Találatok száma: 6933 üzenet |
|
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
321. Elküldve:
2006-03-27 10:52:50 |
[6901.] |
Sziasztok!
A Miskolci Önkéntes Állatvédő c. oldalhoz keresnék madaras anyagokat, érdekesséeget, tartással, nevelésel, egészséggel kapcsolatosan szabadon felhasználható formában, vagy forrásmegjelöléssel...
Előre is köszönöm a segítséget.
jelentkezni PÜ-ben
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
5004. Elküldve:
2006-03-27 10:50:53 |
[6902.] |
Sziasztok!
A Miskolci Önkéntes Állatvédő c. oldalhoz keresnék tengerimalacról szóló érdekességeket, tartással vásárlással egészséggel kapcsolatos anyagkat szabadon felhasználható formában, vagy forrás megjeöléssel.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelentkezni PÜ-ben...
Köszi!
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
1297. Elküldve:
2006-03-27 10:45:00 |
[6903.] |
Sziasztok!
Miskolci macskabarátot keresek a Miskolci Önkéntes Állatvédő c. honlap, macskáról szóló részének szerkesztéséhez.
Bármilyen szabadon felhasználható, vagy forrást megjelölő macskás témát, anyagot leírást érdekességet szívesen fogadok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelentkezni Pü-ben
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
51. Elküldve:
2006-01-31 16:23:28 |
[6904.] |
Mindenki meggyógyult
Nem lenne rossz. Senkinek semmi korszakalkotó ötlete? Már elég uncsi az étrendem....receptet kérek
|
|
[válaszok erre: #52]
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
50. Elküldve:
2006-01-23 12:37:59 |
[6905.] |
Sziasztok!
Csináltam Tofu tejfölt.
Natúr tofut turmixoltam vízzel meg egy kis citromlével. Egész tűrhető lett.
Ja és vetem szója joghurtot (Alpro nevezetű termék), az viszont nagyon finom.
|
|
[válaszok erre: #53]
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
46. Elküldve:
2006-01-06 14:23:18 |
[6906.] |
menj a www.magashegyi-harcos.gportal.hu lapra, és a Vega Receptek dobozban találsz egy listát.
Sajnos ide nem fért be....
|
|
|
[előzmény: (45) Vinnie, 2006-01-05 15:27:49]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
44. Elküldve:
2006-01-05 11:56:20 |
[6907.] |
Szia4
Megpróbálom megkeresni az enyémet . Addig is tudok mondani egy e-mail címet ahol érdeklődhetsz
Ez a laktózérzékenyek társaságának címe:
[email protected]
...Itt egy másik anyag erről:
A tejcukor-érzékenység diétás kezelése
A tejcukor-intolerancia specifikus (jellegzetes), reprodukálható, adverz (az átlagtól eltérő, váratlan) tünetegyüttes immunológiai, pszichés eltérés nélkül.
A betegség oka:
A tejcukor-intolerancia a vékonybél nyálkahártyájában található tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent működése következtében jön létre. Ennek következtében a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához és a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak. Bizonyos mennyiségű tejcukrot az esetek legnagyobb részében panaszok nélkül el lehet fogyasztani, ezért a jól emésztett, panaszt nem okozó laktóz mennyiséget egyénileg kell beállítani.
Típusai:
- Primer malabszorpció veleszületett típusa (ritka kórkép): már születéskor hiányzik a laktáz.
- A primer malabszorpció késői megjelenési típusa: a laktáz enzim aktivitása az egyén életkorának előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Általában nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél jelentkezik.
- Szekunder laktózmalabszorpció: szerzett állapot, következésképpen a kiváltó ok megszüntetése után az aktivitás visszatér.
Tünetek:
- teltségérzet
- puffadás
- hasi görcs
- meteorizmus
- híg, vízszerű széklet
A diéta célja:
- a beteg panaszainak a megszüntetése
- a csecsemő illetve kisgyermek optimális fejlődésének a biztosítása
A diéta lényege:
A tejcukor (laktóz) eliminálása az étrendből.
A tejcukor-érzékenység kezelése:
- laktózszegény (laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Magic Milk, Magic kakaó)
- laktózmentes bébiételek fogyasztása
- tejcukormentes gyógytápszerek adása
- enzimpótlás: Galantase por (fogyasztás előtt 50 °C-nál nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantase-t keverünk).
A nyersanyag-válogatás a tejcukor tartalom alapján történik.
