Találatok száma: 271 üzenet |
|
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
420. Elküldve:
2008-05-13 17:32:32 |
[251.] |
Hahó Háziasszonykák!
A következő dolgokat csak gyűjtögettem, még nem csináltam egyiket sem, de annak is el fog jönni az ideje hamarosan
Na akkor élvezzétek :
Napon szárított paradicsomok
Az egyik legősibb gyümölcs- és zöldségtartósító módszer a víztartalom csökkentése. Az aszalt - vagy ahogyan az olaszok nevezik: a napon szárított - paradicsomokhoz legjobb a szilva alakú, úgynevezett lukullusz paradicsomot választani.
A paradicsomokat vágjuk hosszában kétfelé, és tegyük őket egy papírral borított sütőlapra, a vágásfelületükkel felfelé. Szórjuk meg egy kis tengeri sóval, majd morzsoljunk rájuk oregánót, kakukkfüvet és majoránnát. Daráljunk rájuk borsot, és csorgassuk meg egy kis olívaolajjal.
A paradicsomokat eztán tegyük száraz, huzatos, napos helyre, majd pár nap elteltével, amikor már a felükre összeaszalódtak, tegyük befőttes üvegekbe. (Aszalhatjuk sütőben vagy radiátoron is: 60 fokon 8-10 óra alatt elkészülnek.) Tűzzünk melléjük egy-egy ág rozmaringot, kakukkfüvet és fokhagymát. Az üvegeket öntsük fel olívaolajjal, és zárjuk le jól. A szárított paradicsomot sajnos le kell fagyasztani, mert dunsztolás nékül megpenészedik a tetejük. Felhasználáskor csak ki kell kapni a mélyhűtőből amennyi kell, a maradék pedig visszatehető.
A szárított paradicsom nagyon finom ízesítője a tonhalas és paradicsomos tésztáknak, de különféle salátákra vágva is finom, ráadásul a pácoló olaja is felhasználható.
Feta sajtos kenyér cserépben
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 4 evőkanál olívaolaj, 1 maréknyi naponszárított paradicsom, 20 dkg kemény feta sajt, 1 csokor friss rozmaring
Elkészítése:
Tegyük dagasztótálba a lisztet, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a durvára összevágott rozmaringot, csorgassunk rá három evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjünk hozzá a dagasztáshoz. Kis adagokban öntsünk hozzá langyon vizet, éppen annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát kapjunk.
Addig dagasszuk, amíg a kenyértészta az edény falától kezd elválni, után tegyük hozzá a kis darabokra felvágott, napon szárított paradicsomot.
Keverjük még egy percig, majd tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.
Amikor a duplájára kelt, borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, nyújtsuk ki, majd szórjuk rá az összekockázott feta sajtot. Hajtogassuk össze, is jól gyúrjuk át, hogy a feta jól elkeveredjen a kenyértésztában.
Béleljünk ki sütőpapírral tiszta virágcserepeket, osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, sodorjunk belőle kis cipókat, majd tegyük a cserépbe.
Tetejét szórjuk meg összetépkedett rozmaringlevelekkel, kelesszük még körülbelül 15-20 percig, majd tegyük előmelegített sütőbe. 180 fokon süssük 45-50 percig. Ha elkészült borítsuk ki a formából, és hagyjuk kissé kihűlni.
Jó szárítást-sütést és jó étvágyat hozzá!
|
|
[válaszok erre: #422]
|
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
418. Elküldve:
2008-05-12 16:44:14 |
[252.] |
Azt mondják már nem ólmos a benzin, nem kell tartani tőle, de én sem merem a bodzát sem leszedni, csakis az erdőben
|
|
|
[előzmény: (416) Angolmánia, 2008-05-11 15:27:00]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
417. Elküldve:
2008-05-12 16:43:23 |
[253.] |
Nyamm!!!!
A dzsemet megcsináljuk anyummal :)
|
|
[válaszok erre: #419]
|
[előzmény: (415) Deedo, 2008-05-11 09:35:58]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
414. Elküldve:
2008-05-09 18:24:32 |
[254.] |
A műanyag üveges is jó, asszem 150 Ft körül van, azért mondom a műa-t, mert most vmi ázsiai hetek vannak, és van 4-500ért ugyanaz...
|
|
|
[előzmény: (413) Angolmánia, 2008-05-08 23:22:04]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
412. Elküldve:
2008-05-08 23:12:09 |
[255.] |
Lidlben kapható, épp ma árazták le a felére Ha van a környéketeken, tudom ajánlani
Hát a wokot nem szabad elfelejteni, én most már a tojásos nokedlit is abban csináltam a múlt héten
Jó éjt!
|
|
[válaszok erre: #413]
|
[előzmény: (411) Angolmánia, 2008-05-08 21:21:58]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
410. Elküldve:
2008-05-08 19:58:14 |
[256.] |
Várjuk a folytatást!!!
|
|
|
[előzmény: (406) Deedo, 2008-05-08 10:54:46]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
409. Elküldve:
2008-05-08 19:55:41 |
[257.] |
Nos a thai-tészta:
Én úgy csinálom, hogy csirkemellet nagyon vékony, hosszú csíkokra metélek, 10 percig szójaszószban kevés sóval pácolom és wokban jól odapirítom, kicsit süljön is oda, úgy finom... A szójaszósszal vigyázni, sós!
