vadra néha-néha, bár amilyen szinten nézik ezt elég egy alkalommal. Érted a problémámat? Vadászkutyákat tartunk és tenyésztünk, de pont az eredeti szelekciókat nem tudjuk kezelni rendesen... Pedig egy kutya a vadhoz való viszonyából a legtöbb információ kideríthető. icon28.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2912) GaPéter, 2010-04-07 20:51:51]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2922. Elküldve: 2010-04-08 07:54:02 [328.]

icon50.gif

Figyelj az hogy esetenként egy kutya lefojtja a vadat, benne van a pakliban. A 4-5 kg-os kapálozó baknyulat véleményem szerint elég nehéz is lenne lefojtás nélkül terítékre hozni, hiszen ha egy ilyen súlyú állat kapálózik a kutya szájában az hatalmas rugásokat eredményezhet. én pusztán azt mondom, a retrievernek általában nem a vad "megölése" a célja, hanem a terítékre hozása. Hidd el láttam jó pár "kapálozó" fácánt Carlos szájában aki futva hozta azt be, majd addig tartotta míg el nem vettem tőle. élve. Nekem normális esetben ez a normális. Ez a folyton lefojtós magatartás az agárra emlékeztet engem "vadászati stílusban" , de ott más is volt a követelmény hiszen ott az agár az élő egészséges nyulat fogta meg, ez volt az eredeti funkciója.

A puha száj, a vad nem megrágása alaptulajdonság kell legyen a retrievernél. Azt írod Brit nem ropogtat. Nagyon helyes. Nem feltétlenül az alkalomszerű nem élve hozással van a gondom, hanem a vadrágással és az öléssel minden áron. icon32.gif Két külön dolog.

Agresszió szerintem fontos kérdés, de ebben úgy tűnik máshogyan értelmezünk. Természetesen van domináns és nem domináns egyed, mutogató és meghunyászkodó test és magatartás. De egy agresszív kutyát minden esetben domináns egyednek titulálni és ennyiben hagyni szerintem nem helyes. Azt írod
"van, de az "állomány" jelentős része csak max. jelzi hogy hagyj békén.
Az ami meg agresszív az sajnos nagyon látványosan az.. "

Az hogy egy kutya jelzi hogy hagyj békén nem agresszió. Nekem a Kyra is ha nagyon csesztetik jelez. Én azt definiálom agressziónak amikor egy normális kutya jelenlétében támadás történik, legyen szó bármilyen helyzetről. És hidd el jó pár példát hallottam és láttam erről... Siralmasnak tartom.

icon70.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2924] [előzmény: (2918) GaPéter, 2010-04-07 21:26:18]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2921. Elküldve: 2010-04-08 07:42:24 [329.]

Ida,

Én ezt másképpen gondolom. Mármint nem az 50%-ot, hanem a rálátást. Péter már leírta a véleményét ezzel az 50%-kal, és ezt tiszteletben is tartom. Nem véletlenül Tőled kérdeztem ezt meg. 20 éves tenyésztői múltadra való tekintettel tettem. Te is tartasz labradort (nem is egyet), és néhány évig "aktívan" tenyésztettél. Mint eredendően vadászkutya tenyésztő gondolom amikor pár hozzászólással lejjebb írtad hogy van jónéhány tenyésztő aki igyekszik a kutya eredeti funkciójának megfelelően vadászatokra járni a kutyájával, úgy véltem ebbe saját magadat is besoroltad. Laikus vagyok, nézd ezt el nekem, de véleményem szerint ha valaki nem foglalkozik a tenyészetében lévő kutyákkal semmilyen formában munka téren, az nem igazán tudja ebben az esetben erre szelektálni a kutyáit. Ezzel remélem egyetértesz. Én nem tenyésztek, pusztán csak kutyázom, nem vagyok vadászember, sem munkabíró. Mégis van véleményem az én látókörömbe került labradorállományról, mely ha nem is feltétlenül pontos, mégis saját vélemény. Annyiszor volt itt emlegetve ez az ominózus "DUAL" tenyésztési elvárás részedről is, gondolom hogyha ebben hiszel akkor ennek megfelelően is cselekszel, illetve ennek megfelelően is "szelektálsz". (Vagy szelektáltál, mikor "aktív" voltál.)

Ismétlem nem elvárásom hogy minden tenyészegyed munkavizsgával rendelkezzen, pusztán csak érdekelne, akik ezt a DUAL vonalat hajtogatják, azok minden esetben meg is teszik azt ami ehhez szükséges szelekció?

icon33.gif

Minden tiszteletem a tenyésztőké, azoké akik ténylegesen TENYÉSZTŐK. Csak (joggal) felmerül bennem a kérdés, hogy ma Magyarországon hány olyan tenyésztő van, aki nem csak küllemi versenyekre (kiállításokra) hordja a kutyáját, hanem indul mondjuk egy working testen vagy cold game testen, ne adja isten (azaz adja csak!) lemunkavizsgáztatja a kutyáját, és azt lehetőség szerint kishazánkban teszi, nem Szlovákiában vagy Szerbiában.

Én elég racionális embernek tartom magamat és az értékelhető eredményekben hiszek. Persze a tenyésztés nem exact tudomány, és sok a lehető hibaforrás, azonban néha úgy érzem azok akik a leghangosabban fújják a nagy szavakat nem feltétlenül alkalmazzák is a gyakorlatban. Persze ezek csak az én gondolataim, nem kell őket elfogadni, pusztán csak elmélkedek... icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2920) Adif, 2010-04-07 22:29:55]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2917. Elküldve: 2010-04-07 21:02:31 [330.]