Gabona magvak és őrlemények
A liszt, búzadara, rizs, zabpehely korlátozás nélkül alkalmazható, de a tejben főtt változatok csak laktózmentes tejjel, ill. tápszerrel készülhetnek. Alkalmazhatók főzve, párolva. szárazon pirítva, önálló ételként vagy más ételek elkészítéséhez egyaránt.
Kenyerek és péksütemények A fehér, félbarna, barna kenyerek szabadon fogyaszthatók, azonban a zsemle főképpen a kifli tartalmazhat laktózt, de ez a mennyiség azonban általában nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentesség esetén vizes kifli és zsemle fogyasztása ajánlott. A többi péksütemény (pl. kalács, lekváros bukta) az egyéni érzékenység függvényében fogyasztható.
Zöldség, főzelékfélék és gyümölcsök Hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványianyag ellátásához, ezért nagyon fontos, hogy mindennap szerepeljen az étrendben. A főzelékek, mártások elkészítése során a tej helyettesítésére kiválóan alkalmasak a tejmentes tápszerek, amelyeket az elkészült ételbe keverünk bele. Javasolt továbbá a laktózmentes tej (Magic Milc) és nagyobb gyerekeknél (6 év felett) a szójatej is.
Diófélék. olajos magvak Magas kalcium tartalmuk végett fogyasztásuk javasolt. Ezek a következők:
- mák
- mogyoró
- mandula
- dióbél
- napraforgómag
Zsiradékok A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben a növényi eredetűek kerüljenek előtérbe. A tejes margarinok (pl. RÁMA) fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének a függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből. Szigorú laktózmentes diéta esetén tejmentes margarinok (Liga, Delma light, Linco light) fogyasztása javasolt. A javasolt zsiradékokból sem előnyös egy-egy étkezésre 5-10 g-nál többet fogyasztani.
Friss húsok A fejlődő szervezet fehérjeszükségletének a kielégítésére a sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, hal, nyúl) kiválóan alkalmasak. A húsipari készítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot, de ez a mennyiség az esetek többségében nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentes étrend esetén javasolt a laktózmentes készítmények fogyasztása (pl. PICK Szeged Rt. termékei, Ringa Húsipari Rt. termékei, Solami Húsipari Rt. Szolnok termékei).
Halak A halhús fehérjéje teljes értékű, ezért a fehérjeszükséglet fedezésére épp úgy, mint a húsok kiválóan alkalmasak. A halak közül a magas kalcium tartalmú olajos hal, fogas és a busa fogyasztása javasolt.
Tej és tejtermékek Tejcukor-érzékenységben a tej (a kecske és a juhtej sem) nem fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a korábban már említett laktózmentes tej (Magic Milk), valamint a tejcukormentes tápszerek és 6 éves kor felett a szójatej. A kakaó helyett fogyasztható a Magic kakaó, amely tejcukrot nem tartalmaz.
A joghurtok közül fogyasztható a Danone Activia natúr, epres és őszibarackos müzlis változata. Ezek a készítmények tejcukrot még kis mennyiségben sem tartalmaznak, hiszen a bennük található élő tejsavbaktériumok (Bifidus ESSENSIS), segítik a laktóz megemésztését. A többi savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Éppen ezért kis mennyiségben (kb. egy evőkanál) az ételek ízesítésére alkalmazható a kefir, joghurt és a tejföl. A tejföl helyett laktózmentes tápszert, túró helyett pedig TOFU-t (szójatúró) ehet 6 év felett) a beteg. A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók. Ezek a következők:
- Ementáli
- Pannónia
- Cheddár
- Parmezán
- Trappista
- Eidami
- Óvári
- Ilmici
- Köményes sajt
- Hajdú
- Mozzarella
Tojás Heti 3-4 darab javasolt. Ez lehet önálló étel vagy az ételek elkészítésénél segédanyag, pl. főzelék sűrítésére, lazítására, dúsítására.
Burgonya
Tej nélkül illetve laktózmentes tejjel készítve minden változatban ajánlott.
Fűszerek, ízesítők Elsősorban a zöld és szárított fűszereket részesítsék előnyben. A leveseknél, főzelékeknél, akik jól tolerálják, használjanak hagymát, fokhagymát, tárkonyt, bazsalikomot, fűszerköményt, babérlevelet, majoránnát, koriandert, sáfrányt, rozmaringot, kakukkfüvet, vasfüvet, szegfűszeget, fahéjat.