Aztán amit találok zöldséget: pl. bébicukkini, padlizsán, édes répa, lilahagyma, kelbimbó, gomba, káposzta, amit szeretsz és úgy gondolod illik hozzá, csinosan felmetélem azokat is (répát pl. gyufaszál méretűre, kelbimbót negyedbe stb) kevés olajon mindegyiket szintén megpirítom, nem párolom, hogy ropogós maradjon kicsit, és a végén összerottyantom kevés szójaszósszal. A zöldeket is egyenként, nehogy túl puha v. kemény maradjon valamelyik.
Főzök ki mellé tésztát, ezt is elkeverem kevés szójaszósszal, és egybekutyulom, átmelegítem a wokban kevés frissen őrölt borssal, és utánsózom, ha kell.
Ilyenkor a wok már sokszor kicsi, van hogy fél adagot melegítek össze, a másik felét akkor, ha ettünk, és mehet a jégre, melegítve is isteni.
Most vettem szezámolajat, azzal fogom megpróbálni. Imádjuk! Mindig változatos, mert sosem ugyanolyan
|
|
[válaszok erre: #411]
|
[előzmény: (404) Angolmánia, 2008-05-07 21:39:34]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
407. Elküldve:
2008-05-08 19:47:57 |
[258.] |
|
|
|
[előzmény: (405) Deedo, 2008-05-08 10:16:54]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
403. Elküldve:
2008-05-07 20:35:57 |
[259.] |
Issssssssteni lett!
|
|
|
[előzmény: (402) Trufa/Rufus :), 2008-05-07 17:18:58]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
402. Elküldve:
2008-05-07 17:18:58 |
[260.] |
Pedig nem olyan rossz az
Ma thai tésztát csinálok, soksoksoksok zöldséggel nyamm!!!
|
|
[válaszok erre: #403 #404 #405]
|
[előzmény: (401) Deedo, 2008-05-07 10:48:06]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
399. Elküldve:
2008-05-06 21:33:57 |
[261.] |
Van még pár a tarsolyomban, de nem halmozlak el titeket, hogy aztán később ne tudjalak mivel meglepni
|
|
|
[előzmény: (398) Angolmánia, 2008-05-06 21:04:03]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
397. Elküldve:
2008-05-06 18:05:17 |
[262.] |
Ja és még egy, most jutott eszembe, ez most aktuális
Tavaszi újhagyma-leves
Hozzávalók
40 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 2 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, 25 dkg zöldborsó, 2 csokor újhagyma, 1 db zöldségleveskocka, 2-3 szál friss majoranna, só, darált bors
Elkészítése:
Vágjuk félbe a megtisztított vöröshagymákat, majd éles késsel szeleteljük fel vékonyan fél karikákra.
Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát, a hagymaszeleteket, a zöldborsót és állandóan kevergetve pároljuk 5-6 percig.
Tegyük hozzá a babérlevelet, ízesítsük sóval, leveskockával és darált borssal, majd öntsünk rá másfél liter vizet. Öntsük hozzá a bort is, majd kis lángon főzzük 10-15 percig.
Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk hozzá a két centis darabokra felvágott újhagymát, és az összetépkedett majoranna leveleket.
Tálaljuk kis tálkákba, mellé sajtos pirítóst ropogtassunk.
|
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
396. Elküldve:
2008-05-06 17:23:11 |
[263.] |
Köszi a beajánlást
Hoztam mára is valamit:
Csokis tallérok
15 dkg liszt, 1 ek. kakaó, 1,2 tk. szódabikarbóna, ¼ tk. fahéj, 10 dkg étcsoki, 10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás.
A tojást habosra keverem a cukorral és a vajjal, a száraz alapanyagokat összekeverem, majd kis adagokban hozzáadom. A masszából diónyi gombócokat formázok, amiket összelapítok, kilisztezett tepsiben 200 fonok 12-13 percig sütöm.
Savanyú csirkemáj
1,2 kg csirkemájat 1 l vízben megf"ozünk, ezután kivesszük a vízb"ol és felszeleteljük. Sötétebb rántást készítünk paprikával, borssal, és tejjel felengedjük. Összeforraljuk a lével és a májjal, a végén ecetet és tejfölt teszünk bele.
Mustárleves
1 kis fej hagyma, 1 tk. mustár, 2 ek. tejföl, 1 babérlevél, tárkony, 2 leveskocka
A hagymát megpároljuk, 1 l vízzel felengedjük, mindent beleteszünk, majd fél órát felf"ozzük. A mustárt tejföllel összekeverjük, ráöntjük a levest. Fokhagymás krutont tálalunk hozzá.