Kedves márkatárs!

Engem az érdekelne, hogy véleményed alapján a hazai labrador állomány hány %-a felene meg az eredeti funkciójának, azaz hogy vadászkutya legyen? Nem várok pontos számot, inkább csak a véleményed érdekel. Bizonyára van rálátásod valamennyire! icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2920] [előzmény: (2911) Adif, 2010-04-07 20:47:34]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2915. Elküldve: 2010-04-07 20:59:40 [331.]

Holnap folyt köv! Végre értelmes téma van és jó hangnem! icon70.gif

Most megyek és megbubulom a két majmot. Már mindkettő a lábamon fekszik és kezd elzsibbadni... icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2912) GaPéter, 2010-04-07 20:51:51]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2914. Elküldve: 2010-04-07 20:55:42 [332.]

Mégvalami!

Carlos saját "képzésem", az összes képzési hibával mely a rutintalanságomból ered. Saját munkám. Előéletünket, történetünket, korlátainkat és a többit jól ismered.

Nincsen mindennap elővéve lábmunkára trenírozva, kennelbe zárva, elektromos nyakörvre és más kényszerítő eszközökre képezve...
A saját light-os képzési tempómmal és a fél éves mozgáskorlátjával együtt azonban sikerült tavaly 17 hónaposan 75%-os Vadászati alkalmassági vizsgát tennie, ha úgy tetszik minimális és rutintalan képzés eredményeképpen... Vadászatokon egyetlenegy alkalommal sem ölte meg vagy fojtotta le a fácánt vagy a kacsát... Minden esetben élve hozta azt be nekem. (Más kérdés hogy így ugye nekem kellett a nyakát megtekerni a madaraknak, de ezt is meg lehet tanulni, hahaha icon53.gif ).

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a nyílvánvaló hibáival és az én nyílvánvaló képzési hibáimmal együtt is Ő egy vadászkutya, aki genetikailag alkalmas arra hogy azt tegye amire kitenyésztették. Emellett bátran elvihetem bármilyen helyre és társaságba, legyen az emberektől hemzsegő park, vagy kutyás találkozó... Beülhetek vele fagyizni, és elmehetek vele nyaralni is... Nem kiemelkedő egyed, nem tartom annak, de számomra Ő a labrador. Pedig a fentiek nem tekinthetőek extra teljesítménynek, mégis ma Magyarországon egyre több az olyan labrador aki ezeknek a kritériumoknak nem tud megfelelni teljesen.

Domináns kutyákra visszatérve csak 1 szó erejéig... Hogy nevesítve beszéljek, 2 domináns fekete kan van a "látóteremben", akikkel rendszeresen találkozom.

Az egyik Gáspár Edina Zuluja, a másik Timi Jalléja. Mindkét kutyával volt és van szerencsém tréningezni, illetve Jalléval együtt is vettünk részt vadászaton. Hagy ne mondjam egyik kutya se morgott vagy viselkedett agresszívan. Pedig mind Zulu mind Jalle otthoni környezetben is "fogadott" bennünket, konkrétan a lakóhelyükön a nappaliban... Ahol is nem kevesebb mint 5-6 retriever volt egyszerre bent. Se az autóban, de a nappaliban, sem a vadászaton sem a tréningeken SOHA nem tapasztaltam agresszív megnyílvánulást egyikőjük részéről sem, akkor sem amikor nélkülünk voltak bezárva egy szobába pár órára. Szóval ezt a domináns-nem domináns viselkedésmintát én picit másképpen értelmezem. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2918] [előzmény: (2909) Eni79, 2010-04-07 19:53:46]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2909. Elküldve: 2010-04-07 19:53:46 [333.]

icon32.gif

Már a második mondat amit kiteszek! icon53.gif icon53.gif icon53.gif

A FT vonallal nem ellenkezem ott tökéletesen egyetértünk. icon32.gif

A képességvizsga -ebben igazad van- az egyed képességét kell vizsgálja. Nem is arra gondolok hogy irányítható legyen kézjellel a képességvizsgázó egyed 150 méterről... Az már tiszta sor, képzés. De a vadfelvétel az legalábbis számomra nem az extraképzés kategória... A dummyn sajnos nem tudod lemérni hogy vadrágás történik-e... Pedig ez véleményem szerint az egyik legnagyobb hiba. És azoknak a kutyáknak akik vadat rágnak, sem a tenyésztésben, de még csak vadászaton sincsen helyük. Én ezt ugyanolyan komolyan gondolom, mint ahogyan Te a behívhatóság kérdését (megjegyzem jogosan).

A kutyák közé vitellel is egy bajom van. Mi nem egyszer megtettük hogy tréning után "bezsúfoltunk" kutyákat (idegen kutyákat) a kombi hátuljába. A legtöbb amit betettünk az 5 db retriever volt. És egy morranás nem sok, annyi sem volt. Volt hogy Kétbodonyban 4 kutyát csuktunk a szobában be pár órára, semmi balhé nem volt. Nekem ez a természetes. A retrieverek vadászkutyák, Te is tudod az agresszió valamint a félelem legkissebb jele is súlyos hiba. Persze vannak domináns és kevésbé domináns egyedek, ezt aláírom, azonban egy retriever akkor sem mutathat agressziót. Ez egyrészről genetika, másrészről pedig szocializációs kérdés. Márpedig aki tenyészt a kutyájával, az a minimum hogy szocializálja azt. Kiállításon volt szerencsém egymásnak ugró retrieverek örjöngését végighallgatni, rázták a ketrecet és minimálpórázon kellett tartani őket végig figyelve rájuk, nehogy... hát tudod, ezeket sem hívom labradoroknak.