Édesipari termékek Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Szigorú tejcukormentes diéta esetén a garantáltan tejcukormentes édesipari termékek fogyasztása javasolt. Ilyenek pl. a Stollwerk cég által előállított keksz félék (Mártott karika, Háztartási keksz, Édes kedvenc, Every Day mandula és csokoládé darabos, Every Day kakaós masszával mártott perec), zselék (Tropica, Gardina), drazsék (Dunakavics, Francia drazsé), Táblás termékek (Tibi étcsokoládé, Tibi banánízű krémcsokoládé, Tibi eperízű krémcsokoládé, Marika étcsokoládé tortabevonó), szeletek (Vadász), szaloncukor(Mártott konzum, Gyümölcsízű zselé-fondan) és desszertek (Gelissimo).
KONYHATECHNOLÓGIA
A konyhatechnológiai eljárások során is a tejcukorszegénységet illetve adott esetben a tejcukormentességet kell alkalmazni. A hő behatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés (tejben főzés esetén laktózmentes tejjel), sütés és a párolás.
A sűrítés történhet rántással, hintéssel (csak a pároláshoz használhatjuk) és habarással. A habarás során a tej illetve a tejföl és tejszín helyett alkalmazhatunk laktózmentes tejet, laktózmentes tápszert vagy szójatejet (6 év felett). A legírozás (tojássárgája és tejföl vagy tejszín) során a tejföl illetve tejszín helyett szintén használhatjuk az előzőekben ismertetett termékeket. A manírozás (lényege, hogy a liszttel összegyúrt vajat kifagyasztjuk és apró kockára vágva az ételbe szórjuk), amely egy kiegészítő sűrítési mód szigorú laktózmentesség esetén tejcukormentes margarinnal történjen.
A lazítás történhet: rizzsel, búzadarával, vizes zsemlével, zsemlemorzsával, tojássárgájával (9 hó után), tojás fehérjével (1 éves kor után), sütőporral, élesztővel, szódabikarbónával és kis mennyiségben tejföllel.
JAVASOLT ÉTELEK ÉS ITALOK
Reggelire és kisétkezésre javasólt italok:
Citromos tea, csipkebogyó tea, banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel), Magic Milk, Magic kakaó, szójatej (6 év felett), almalé, limonádé, narancslé, grapefruitlé, paradicsomlé, őszibaracklé, körtelé, szilvalé, sárgabaracké, sárgarépalé
Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:
Lágy tojás, tükörtojás, jam, méz, gépsonka (Pick), sonkakrém, házi készítésű. húskrém és májpástétom, baromfi virsli, Orsi pulykasonka, pulyka felvágott, téliszalámi (Pick), vizes kifli, vizes zsemle, félbarna és barna kenyér, gyümölcssaláta, Pannónia, sajt ill. a kemény és félkemény sajtok (lásd a korábbi felsorolást), Danone Activia natúr joghurt, Danone Activia epres joghurt, Danone Activia őszibarackos-müzlis joghurt
Levesek:
Csirke ill. pulykahúsleves, csontleves, vegyes zöldségleves, zöldbableves, zöldborsóleves, karalábéleves, karfiolleves, paradicsomleves, köménymagleves, tojásleves, sóskaleves, céklaleves, rizsleves, burgonyaleves, gyümölcslevesek tápszerrel ill. laktózmentes tejjel habarva
Levesbetétek:
Búzadara, rizs, pirított zsemlekocka, finommetélt, májgombóc, húsgombóc, tojás, csipetke, daragaluska, tarhonya
Mártások:
Egyszerű meleg mártások (paradicsom-, sóska-, cékla-, kapor-, zeller-, petrezselyem-) Gyümölcsmártások (alma-, szilva-, cseresznye-, egres-, meggy-, ribiszke és vegyesgyümölcs-mártás)
A mártások készítése során laktózmentes tejet, tejcukormentes gyógytápszert vagy szójatejet használhatunk.
Főzelékek, köretek:
Sűrített főzelékek: burgonyafőzelék paradicsomosan, zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, karalábéfőzelék, sárgarépafőzelék, sóskafőzelék, saláta és finomfőzelék.
A főzelékek készítése során is laktózmentes tejet, tápszert vagy szójatejet használhatunk.
Sűrítés nélküli főzelékek (angolos és lengyeles főzelékek): spárga-, zöldbab-, zöldborsókarfiol-, sárgarépa-, kelbimbó-, gomba-, karalábé-, zellerfőzelék.