Quiche Lorraine (francia recept)
Tészta: 20 dkg liszt, 1/2 pohár víz, só, 1/3 margarin
Szósz: 1/2 pohártejföl, 3 dl tej, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, majoranna, kevés keményít"o, fokhagyma
Töltelék: 2 nagy fej hagyma, kockázott szalonna
Süt"otálba nyútjuk a tészát, az oldalára is felhúzzuk, beletesszük a tölteléket, ráöntjük a szószt, majd reszelt sajttal megszórjuk, forró süt"oben sütjük.
Az unokahúgom a savanyú csirkemájra esküszik, hogy annál jobbat még nem evett
|
|
[válaszok erre: #398 #401]
|
[előzmény: (394) Angolmánia, 2008-05-06 11:58:23]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
392. Elküldve:
2008-05-05 18:05:10 |
[264.] |
Nem arról van szó, hogy egészségtelen kajákat főzöm Szeretjük a salátát, de ugyanúgy a körömpörköltet is
A szósz sima gyümölcsszósz, csak nem kizárólag meggyből, hanem josta is van benne. Ha nem ismered, ez a gyümi hasonlít az feketeribizlihez és az egreshez, csak kicsit fanyarabb szerintem. Nagyon érdekes.
Itt találod: http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Josta_szerencses_keresztezes?aid=20080123170023
A bokor anyu szerzeménye, kertész, bár nem a szakmában dolgozik, de otthon sokmindent tart a kertben
|
|
[válaszok erre: #394]
|
[előzmény: (390) Angolmánia, 2008-05-04 21:41:13]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
389. Elküldve:
2008-05-04 19:19:51 |
[265.] |
Hát a korod végett ne aggódj, azért én sem 17 vagyok
Vacsoracsatát nem néztem sosem...
viszont a párom dícséreténél nem is kell több, eszméletlen mód szeret enni, és a közösen eltöltött 8 év alatt jó 15 kg-ot fel is szedett Van egy ikre, ő már kicsit sovinak tűnik mellette Nem mintha ő nem enne rendes adagokat, de a párom nagyon be tud kajálni, mindig azt mondja, ne főzzek olyan finomakat, de nem tudok!! Anyutól tanultam természetesen!
A virslis tészta nagyon jó!!!
Ma mi volt a menü nálatok?
Mi anyuhoz voltunk hivatalosak ebédre, így csak húslevest csináltam, azt vittük el, a húgomnak anélkül nincs vasárnap
Kaptam olyan finom josta-meggy szószt anyutól, hogy csak!
|
|
[válaszok erre: #390]
|
[előzmény: (388) Angolmánia, 2008-05-04 12:14:58]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
387. Elküldve:
2008-05-04 11:45:28 |
[266.] |
Igen, ilyeneket, mert imádom a házi kosztot
Egyébként 29 éves vagyok. Anyum is sokmindent házilag csinált és csinál, és megszoktam a finomat Kenyeret sütök, pizzát, miegyéb...
Meg egyébként imádok főzni (az utána lévő mosogatást és tisztogatást kivéve ), így az ilyen dolgok nem esnek nehezemre
A párom szintén szereti az újdonságokat, így sokmindent kipróbálunk.
Miért vagy kíváncsi a "fiatalokra"? Te már "öreg" vagy?
|
|
[válaszok erre: #388]
|
[előzmény: (386) Angolmánia, 2008-05-02 21:49:08]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
385. Elküldve:
2008-05-02 21:42:54 |
[267.] |
Bocs, most nézem pontosabban: vajkrémre gondoltál, ami magyaros? mert még nem láttam fűszervajat paprikásban... de nem lehet rossz, adtál egy ötletet
|
|
|
[előzmény: (383) Angolmánia, 2008-05-02 21:31:21]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
384. Elküldve:
2008-05-02 21:41:36 |
[268.] |
Így van, ha ez elfogy, megpróbálom ruccolával, azt is nagyon szeretem!
Sokféle dolgot csinálok házilag egyébként, krémsajtot, túrót, sajtot (na jó azt csak ritkán, kis segítséggel), tésztát gyúrok és egyebek
Ettől finomabb nincs a boltban az fix
|
|
[válaszok erre: #386]
|
[előzmény: (383) Angolmánia, 2008-05-02 21:31:21]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
382. Elküldve:
2008-05-02 20:57:39 |
[269.] |
Nem tudom, szeretitek-e a fűszervajat
Én tegnap csináltam egy adagot eképp:
1 natúr vaj, 1 csomó metélőhagyma, és fokhagymás só. Rettenet jó, most is azt falatozom, bár nem kéne
|
|
[válaszok erre: #383]
|
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
381. Elküldve:
2008-05-02 09:53:37 |
[270.] |
Köszi
|
|
|
[előzmény: (380) Angolmánia, 2008-05-01 22:15:25]
|
|
Haladó |
|
Trufa/Rufus :)
Tagság: 2007-04-13 16:12:23 Tagszám: #43901 Hozzászólások: 271
|
379. Elküldve:
2008-05-01 20:04:10 |
[271.] |
Sziasztok!
Csatlakoznék, ha nem bánjátok!
|
|
[válaszok erre: #380]
|
|
|
Haladó |
|
|