Természetesen nem használnám a kutyámat tesztkutyának, de például az is egy lehetőség lenne hogy a képességvizsgás csoporton belül sétáljon mindenki egy kört. Nem várok el teljes közömbösítést (ez már képzés...), de mondjuk az hogy ne akarjon már minden négylábúnak nekimenni kortól és nemtől függetlenül, szerintem alapelvárás.

Szőrminőség... Csak azért kattogok rajta, mert a szőrminőség igenis fontos része a labradornak. A nagyon gyenge minőségű nem sprőd hanem aljszőrzet nélküli vékony fedőszőr egy idő után már akadályozhatja a kutya munkáját is. Egy nem megfelelő szőrű labrador könnyebben kezd el fázni a hideg vízben mint egy jó szőrű. A vidrafarok is fontos, mégis mondjuk egy rövidebb vagy csapott farral nem fog a kutya rosszabb munkát végezni.

Ugyanez a fejkérdés is... Van szerencsém mostanában vödörfejű kutyákat látni nem megfelelő fejjel, rövid rotis orr résszel és ez bizony már akadályozza is őket a korrekt munkavégzésben. hiszen a nem megfelelő fejarányok a vad felvételét és fogását is akadályozzák. Ezek egy egy egyednél még csak megmosolyogtatóak, azonban ha egy vonalat építenek rá akkor a sokadik generációnál már bizony teljesen ellehetetlenítik az eredeti funkciót. Ugyanezt gondolom az alacsony ámde hosszú testről is, külön kiemelve a dömper méretű és kinézetű labradorokat. Szóval csak ezért kattogok...

Csak egy példa. Carlos első nyúlvonszalékján sikerült egy 5 kg körüli megtermett baknyulat "kapnunk". A kutyám hősiesen megküzdött vele, és be is hozta nekem, de ha mondjuk picit nagyobb méretű (mármint a kutya) akkor kevesebb erőráfordítással hozta volna be. Félre értés ne essék, fácánra és kacsára tökéletes, mert iszonyat gyors, és lendületes, de nem vagyok benne biztos hogy egy nyúlvadászaton is extrán teljesítene. (Behozná ez az 5-6 kg-os baknyulakat is, de hamarabb elfáradna mint egy nagyobb méretű kutya).Összességében egyébként jó küllemű kutya, de Ő egy kissebb darab.

tudod jól nem vagyok egy kiállítási fun, és nem is tervezek kiállításokra járni. Majd annak idején ha jön az utánpótlás (Bár amíg lehet addig Carlos dolgozni fog, ha már nem bírja akkor is jönni fog velem mindenhova, mert hozzám tartozik), azt igyekszem a fentiek alapján kiválasztani, a saját értékrendemnek megfelelő tenyésztőtől beszerezni.

Szóval örülök hogy "nyitott kapukat döngetek". Sajnos sok mindent át kell értékelni mindenkinek, és kritikusabban szemlélni önmagunkat és főleg a kutyáinkat. Főleg azoknak, akik ezt a csodálatos fajtát tenyésztik. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2912 #2914] [előzmény: (2907) GaPéter, 2010-04-07 17:28:38]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2906. Elküldve: 2010-04-07 16:53:34 [334.]

Ezt a mondatodat kiteszem a falra! icon53.gif icon53.gif icon53.gif

Jól írod, másra gondolunk. Te "papírforma" szerinti megkülönböztetésről beszélsz, én meg nem. Persze ebben igazad van hogy a Ft vonalú kutyáknál kell az a bizonyos FTCH cím az "azonosításhoz". Hiszen ha ez nem lenne, alapvetően minden gyengébb csontozatú, hosszúkásabb orrú és gyengébb szőrminőségű vékony kutyára rá lehetne fogni hogy FT vonalú. Ahogyan ezt teszik is néhányan...

Tény az is, hogy a FT vonal sem garancia teljes egészsében a teljesen 100%-os idegrendszerre, mert FT kutyák között is vannak olyanok, akik bizony csak nagyon kemény szocializációs munka árán képesek tömegben nyugodtak maradni, annak ellenére hogy a munkájukat illetően le a kalappal, mert fantasztikus.

Visszatérve a DUAL vonalra. Nekem a DUAL vonal nem azt jelenti hogy FTCH és SCH eredményekkel is büszkélkedhet... Rengeteg olyan kutya van, aki mind küllemben mind belsőben értéket képvisel, mégsem járatják kiállításra, vagy indítják Field Trialokon...
Én a megoldást nem ebben látom. Erre írtam / mondtam neked, hogy a megoldást a tenyésztési szabályzat szigorításában látom. Tetszik vagy nem tetszik, a mai képességvizsgán elvárt "teljesítmény" siralmasan alacsony. (Más kérdés, hogy még mindíg vannak olyanok, akik egy sima képességvizsgára is "felkészíttetik" a kutyájukat... ).