A sűrítés nélküli főzelékek készítése során abban az esetben, ha szigorú tejcukormentességről van szó, akkor csak tejcukormentes margarin (pl. Liga) használható.
Burgonyából készülő köretek: sós burgonya, zöldpetrezselymes burgonya, héjában sült burgonya, hagymás burgonya, burgonyapüré (laktózmentes tejjel)
Cereáliából készülő köretek: párolt rizs, petrezselymes rizs, zöldséges rizs, zöldborsós rizs, pirított búzadara, makaróni, spagetti, galuska
Tojásételek:
Keménytojás, lágy tojás, tükörtojás. tojáskrém és tojásrántotta
Húsételek:
Szárnyasokból készülő ételek: csirkebecsinált, zöldborsós csirkebecsinált, karfiolos csirkebecsinált, pulyka becsinált, sült csirke (sütőben, grillben, alufóliában), töltött csirke, párolt csirke ill. pulykamell, csirkerizottó, petrezselymes rizses csirke, zöldséges rizses csirke, pulykasült
Sertéshúsból készülő ételek: párolt sertésszelet, zöldséges sertésszelet, gombás sertésszelet, natúr sertésborda, sertésrizottó, sertésvagdalt, tavaszi sertésszelet, duna sertésszelet, zöldborsós sertésragu
Halakból készülő ételek: főtt hal, zöldséges főtt hal, párolt hal, sült hal
Tészták, édességek:
Gyúrt tészták: diós-, mákos-, ízes metélt, burgonyametélt, szilvás gombóc.
Kevert tészták: palacsinta (tej helyett szódavíz, Magic Milk vagy tápszer) diós-, fahéjas-, kakaós-, ízes-, almás.
Felvert tészták: piskóta, piskótatorta (kakaós, ízes)
Gyümölcskészítménvek: Kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláták és a gyümölcsturmix (laktózmentes tejjel ill. tápszerrel vagy szójatejjel) fogyasztása javasolt.
TILALMAK
- tehéntej (kecske és a juhtej sem)
- aludttej nagyobb mennyiségű tejföl, tejszín, joghurt (kivétel a Danone Activia), kefir
- túró
MINTAÉTLAP I.
Reggeli: Magic Milk, pulykasonka, zsemle. Delma light, paprika
Tízórai: gyümölcssaláta
Ebéd: karfiolleves, zöldpetrezselymes burgonya, párolt csirkemell, fejessaláta
Uzsonna: Danone Activia epres joghurt, kifli
Vacsora: csőbensült brokkoli, narancslé
II.
Reggeli: zabpehely Magic kakaóval felöntve
Tízórai: félbarna kenyér, házi májpástétom, paradicsom
Ebéd: csirkehúsleves, lengyeles karfiol, párolt pulykamell, limonádé
Uzsonna: banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel)
Vacsora: zsemle, gépsonka Pannónia sajt, paprika
A tejcukor-érzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, tejcukorszegény ill. szigorú laktózmentes diéta esetén tejcukormentes étrendet fogyaszthat.
A fenti anyagot a Madarász utcai Gyermekkórház és Rendelőintézet bocsátotta rendelkezésünkre.
Összeállította: Dr Polgár Marianne Baranyai Zsuzsanna
főorvos dieteikus
Ezek az ORSI élelmiszerei:
Tejcukor mentes termékek:
A laktózmentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, Citopánpor, margarin, tejcukor, tejsavó alapú édesítõszer egyike sem került a termékbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1g/100 cm3 értéket nem haladhatja meg.
Pulyka combhús
Szójamentes párizsi szeletek
Baromfi párizsi szeletek
Baromfi párizsi rúd
Baromfi párizsi midi
Füstölt baromfi virsli hámozott
Duett Füstölt baromfi virsli hámozott
Libamáj Naturel
Libamáj Naturel 400 g
|
|
|
[előzmény: (43) Vinnie, 2006-01-05 01:07:28]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
32. Elküldve:
2005-12-22 16:40:03 |
[6908.] |
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
25. Elküldve:
2005-12-22 10:45:13 |
[6909.] |
Szia!
Tegyél fel ide párat.
Nekem is megvan az a szakácskönyv
...és van még egy a mi a tej és liszt érzékenyeknek van. Ez egy vastagabb hosszúkás könyv...nem tudom fejből ki írta. Majd Otthon megnézem. De az is nagyon jó.