Az hogy egy 1,5-2 éves kutya vízből kihoz egy apportot vagy a mezőn visszahozza a dummyt az én olvasatomban még nem garantálja hogy rendelkezik az adott fajtahasznélathoz szükséges tulajdonságokkal. Ezt anyukám németjuhásza is megcsinálja. A légszimatos nyúlkeresgélés is olyan, hogy... mindegy. Nem azt mondom hogy írjunk elő munkavizsgát a tenyésztéshez (bár nagyon hajlanék rá...), de mindenesetre nagyon meg kellene szigorítani. Előírnék a kutyáknak vaddal való feladatot is, mert sajnos nem egy retrievernél megfigyelhető a vadrágás, ami szerintem abszolúte idegrendszeri dolog. Vizsgálnám a gazdival való együttműködést (póráz nélkül!!!), illetve a többi kutyával szembeni viselkedést, esetlegesen viselkedést tömegben. Tehát mindent, ami az adott egyed viselkedését jellemzné. Csakis ilyen határhúzással lehetne ezt a sok tenyésztésbe nem való kutyát kivonni a tenyésztésből. Szégyen hogy ma Magyarorszégon mennyi kutya rendelkezik tenyészthető minősítéssel és képességvizsgával, olyanok, akiket véleményem szerint labradornak nevezni is szégyen. A legnagyobb baj az emberek fejében van, valamint az önkritikájukkal. Én is imádom mindkét dögömet, mégis világosan tisztában vagyok az erősségeik mellett a gyengeségeikkel is. Sajnos ma Magyarországon tetszik vagy sem (akinek nem inge az ne vegye magára) jobbára megélhetőségi tenyésztés van. Meg lehet nézni hány tenyésztő viszi versenyre (nem kiállításról beszélek, munkaversenyről...) a kutyáját, vagy hány vadászik vele... És ezen el lehet gondolkodni.

Szóval azt gondolom elfogadom a vonalak kettéválását, és azt is hogy mindenki mást szeretne. Peti Te egy Ft vonalú kutyát választottál magad mellé, én pedig egy (show) labradort. És nincs is ezzel semmi baj. De ne felejtsük el, az eredeti standard meghatározása nem csak légből kapott dolog. A labrador egy túlzásoktól mentes fajta. Valahol a középtájékon kellene legyen az igazi. A csak munkacélú szelekció is áldozatot követel, amiből a legkevesebb az hogy küllemre kevésbé tetszetős a kutya... De mondjuk a nem megfelelő szőrminőség például már szerintem a nem feltétlenül tolerálható kategória.
Azt aláírom, sokkal előbb választanék magam mellé egy FT vonalú kutyát mint egy motiválatlan vödörfejű, hosszútestű dömper labradort, de azért próbálok a kettő között majd ráakadni az én "DUAL" labradoromra, mégha messze is kell mennem érte. Tudom hogy van, tudom hogy létezik, de nem könnyű hogy az ember megtalálja. És én most hogy van nekem egy ilyen (az összes szarával együtt) otthon, már nem szeretnék lemondani róla. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2907] [előzmény: (2905) GaPéter, 2010-04-07 15:35:50]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2904. Elküldve: 2010-04-07 14:32:44 [335.]

Tőlem szabadon...? icon53.gif Nem semmi! icon53.gif icon53.gif

Ez a kutyák közötti különbségek örök "vitaforrás".
Jól írod, verseny, vagy ha úgy tetszik Ft vonalú labrador. Versenyre szelektálva. A mai show labrador pedig a LABRADOR kellene legyen, de sajnos, nem az... Ez a fajta kettéválás eléggé visszafordíthatatlannak tűnik, ha a tenyésztők munkáját számszerűsítve nézzük... Hiszen valljuk be, még Angliában és tőlünk északabbra is nehéz olyan kennelt találni ahol DUAL labradorok vannak a tenyésztésben, ahol amelett hogy a megfelelő munkaszempontokra szelektálnak, azért küllemben is odafigyelnek. Nehéz, de nem lehetetlen. Persze ez Európa, Magyarországon ez a fajta "DUAL" szempont nem nagyon érvényesül, vagy ha igen én nem nagyon találkozom az eredményével... Persze ha Ida vagy valaki tud ilyen kennelt említeni Magyarországon, azt örömmel fogadom...

Nekem nem tisztségem eldönteni, melyik a jobb vagy a rosszabb, mert azt gondolom hogy azt kell megnézni ki mire akarja használni a kutyáját. Én a magam oldaláról mindkét retrieveremet családi kutyának tartom, akikkel vadászszezonban elmegyünk vadászatokra hogy segítsük a vadászokat, emellett szeretnénk néhány cold game testen is elindulni, és örömmel tréningezünk vagy csak lógunk is a levegőbe... Együtt nyaralunk, együtt élünk. Ha kell dolgozunk, ha nem akkor meg ejtőzünk. Valószínűleg a labradorom a világ legjobb trénerével sem lenne Field Trial győztes, nemhogy velem, de bármikor el merek vele menni egy egész napos vadászatra, legyen az bármilyen területen. Nekem és velem dolgozik, és számomra ez a lényeg.

Hogy DUAL labradornak tartom-e? Igen, részben. A nyílvánvaló küllemi és számomra ismert belső hibáival együtt azt gondolom, Ő egy vadászkutya, aki alkalmas arra a munkára amire kitenyésztették. Emellett még úgy is néz ki ahogyan az a standardban le van írva, jelzem, a nyílvánvaló köllemhibáival együtt.

Ida írta: "A külföldről, (pláne Angliából) behozatott egy szem kölykökről pedig az a véleményem, hogy nincs az a tenyésztő, aki a legjobb kölyköt odaadja ilyen célra, pláne ilyen messzire. Eleve, el akarja kerülni a kontraszelekciót, azaz a legjobb kutyákat olyan helyen akarja tudni, ahol utána tud nyúlni! És ugye majd minden alomban vannak selejtes kutyák is..."

Nos, részben egyetértek, tényleg nehéz külföldről jó kutyához hozzájutni. Megfelelő kapcsolat kell hozzá és nem kis mértékű bizalom. Azonban azt a kutyát amelyiket odaadják kapásból selejtesnek minősíteni szerintem hülyeség. Egyrészről ez helyzetfüggő, másrészről pedig ebben az esetben az alom homogenitását kérdőjelezed meg. Persze vannak jobb és rosszabb képességű egyedek, lehetnek küllembeli eltérések a kölykök között, de ha az egyik csúcsszuper a másik pedig selejtes, na ott már elég nagy probléma van-véleményem szerint.

Saci! Véleményem szerint ez az állománykérdés egy nagyon nehezen definiálható dolog. Hiszen a labrador eredendően ugye vadászkutya. Az összes "jó tulajdonsága" ebből adódik, mert ezeknek a hiányában nem, vagy rosszul lenne képes elvégezni a feladatát. Ilyen a kitartás, a kőkeményen stabil idegrendszer, félősség és agresszió teljes hiánya, valamint a gazdának való megfelelési igény. Ha ezek megvannak egy kutyában, és kellőképpen motivált illetve képzett, akkor véleményem szerint mentőkutyának is alkalmas kell legyen. (Nem értek hozzá, józan paraszti ésszel gondolkodom csak)

A mai munkaképtelen labradorok általában idegileg gyengék , illetve agressziót mutatnak, valamint túlfűtöttek. Tetszik vagy sem, a pusztán küllemi szelekció meghozta a hatását, a mai labradorállomány siralmasan magad egyedszámmal bír olyanokból, akik képtelenek lennének az eredeti funkciónak megfelelően dolgozni.
Más kérdés, hogy a FT vonalú kutyák között is akadnak szép számmal olyanok (hála a gondatlan pénzkeresős tenyésztésnek itt is...), akik bocsánat a kifejezésért, de véleményem szerint golyót érdemelnének. Persze ismételten felmerül a kérdés, ezek Ft vonalú kutyák-e, vagy csak vékony csontozatú, csúnyácska hosszú fejű kutyák akik ily módon vannak reklámozva... Mindenki döntse el maga. Én csak azt döntöm el, hogy melyikkel vagyok hajlandó esetlegesen együtt dolgozni.

Szóval száz szónak is egy a vége. Aki jó kutyát akar annak bizony egyrészt ki kell nyitnia a pénztárcáját, illetve nagyon meg kell néznie hogy honnan és mit szeretne. Minden bántás és rosszindulat nélkül, ma Magyarországon nem jellemző a DUAL labrador tenyésztés. Slussz passz. icon32.gif




Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2905] [előzmény: (2893) GaPéter, 2010-04-06 21:33:30]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2807. Elküldve: 2010-03-28 19:13:13 [336.]

Igazán nincsen mit.
A szuper válaszról is hallottam icon53.gif

Végül is azt gondolom ha valaki segítséget kér akkor segítséget kell adni, nekünk ez a természetes. icon32.gif

A füllgyulladás egyébként a "logófülű" fajtákra jellemző. Nekem a labim 2 éves, most fordult elő először, a goldenem pedig 3 éves, nála lekopogom még soha... Persze ez is egyedfüggő, a lényeg hogy figyeljünk a szőrmókjainkra. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2806) Móni73, 2010-03-28 10:33:17]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2804. Elküldve: 2010-03-28 08:12:10 [337.]

Szia!

Konkrétan a labik füllgyulladásával kapcsolatban nem tudom, de ha a fülgyulladásról keresel és beírod a google-be ott sok minden van. Nekem a labradorom most szenvedett benne... Gyakran rázta a fejét (a füleit tulajdonképpen), ez ugye azért van mert így próbálja a fájdalmat "kirázni", amivel persze még jobban árt, mert az ittlévő erek megrepedhetnek.
Én az Otomax nevezetű fülcseppel csöpögtetek neki hétfő óta, a kutyám teljesen rendben van, de azért viszem hétfőn kontrollra biztos ami tuti alapon.




Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2805] [előzmény: (2803) Móni73, 2010-03-27 17:01:47]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2081. Elküldve: 2009-12-23 12:29:26 [338.]

MINDEN KEDVES BARÁTUNKNAK, VALAMINT KUTYÁS ISMERŐSÜNKNEK EZÚTON IS KÍVÁNUNK BÉKÉS, SZERETETBEN GAZDAG KARÁCSONYT!

Enikő és a retrieverek icon32.gif



Téma: [KUTYAFAJTÁK] Golden retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2080) Annazara, 2009-12-23 11:54:20]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2273. Elküldve: 2009-12-23 12:28:41 [339.]

MINDEN KEDVES BARÁTUNKNAK, VALAMINT KUTYÁS ISMERŐSÜNKNEK EZÚTON IS KÍVÁNUNK BÉKÉS, SZERETETBEN GAZDAG KARÁCSONYT!

Enikő és a retrieverek icon32.gif




Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2274] [előzmény: (2270) Nektár, 2009-12-23 10:07:20]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2230. Elküldve: 2009-12-17 19:45:17 [340.]

Rendben! icon50.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2225) GaPéter, 2009-12-17 15:59:17]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2224. Elküldve: 2009-12-17 15:20:51 [341.]

Szia Peti!


Sajnálom ha így értékelted, nem kiforgatásnak szántam pusztán megkérdeztem jól értelmezem-e?