És van valami sütis könyvem is de mivel sütni nem nagyon tudok , ritkán veszem elő.
|
|
[válaszok erre: #27 #29]
|
[előzmény: (24) Prue, 2005-12-22 10:41:38]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
22. Elküldve:
2005-12-20 12:46:25 |
[6910.] |
Rántva is nagyon finom, csak előtte pácolni kell. Jó sós pácot használok.
Haszláltam már mindenféle sajtos ételhez.
Nagyon jó pl. a rakott krumpliba tojás helyett.
Pont az a lényege, hogy ízetlen, mert így bármit csinálhatsz belőle! Fasírt fűszerrel, szárnyas fűszerrel, sonkapáccal, vagy friss fűszerekkel szoktam ízesíteni...
kísérletezni kell.
|
|
|
[előzmény: (21) Adlez, 2005-12-20 11:32:24]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
19. Elküldve:
2005-12-15 09:25:34 |
[6911.] |
Na az elhiszem...és a tortafalóban?
|
|
[válaszok erre: #20]
|
[előzmény: (18) Adlez, 2005-12-15 08:50:54]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
17. Elküldve:
2005-12-14 18:26:14 |
[6912.] |
Nálunk csak egy pici kis bio bolt van, de szerencsére hoznak bármit amit kérek.
Imádom például a tej és tojás nélküli rétesüket ......
|
|
|
[előzmény: (16) Adlez, 2005-12-14 15:33:20]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
14. Elküldve:
2005-12-14 13:50:43 |
[6913.] |
Hát igen. Ismertebb nevén Tofu.
A natúrt nem nagyon szeretem, de a füstölt, meg a könyényes, és a fokhagymás az nagyon jó
majd próbáld ki
|
|
[válaszok erre: #15]
|
[előzmény: (13) Adlez, 2005-12-14 11:43:02]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
12. Elküldve:
2005-12-13 14:26:10 |
[6914.] |
a szójatej is
Viszont a füstölt szójasajt a fincsi
|
|
[válaszok erre: #13]
|
[előzmény: (11) Adlez, 2005-12-05 08:14:02]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
10. Elküldve:
2005-12-04 13:11:42 |
[6915.] |
Én nembírom megenni azokat. És megfizetni sem egyszerű. Mondjuk a laktózmentes Magic Milk-től is megy a hasam ésmég drága is.
A szójatej nagyon jó palacsintához, de egyébként fogyaszthatatlanul sz.r....szerintem. És drága is.
A betegségek sokba kerülnek
|
|
[válaszok erre: #11 #26]
|
[előzmény: (9) Adlez, 2005-12-02 15:15:03]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
8. Elküldve:
2005-11-30 17:13:59 |
[6916.] |
Pedig találtam nagyon jó recepteket még régebben. Majd megkeresem és felrakom.
|
|
[válaszok erre: #9]
|
[előzmény: (7) Adlez, 2005-11-30 12:33:57]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
6. Elküldve:
2005-11-30 11:34:08 |
[6917.] |
Hát ez nem egy egyszerű kérdés.
A cukorbetegségről nem tudok túl sokat, a legtöbb édesítő viszont tény, hogy laktózzal készül.
Az a baj, hogy nem nagyon gondolnak azokra, akik halmozottan meg vannak áldva ilyen nyavajákkal
Van egy oldal, ahol édességeket ajánlanak. Az van írva, hogy diabetikus és tejérzékenyek is fogyaszthatják, nézd meg: http://www.tortafalo.hu/html/termekeink.htm
A cukorbetegek fruktózt sem használhatnak? Vagy nádmelaszt?
|
|
[válaszok erre: #7]
|
[előzmény: (5) Adlez, 2005-11-30 10:15:46]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
4. Elküldve:
2005-11-29 17:02:42 |
[6918.] |
Végül egy tuti recept és mára tényleg befejeztem:
Csokis golyók
Tojásmentes (tejérzékenyeknek)
Hozzávalók: 25 dkg darált, tejmentes keksz (albert, háztartási), 10 mérce alfaré, 5 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó, porcukor, szükség szerint víz.
Elkészítés: A darált kekszet és a feloldott alfarét (5 mércéhez 50 ml vizet használjunk fel). A reszelt csokoládét belekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen forralható masszát kapjunk. Kis golyókat gyúrunk, és a tetejüket (ha a diéta engedi), darált mandulával, vagy mogyoróval szórjuk meg, esetleg kókuszreszelékben meghempergetjük.
|
|
[válaszok erre: #5]
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
3. Elküldve:
2005-11-29 17:00:31 |
[6919.] |
2. cikk:
Méhes Zsolt:
Azt hiszem érdemes lenne tisztázni, hogy mit érthetünk tej-allergia alatt. .