Írod: "Én azt mondtam, hogy van ilyen lehetőség - sajnos - mert kaptam ilyen ajánlatot. És az se zavarjon, hogy sosem vetítettem, hogy Brit mentes, mindig is vállaltam, hogy súlyos DP-s talán azok is emlékeznek rá akik nem 1-2 éve foglalkoznak a kutyás .. vadászkutyás.. sporttal.
A címei, és a kiállítási eredménye sem attól vannak, mert a langyos fotelből csak jártattam a számat és hirdettem az igét. Mellékesen Brit golden retriever.. tehát csak példa. "

Nem is értem hogyan jön ide hogy Brittel kapcsolatosan őszinte voltál, hiszen ezt soha nem vitattam... Vagy igen? Nem véletlenül kérdeztem rá a két alomra is! icon32.gif
Egyébirént értékelem, hogy folyton folyvást ez az 1-2 éves kutyás múlt van felemlegetve... De komolyan. Ezekszerint majd ha a kutyáim már lesznek 7-8 évesek mint a tieid, akkor beszélhetek csak, mert addig nem vagyok elég régen a "képben"? Ugyanmár... A hozzáállás és az ötletek, valamint a vélemény ettől független dolgok.

"Igen tegyen valamit. Ne javaslatot tegyen, hanem ténylegesen csináljon valamit. Olyat ami kézzel fogható, használható, hasznosítható, betölt valamilyen funkciót. "

Értem. Nos, örömmel jelenthetem, hogy rajta vagyunk az ügyön! Bár mi azt gondoltuk, hogy a téma megvitatása ezen a fórumon is érdemel néhány szót (hiszen legalább mindenki hozzá tud szólni aki akar...). A törekvéseinket meg fogjuk valósítani, és saját forrásokból majd létrehozzuk ezt az adatbázist. Azt hittem (nagyon sajnálom, mert ezekszerint tévedtem!) hogy ha egy közérdekű témát felvetünk, az helyes. ezekszerint nem az, hiszen rögtön az ember arcába vágják, nem javaslatot kell tenni... Tisztelettel megértettük, javaslatot tenni nem jó! icon53.gif

Szóval szerintem hagyjuk is, mert lényegében nem szól ez másról mint arról hogy az embernek ne legyen ötlete és javaslata , hiába is jó az. Rendben van! Akkor pusztán a tettek mezejére lépünk. Kár. azt hittem, a Klub érdeke azt kívánja hogy az emberek igenis gondolkodjanak, valamint adjanak ötleteket, és ha kell akkor menjenek és fizikailag is tegyenek hozzá. Ennek alapján a Klub tevékenységét csak a bográcsban főzendő étel kavargatásával, a wt.-n és egyebeken való dummydobálgatással, valamint ugyanezeken a rendezvényeken a regisztrációnál való adminisztrációval lehet segíteni. Elhiszem h ezek is fontos dolgok... De véleményem szerint pusztán ettől még nem lesz jobb.

Ez nem viszi előre önmagában a fajtát. Vagy igen? icon27.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2225] [előzmény: (2221) GaPéter, 2009-12-17 11:25:28]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2220. Elküldve: 2009-12-17 11:21:49 [342.]

icon32.gif

Na majd meglesem őket!

A többivel egyetértek... És még sok sok ötlet van... icon70.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2217) V. Rubin, 2009-12-17 07:17:08]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2219. Elküldve: 2009-12-17 10:29:43 [343.]

Péter!

Írod: "Én is azt mondom, hogy hajrá
Holnap hozok egy egy csípőszűrést állatorvosi stemplivel arról, hogy Brit full mentes... vehetek pár CACIT címet is, nem gond..Brit jön velem vadászni szombaton.. csili vili vadászkutya..bárkinek bemutatom, sőt a komoly vevőt a kölykökre vadászni is meghívom..10éves létére végig vadászik egy napot..
Az adatokat én szolgáltatom, te csak tedd fel az adatbázisodba..
Jó lesz?? "

Azt gondolom, Te mint Vezetőségi tag ezt a fajta megnyílvánulást el kellene hogy felejtsd. Ezt a tisztséghez méltatlannak találom. Ha jól értelmezem a fenti gondolatmenetet, akkor a kötekező adatbázis jogsértő az önkéntes meg semmit sem ér mert úgyis mindenki hamisított szűrési eredményekkel járkál, ráadásul a CAC és CACIT meg mittomén milyen címeit veszi...

Nos. Rávilágítottál egy nagy problémára, mégpedig azokra az állatorvosokra akik nevüket adják a csaláshoz. Esetükben én komolyan fontolgatnám lebukás esetén a szakmától való eltiltást (lehet hogy ez élő dolog...). Lehet hogy nem derült ki a számodra, de az adatbázisba nem egy XY állatorvos pecsétes papírja által lehetne bekerülni. Sokkal inkább egy hivatalos FDB által jóváhagyott eredmény által. Az hogy ennek korhoz való megkötése van, egy dolog. A lényegen nem változtat. Nem az lenne a célja az adatbázisnak hogy sok sok mentes kutya legyen benne... Hanem hogy valóságos adatokkal legyen tele, felvállalva az esetleges kudarcokat is. Azokból lehet-KELL tanulni és tovább dolgozni.

Azért egy gondolat nem hagy nyugodni. Folyton azt hallja az ember, hogy ne csak kritizáljon, hanem tegyen is valamit. Itt most kritika nélküli javaslattétel történt (egyébiránt az adatbázis nem csak a DP-re lenne kihegyezve, hanem az összes többi, sajnos sokak által még nem hallott! betegségekre is...), melyre részedről -én így értékelem- csak ellenérzést volt a válasz. Abban egyetértek VELED hogy vannak korlátok, viszont én a magam oldaláról általában azt nézem hol lehet ezeket a korlátokat ledönteni vagy átugrani, ahelyett hogy állok előtte hosszú ideig és nem teszek semmit.