1. Tejcukor (Laktóz) érzékenység
A tejcukor lebontását az emésztés során a béta-galaktozidáz enzim végzi. Sajnos sokakban már születésüktől fogva (Egyes népcsoportoknál közel 100%-osan), másoknál felnőttkorban már nem működik kellő hatékonysággal ez az enzimrendszer. Bizony a felnőtt lakosság közel fele, még ha nem is tud róla, küszködik ezzel a problémával. Szerencsére a tünetek általában csak abban nyilvánulnak meg, hogy az illetőt "meghajtja" a tej.
A laktózt igen sok mikroba tudja bontani. Így a fermentált tejtermékek (aludtej, kefir, joghurt, túró, sajt, stb.) laktóztartalma már jelentéktelen.
Ha valaki laktóz-intoleranciája ellenére is ragaszkodna a tejiváshoz, már lehet kapni laktóz-mentes tejet is. (Csak bírja megfizetni :< )
2. Tejfehérje (kazein) érzékenység.
Ez sajnos genetikailag kódolt adottság. A fogyasztás ilyenkor súlyos állapotokhoz is vezethet. Minden nemű tejtermék kerülendő.
Alternatív megoldás lehet pl. a szójatej, aminek a receptjét nemrég láthattuk a csatornán.
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
2. Elküldve:
2005-11-29 16:58:32 |
[6920.] |
Először is itt egy cikk tájékoztatásul:
A tejcukor érzékenység étrendi kezelése Tejcukor érzékenység
A betegség oka
A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása eseten a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, S bontatlanul kertül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.
A tejcukor-intolerancia diagnózisának felállítása a kilégzési H2-teszt, a vékonybélminta enzimaktivitásának a mérése, a tejcukorterhelés és a klinikai tünetek egybevetése alapján történik. A tejcukor-érzékenység kezelése abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból.
Enzimpótlás: Galantase (fogyasztás előtt 50 oC-nal nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantase-t keverünk).
Tejcukormentes gyógytápszerek adása.
Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készítményei)
Laktózszegény (laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk)
A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3~%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri.
Ugyanez vonatkozik a tejsavat tattalmazó margarinokra, pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből.
Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok (lásd. táblázat) fogyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszert, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül például a trappista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. termékei garantáltan laktózmentesek.
Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak.
dr. Barna Mária, gyermekgyógyász
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
1. Elküldve:
2005-11-29 16:49:58 |
[6921.] |
Sziasztok!
Nem találtam sehol hasonló témát.
Nem csak azokat várom ide, akik ezzel élnek, hanem azokat is, akik jó tejmentes receptelet ismernek ....
....mert mi is szeretjük ám a hasunkat:)46
|
|
[válaszok erre: #135]
|
(TÉMANYITÓ)
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
57. Elküldve:
2005-11-16 17:56:28 |
[6922.] |
|
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
55. Elküldve:
2005-11-07 15:21:19 |
[6923.] |
megnézem!
|
|
[válaszok erre: #56]
|
[előzmény: (54) vonMátra, 2005-11-07 08:37:14]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
72. Elküldve:
2005-11-07 14:12:58 |
[6924.] |
Örülök, hogy kitartó vagy.
Mostanában úgy látom a kultúra felfutóban van. Remélem ez a hagyományos művészetek hasznára válik majd.
Be kell vallanom, én is használok számítógépes grafi progikat, de azért az ecset és a festék az igazi!
Most nagyon megtetszett a fantasy festészet (hagyományos eszközökkel természetesen)
Ezzel próbálkozom. Tök jó. Eddig még sosem csináltam ilyet. láttam egy Vallejo albumot, és nagyon felkeltette az érekődésemet.
Bár én egy kicsit erotikamentesebb változatot próbálok elkövetni.
|
|
[válaszok erre: #73]
|
[előzmény: (71) Titok, 2005-11-03 17:13:01]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
magashegyi.harcos
Tagság: 2004-07-19 10:33:18 Tagszám: #11550 Hozzászólások: 6933
|
51. Elküldve:
2005-11-02 16:42:30 |
[6925.] |
...HÚÚÚ DE JÓÓÓ...
|
|
|
[előzmény: (50) magashegyi.harcos, 2005-11-02 16:40:31]
|
|
Kiváló dolgozó |
|
|