Ha eleve így állunk hozzá hogy bármilyen papírt lehet hamsítani, vagy különböző eredményeket lehet vásárolni, akkor igazából nincs is mit tenni, nemigaz? Persze hogy vannak ilyenek. De ettől még nem kell meghátrálni, sőt... Mindegy, nem szeretnék vitatkozni veled, mindenesetre a "Csináljunk, havítsunk de talán maradjunk a rideg valóság talaján " hozzáállással egyetértek, azzal a kitétellel, hogy úgy tűnik nem ugyanazt tartjuk lehetségesnek.

icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2221] [előzmény: (2205) GaPéter, 2009-12-16 21:07:47]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2203. Elküldve: 2009-12-16 20:49:37 [344.]

icon50.gif

Igen, mesélj majd a kutyáidról, az sem baj ha megspékeled egy pár fotóval! icon53.gif icon53.gif icon53.gif

Részemről a két retrieverem ma kedvesen megfürdetett a hóban, történt ugyanis hogy leguggoltam a kertben erre fekete ördögöm viccesnek találta hogy ölbe ugrik, majd ezen felbuzdulva a goldenem is ránk ugrott. icon32.gif 2X30 kg nyomott a hóba, persze mindezt farokcsóválva és fülig érő szájjal... most mint akik jól végezték dolgukat békésen fekszenek a kanapén... icon33.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2196) V. Rubin, 2009-12-16 15:19:45]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2202. Elküldve: 2009-12-16 20:44:28 [345.]

Nos, elhangzott jó pár szájból ennek az adatbázisnak a hasznossága. (És szükségszerűsége, természetesen önkéntes alalpon).

Ezek után már nincsen más hátra mint előre, lépést kell tenni a cél felé. Mi ezt fel fogjuk vállalni, ahogyan sok mást is. Aki meg nem érzi szükségességét ennek a nyílvántartásnak, illetve az ebben való szereplésnek, nos azt hiszem az önmagáról állít ki bizonyítványt. Elhiszem hogy ez az adatbázis már 1998-ban felmerült mint lehetőség, mégis sajnos tény, hogy érdemi intézkedés ezidáig nem történt, lévén nincsen ilyen adatbázis. Mi szeretnénk ezt létrehozni, Timivel együttesen. Reméljük hogy a felkérés ennek a támogatására nem fog süket fülekre találni, hiszen a normális úton haladó embereknek ez elemi érdeke kell legyen. Ideje hogy a szavak helyett a tettek beszéljenek! icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2205] [előzmény: (2201) Adif, 2009-12-16 18:54:47]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2198. Elküldve: 2009-12-16 16:03:09 [346.]

icon50.gif

Én azt gondolom egy adatbázis, melyre az ember önkéntesen szolgáltat adatot (természetesen ennek formai kritériumainak betartásával) nem ütközhet semmilyen jogszabályba. Jogszabályba akkor ütközik ha nem járul hozzá és úgy szerepel.

Én rendkívűl jó ötletnek tartom, és támogatom. Akinek nincsen mit takargatnia, az fel fogja tenni az infókat. Ha nem tesz fel valaki ilyen vagy olyan okokra hivatkozva az az Ő egyéni dolga, de mindenesetre abból is le lehet vonni a konzekvenciát. Előfordulnak rosszul sikerült párosítások vagy rossz eredmények, ezeket szerintem nem tagadni és rejtegetni kell, hanem felvállalni és tanulni belőlük. icon32.gif




Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[előzmény: (2195) GaPéter, 2009-12-16 15:01:53]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2174. Elküldve: 2009-12-15 15:41:45 [347.]

Írod: "Öszinte leszek... nem biztos, hogy kiadnék egy összegben 100ezreket egy kölyök kutyáért (igaz, szaporítótól SEM vennék 20ezerért!!!!!!!!!), de az biztos, hogy nálam mindig a kutyák az elsők... "

No. Egy kölyök átlagára 100-150 ezer forint. (Most magyar viszonylatokról beszélek neked, az import az más, de onnan is ki lehet fogni ennyiért, persze bizonyos helyekről.)
Egy összegben kiadni... Ez is relatív. Hiszen a társadat, barátodat jó esetben 10-15 évre veszed magadhoz. Ennél élete során sokkal többet fogsz rákölteni, oltások, kaja, orvos, játékok, képzés, stb... Ha nincs egyösszegben meg a pénzed, akkor összespórolod rá. Mint a házra vagy az autóra. Szerintem ez ennyire egyszerű.

Írod: "És tapasztalatom szerint, az ember "könnyebben" ad ki orvosi számlára pénzt, mint a vételkor... sajnos. Bele sem gondolnak, hogy ha kicsivel többet költenek egy kutyára, akkor nem kéne naponta dokihoz járni vele... vagy akár több tízezreket fizetni egy műtétért, ami megelőzhető lett volna... "

Nem vagyok benne biztos. Tegyük fel vesz egy extradp-s kutyát szaporítótól 30 ezerért. Tegyük fel műteni kell mindkét könyökét, könyökönként 70 ropi, plussz gyogyók, stb... 200 körül megáll, de nem számolom a rymadylt meg a zöldkagylót... Gondolod hogy ki fogja fizetni? Nos, igen, lehet. De a többség aki ilyen kutyát vesz, nem fogja... Mert számolni azt nagyon tud a magyar ember. 200-ból vesz inkább még 7 kutyát és csinál magának kiskutyát. Sajnos, ilyen világban élünk... icon49.gif



Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2175] [előzmény: (2170) hugi26, 2009-12-15 14:24:46]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2169. Elküldve: 2009-12-15 14:15:27 [348.]

"Krisztina!
Az fajtaspecifikus adottságokat lehagytad,

Igaz ! Hová is illesszem be...???



Ősfenyvesi Labradors "

icon53.gif icon53.gif icon53.gif

Gondolom az igényeid közé a labradort illetően... icon32.gif icon32.gif



Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2182] [előzmény: (2161) ősfenyvesi, 2009-12-15 12:50:14]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2168. Elküldve: 2009-12-15 13:51:46 [349.]

icon50.gif

Ebbe most hagy kössek bele. Nem kölyökadóról beszélünk, hanem "nyereségadóról". Az ebadó az az ebek után kötelezően fizetendő helyi adó, mely a tartott kutyák után fizetendő díj. És egységesen meghatározott, mint pld a kommunális adó.

Az általad "kölyökadónak" hívott dolog az teljesen más. Ebben az esetben a tenyésztő az alom eladásából származó bevételét csökkenthetné a felmerült költségekkel, és az így kapott "nyereség" lenne az adó alapja. Ha elfogadom hogy szerinted az adott alom bevétel minusz a ráfordítás=0, akkor nem is keletkezik adófizetési kötelezettség, nemdebár?

"De minden a vevő informálásával kezdődik... van, aki fajtatiszta kölyköt szeretne, de nem kiállításra, vagy tenyésztésre, és ezért ő nem fizet 100ezreket... az ilyen embereket is "ki kell szolgálni", ezért is a sok 20-30ezres kölyök... "

Erre annyit mondok neked, hogy a tk és a "minőség" az nem azért kell mert kiállításra akarok menni a kölyökkel. Ez a származási lapja, mint neked a személyi igazolvány vagy a születési anykönyvi kivonat.
Én speciel a tk-es kutyámmal nem tervezek kiállításra járni. Sőt, tenyészteni se. (Most az egészségügyi állapotától tekintsünk el.) Én "csak" családi kutyának tartom, aki főállása (családtag) mellett vadászkutya is... Ettől függetlenül ugyanúgy kifizettem az árát mint aki kiállításra megy vele vagy tenyészt. Ez csak hozzáállás kérdése. Egyébiránt van mellette egy származási lap nélküli golden szukánk is, aki két tk-es kutya becsúszott almából származik. Mi jelképes árért hoztuk el őt (amúgy életem legjobb döntése volt!), de előtte olyannyira le voltunk tesztelve hogy csak na, valamint ivartalanítási kötelezettséget is tettünk, amit tartottunk is. Ugyanolyan tartással van mint a labink, kaja, képzés szűrések stb tekintetében. Mai fejemmel már nem kellene így kutya, annak ellenére hogy a döntésemet SOHA nem bántam meg, mert egy hatalmas lelkű, dolgozni szerető VADÁSZKUTYA, aki egy csomó minden jót hozott az életembe.

Emberek kiszolgálása... Most mondhatnám hogy amíg van kereslet addig lesz kínálat is... De ezt mindenki tudja.

A kutya vételára amúgy a legkevesebb amit rákölt az ember, hidd el tapasztalatból tudom. Kérdés, aki "sajnál" a kutyáért kiadni 100 ezer forintot, az sajnál-e majd mondjuk egy betegség, vagy baleset miatt bekövetkezett orvosi számlára is kiadni...? Sajnos tudjuk a választ. icon27.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2170] [előzmény: (2157) hugi26, 2009-12-15 12:18:38]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79


Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2154. Elküldve: 2009-12-15 11:41:50 [350.]

icon32.gif

Egyetértek. Az adózás kérdése amúgy több helyen problémás. (Nem csak ezen a területen).

Hiszen ha szigorúan vesszük, az hogy valaki adásvételi szerződést ad egy kiskutyához (ami egyébként alap kellene legyen), még nem egyenértékű azzal hogy ezt az adóbevallásában is szerepelteti. Ezt egyéni vagy társas vállalkozóként, vagy adószámos magánszemélyként tehetné meg. Az adó kivetése jó ötlet lenne egyébként (hiszen alapvetően itt is ugye jövedelemszerzésről van szó, ha lesarkítjuk a dolgot és ezt most nem bántásból írom hanem adójogi szempontból), ugyanakkor más területeken sem tudják ezt szabályozni a hatóságok. (Elég csak a sok számla nélkül végzett munkára vagy anyagra gondolni...)

Itt is felmerülne a kérdés: "Teccik mondani, számla nélkül olcsóbb?"

Azokat akiket meg ugye papírtalan szaporítóknak nevezünk még nehezebb utolérni, hiszen maximum tettenérés esetén lehetne, például felhívom a hírdetésben lévő telefonszámot, megbeszélek egy időpontot, vásárlási szándékot színlelve, közben pedig ugrasztom az APEH-ot... Ráadásul ennek a "számla nélkül" magánszemélytől vásárlásos dolgoknak is van egy küszöbhatára a jelenleg hatályos törvények szerint, mondjuk azok ingóságot említenek, kérdés az élőállat ebbe beletartozik-e. (Ha nem akkor nincs is rá szabályzás, mert se nem ingatlan, se nem ingóság)

Jó gondolatok ezek egyébként, de sajnos nehezen kivitelezhetőek.

Az alapokat felépíteni az információknál kell, ahogyan Timi is írja. Ez a motorja a gépezetnek. icon32.gif


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Labrador Retriever Fórum: Kutya
[válaszok erre: #2157] [előzmény: (2153) lab.adore, 2009-12-15 11:19:56]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 Találatok száma: 582
    / 24 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
Az oldal 0.031012058258057 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail