Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9466522/8 Témák: 19062 Tagok: 112926 Legújabb tag: coreballcore1 Online: (205/10
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 23 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

(üzenet: 553, Hobbi)
 

ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
494. Elküldve: 2022-04-19 23:59:59,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[76.]

Fokhagyma termesztése története és főzési tippek???

Idézet:



Fokhagyma fajból származik, Allium sativum és két alfaja létezik – hardneck fokhagyma, Allium sativum fajta Ophioscorodon , és softneck fokhagyma Allium sativum fajta Sativum. Az eredeti fokhagymás, míg a puha nyakú fokhagymát az évszázadok során az eredeti keménykötésű termelők fejlesztették ki, vagy termelték szelektív útján.

A fokhagyma szoros kapcsolatban áll a metélőhagymával, hagymával, póréhagymával és mogyoróhagymával.

A fokhagyma szinte minden konyhában megtalálható, de kiemelkedő szerepet játszik a közép- és dél-amerikai, kínai, indiai, mediterrán, mexikói és délkelet-ázsiai konyhákban. Noha tudjuk, hogy semmi sem hasonlít a friss fokhagymához, ez nem jelenti azt, hogy a dehidratált fokhagyma nem játszhat kritikus szerepet a konyhában. Az 1990-es évek óta az USA-ban a fokhagyma-fogyasztás meghaladja az 1000% -ot, és meghaladja a 3,5 fontot. Évente minden ember fogyasztja, és az összes fogyasztott fokhagyma több mint 75% -a dehidratált formában van.


****************************************************************************************************************
Fokhagyma termesztése története és főzési tippek???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
493. Elküldve: 2022-04-19 23:55:55,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[77.]

Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó???

Idézet:



A gyömbér egy lágyszárú évelő növény, amely a Zingiberaceae családhoz tartozik . A család többi tagja a kurkuma, a kardamom és a Galangal. A gyömbér és a kurkuma egy rizóma, amely vastag föld alatti szár, amely a föld alatt hajtja ki a hajtást.

Míg egyes botanikusok szerint a gyömbér Kínában őshonos, mások szerint Indiában őshonos (e faj legnagyobb genetikai változatosságát India keleti partján találták). A gyömbért később Délkelet-Ázsia, Afrika, Jamaica, India és Ausztrália termesztették.

A gyömbérfajtájától függően 1-4% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj főleg szeszkviterénekből áll, amelyek a gyömbér jellegzetes illatát adják.

A gyömbér:

arabul zanjabil, gan jiang mandarin
gingembre franciául
német nyelven saut hindiul
shoga japánul
gengibre portugálul
imibir oroszul és jengibre spanyolul.
A kelet-indiai paprika, vagy a gyömbérpor a földi gyömbér másik neve.

Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó.

A gyömbér története

A gyömbér a 14. századi ókori angol gyömbérből származik, amely a késő latin gingiberből származik, amely a szanszkrit szingabera származékából származik. A Singabera azt jelenti, hogy „egy szarvas agancs alakú”, ami a illeszkedő leírása. Ez a világ egyik legismertebb és legrégebbi fűszere. A Maharata, egy hindi szöveg, amely Kr. E. Körül 4 körül készült, rögzítette a gyömbérnek felhasználását a párolt húsételek összetevőjeként. A gyömbérre vonatkozó egyéb hivatkozások megjelentek Konfuciuszban (Kr. E. 551–470) és a Szent Koránban (Kr. U. 609–632), ahol azt állítják, hogy az égben megtalálható egyik gyümölcs, amely az igazakra vár: „És nekik adnak egy italt egy pohárhoz (bor), összekeverve zanjabillal ”. (Q. 76:17) A Zanjabil a gyömbér arab szó.



****************************************************************************************************************
Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
492. Elküldve: 2022-04-19 23:52:05,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[78.]

Borókabogyó felhasználása és története???

Idézet:


A borókabogyó valójában nem bogyó! Valójában ezek a kúpok, amelyeket különféle boróka fajokból termesztenek. A Juniperus communis általában az a fajta, amely ezeket a borókabogyókat adja nekünk!

A boróka általában 0,5–2% illóolajat tartalmaz, amely főként monoterpénekből áll.

A borókabogyókat:

arabul is araar
genievre francia
wacholder német
araar hindi
seiyo suzu japán
junipero portugál
mozhzhevelnik oroszul és junipero, vagy „enerbro” spanyolul.

A borókabogyó története

A borókabogyó múltja szorosan kötődik a gin készítéséhez. Még a gin neve boróka is! A „gin” a francia „genievre” vagy a holland „jenever” szóból származik, amelyek mindkettő jelentése „boróka”. A 11. században a gin nyers változatát olasz szerzetesek készítették, akik szintén az italt ajánlották. megelőzhető és gyógyítható a fekete halál ellen, ám Franciscus Sylvius nevű holland orvosnak hitelesítették ma az általunk ismert és kedvelt alkohol találmányát.



****************************************************************************************************************
Borókabogyó felhasználása és története???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
491. Elküldve: 2022-04-19 23:46:40,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[79.]

Hosszú bors fűszer felhasználása???

Idézet:


Bár manapság nagyrészt ismeretlen a hosszú bors, a Long Pepper gazdag történelemmel rendelkezik, évszázadok óta kezdve a korai afrikai, indiai, indonéz és mediterrán stílusú főzéshez. Más néven piper longum, Pippali, Pipal, bengáli paprika, indonéz hosszú paprika, Lada Panjong, Thippili, Java paprika vagy jávai paprika a világ különböző régióiban. A Long Pepper őshonos Indiában és Indonéziában, a mi borsónk Indonéziában nőtt fel.

Hosszú bors története

A hosszú bors legkorábban az európaiak a görögök használták, akik ezt a szanszkrit nyelvű fűszer-peperét hívták. Amikor a mediterrán birodalmak átmentek a görögöktől a rómaiak, a rómaiak váltak a régió elsődleges borsfogyasztójává. A római konyha a keleti fűszerek középpontjában állt, mind a szokásos fekete borssal, mind a hosszú borssal vezető szerepet játszva.


****************************************************************************************************************
Hosszú bors fűszer felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
490. Elküldve: 2022-04-19 23:41:26,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[80.]

Mahleb – Cseresznyemag fűszer története és felhasználása???

Idézet:


A Mahleb a Szent Lucie Cseresznyefa vagy a Prunus mahaleb szárított magja , amely tartalmaz néhány fontos savat, például az olajsavat és a linolsavat. Ezek az Omega-3 zsírsavcsalád tagjai, amelyek szükségesek a szív és az agy egészségéhez, valamint a test bármely részének gyulladásának csökkentéséhez.

Ez a fűszer népszerűvé teszi a görög kenyereket és a húsvéti sütiket. Az Egyesült Államokban általában nem használják, kivéve a görög-amerikai amerikaiakat és az embereket, akik különös figyelmet fordítanak a mediterrán étkezési módra.

A magokból 30% olaj nyerhető ki. Ez az olaj elsősorban a korábban említett olajsav- és linolsavakból áll.

Mahlebnek van neve egy nyelvi kölyökben. Arabul ez ‘halub;’ mandarinban ez „ma ha li ying tao”; japánul ez a „Maharibu”; portugálul ez az „abrunheiro-bravo”; oroszul ez „vishnya makhalebka”; míg francia, német, hindi és spanyol nyelven „mahaleb” -nek hívják. Emellett St. Lucie’s Cherry vagy St. Lucie cseresznyemagként is forgalmazható. Időnként azt mondják: „mahlab”.

Mahleb története

Arabul a „mahleb” névnek sokféle helyesírása és kiejtése van, így különféleképpen írják. Egyesek szerint az almahaleb, a cikket közvetlenül a szóhoz adva, míg mások egyszerűen a közös „halubot” használják. A mahleb említése az arabul először az Al-Razi középkori írásaiban található, egy Iránban született iráni tudósok csoportjában. az iráni Rey városában.

Ennek a fűszernek a neve latinul csak 1317-ben jelent meg, amikor egy Matthaeus Silvaticus néven egy ember készített egy enciklopédia információt a természetes gyógymódokról vagy gyógyszerekről, és megemlítette az arab országok cseresznyemagját. Írásaiban „mahalab” -nak hívták.

Inana volt a sumér istennő olyan dolgokban, mint a háború, a szex, a politikai hatalom és a vágy. Gondolva, hogy az istennők közül az egyik legizgalmasabb, több mint valószínű, hogy a korai sumír írásban megemlített fa, amely Inana-t képviselte, Prunus mahaleb . Sajnos nincs határozott bizonyíték, levonva azt a tényt, hogy beszélnek arról, hogy a fa több virágot termel, mint gyümölcs, és kemény fája van, akárcsak a St. Lucie cseresznyefa. Más lehetőségek vannak az Inana fa helyzetére is, de ez a fa a mindegyik legerősebb versenyzője.


****************************************************************************************************************
Mahleb – Cseresznyemag fűszer története és felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
489. Elküldve: 2022-04-19 23:37:10,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[81.]

Mustármag típusai hatása és vetése és története???

Idézet:



A bio sárga mustármag növénytani nevén Brassica alba (más néven Sinapis alba vagy Brassica hirta).

A sárga mustár egy virágos növény, és a család többi tagjába beletartozik a fekete mustár, a barna mustár, a torma és a wasabi. Ez a csoport megosztja az izotiocianátoknak nevezett forró és csípős vegyszereket (izo-tio · cy · a · nátok). Ez a vegyi anyag a növény védelmi rendszere a legelő állatok ellen, és rágáskor ezeket az égő vegyi anyagokat szabadon bocsátja. Az izotiocianátok nem működnek nyugodtan a növényben, és csak akkor szabadulnak fel, ha a növény elfogyasztják.
A mustármag típusai
Több mint 40 mustárfajta van, de a kulináris magvak elsősorban három növényből származnak – fekete mustárból ( Brassica nigra ), barna mustárból ( Brassica juncea ) és fehér mustárból. A különbség közöttük inkább a hatékonyság, mint az ízben van. Őrölt állapotban a mustármag csípős illatot bocsát ki, és pörkölve földes aromát kap. A fekete magok erős ízűek, a barna magok kissé keserűek, majd forró és aromás, és a sárga (más néven fehér) magok kezdetben kissé édesek.

A sárga mustármag őshonos a mediterrán térség keleti részén, a barna mustármag őshonos a Himalája hegység lábánál, a fekete mustármag pedig a Közel-Keletről származik.

Történelem és termesztés és vetés

A mustárnövények a vadon nőnek, és az élelmiszertörténészek szerint először ie 3000 körül környékén termesztették őket.

Mint sok fűszernek, a mustárnak színes története van. A legenda szerint III. Darius (ie 381-330) perzsa királynak nagy archív riválisa, Nagy Sándor (356-323) szezámmag-zsákot ajándékoztak, amely hadseregének nagyságát jelezte. Darius király viszont küldött egy zsák mustármagot, hogy megmutassa nemcsak a hadsereg méretét, hanem a fedettségét is.

Idősebb Plinius (Kr. E. 23-79) a Római Birodalom hadserege és haditengerészet parancsnoka, valamint szerző volt. Írt egy receptet, amely leírja az egyik első ízesített, amely ecettel kevert mustármagot zúzott össze. A korai rómaiakról szintén ismert volt, hogy alkalmanként mustármagokat használtak aromás ételekhez, a össze törésével (nagyjából ugyanúgy, mint a frissen őrölt paprika).

Az 5. és 8. században a rómaiak mustármagvakat vezettek be a galliákba (Gaul Nyugat-Európa olyan régiója volt, amelyet kelta törzsek laktak és ezeket az embereket galláknak nevezték). A szerzetesek a mai Franciaországban a mustármagokat ültették a szőlőskertekbe, és összekeverték az őrölt mustármagvakat erjesztetlen borral, az úgynevezett mustmal. A mustár szó a „mustum ardens” latin kifejezésből származik, amely nagyjából „égő borra” jelent.

****************************************************************************************************************
Mustármag típusai hatása és vetése és története???





Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
488. Elküldve: 2022-04-19 23:32:51,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[82.]

Szerecsendió története és íze és felhasználása???

Idézet:


A szerecsendió, vagy a Myristica fragrans egy örökzöld fából származik, amely Indonéziában őshonos. Ez a fa újabb fűszert állít elő, amelyet szeretünk, a fűszeres élt. A szerecsendiót az nosztalgiát idézik, amely az édes ünnepi ízét idézi elő az Egyesült Államokban, ám ez más más konyhákban is létezik. A szerecsendió sokoldalú, ugyanolyan könnyen találja meg az ízletes ételeket, mint az édes ételeket. Kiválóan használható például lattes, süteményeknél vagy édes húsos ételeknél.

A szerecsendió 6,5–16% illóolajból áll, amelyet mysristica alkot, amely halványsárga színű. Préselés után az egész diófélékből szerecsendióvajat vagy kesudióolajat állítanak elő, amely 24-30% illóolajból áll.

Szerecsendió története

A szerecsendióról szóló írásos feljegyzések először Konstantinápolyban, az Idősebb Plinyből érkeznek hozzánk, amikor 540-ben a rómaiak füstölőként használták a fűszert. Parfümként is használták, kis test zacskókban, vagy tasakokban tartották a testeken, vagy azok ruházatához varrták, akik megengedhetik maguknak a fűszert. A szerecsendiónak van néhány antibakteriális tulajdonsága, tehát az akaratlanul hozzájárult az utcák fertőtlenítéséhez is, amikor a rómaiak szerecsendiót használtak a város utcáinak illatosításához és a kellemetlen illatok elfedéséhez.

A középkorban a fűszerkereskedők, különösen az arab fűszerkereskedők, fűszer forrásaikat szorosan őrizték, annak érdekében, hogy az ár monopóliuma fennmaradjon. Az emberek úgy nézték a szerecsendióra, mint akkoriban luxus, és a divatos európaiak valószínűleg jólétüket és befolyásukat demonstrálva szerecsendióval szerepelnek és reszelnek, bárhová is mentek.

A szerecsendiót indonéz szigeteken termesztették, amelyeket a portugáliak az 1500-as években meghódítottak. Megkíséreltek korlátozni a szerecsendió növekedését két szigetre, szándékosan elpusztítva más szigeteken a növényeket, hogy kevés kínálatú luxustermék státusát megőrizhessék. A hollandok végül szélben részesültek azokon a szigeteken, ahol szerecsendiót termesztettek.

Így bekapcsolódtak a kereskedelmi háborúkba és meghódították a szigeteket, fenntartva a növényi megsemmisítés gyakorlatát, hogy alacsony legyen az ellátás. A szerecsendió iránti hihetetlen kereslet tette az 1600-as évek emelkedő, és így nagyon jövedelmező volt a hollandok számára. A teljes dióféléket mészbe mártották, mielőtt eladták volna, hogy megakadályozzák a csírázást, csak hogy megakadályozzák a hollandokat, hogy elveszítsék a fűszer felett uralmukat.

****************************************************************************************************************
Szerecsendió története és íze és felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
487. Elküldve: 2022-04-19 23:23:40,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[83.]

Hagyma termesztése és története és hasznos tippek felhasználásra???

Idézet:


A hagyma ( Allium cepa ) közönséges hagymának, vagy hagymás hagymának is nevezik, és zöldségként használják. A Allium nemzetség legszélesebb körben termesztett faja, az Allium nemzetség másik tagja a fokhagyma. A dehidratált hagymák egy olyan fűszer, amelyet széles körben használnak, amikor a friss összetevő nem áll rendelkezésre. A granulált hagymát őrölt, dehidratált hagymából, általában a csípős fajtából készülnek, és erős szaga van. Mivel kiszáradtak, hosszú eltarthatóságúak.

A dehidrált hagyma egy főre jutó fogyasztása az Egyesült Államokban 2012-ben 1,4 font volt. Az USA-ban fogyasztott szinte minden friss hagyma friss volt, és 2012-ben az összes hagymafogyasztás alig több mint 21 font / fő. A szárítási folyamat során a dehidratált hagymák kezdeti nedvességtartalma körülbelül 86% -ról körülbelül 7% -ra csökken. USA-ban dehidrált hagymának felhasználására termesztett összes hazai hagymának 75% -át.

Hagyma története

A háziasított hagyma legkorábbi írásai szerint Indiában termesztették őket, már Kr. E. 600-ban. A hagymákat az első telepesek Észak-Amerikába hozták ebbe az országba. Úgy találták, hogy a bennszülött amerikaiak már szeretik a vad hagymát nyersen, vagy különféle főtt ételekbe. A zarándokok által vezetett naplók szerint a hagyma volt az egyik első ültetvény, amelyet 1648-ban már a gazdálkodás hajtottak végre.

Manapság a dehidratált hagymapor, a granulált hagyma és a hagymapehely nagyon népszerű a világ más részein – különösen Németországban, Japánban, Líbiában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Oroszországban és Spanyolországban.

A líbiai férfiak több hagymát fogyasztanak, mint a világ bármely más országai, és az egy főre jutó elképesztő átlagos fogyasztás 66,8 font.

****************************************************************************************************************
Hagyma termesztése és története és hasznos tippek felhasználásra???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
486. Elküldve: 2022-04-19 23:19:03,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[84.]

Fekete bors fűszer története és bors típusai???

Idézet:


A fekete bors, a Piper nigrum a Piperaceae családban virágzó szőlő , és gyümölcsének termesztése céljából. Ha a gyümölcsöt a szőlőn teljesen érett állapotban hagyják, akkor az átmérője körülbelül 2/10 ”, sötétvörös színű és egyetlen magot tartalmaz. Szárításkor a gyümölcs borskorcnak nevezik. Az egész borsot és az őrölt borsot gyakran csak borsnak nevezik.

Noha a fekete bors minden bizonnyal nem a legdrágább fűszer, a világon a legszélesebb körben használt fűszer (a teljes mennyiség szempontjából). Ennek az aromás fűszernek van egy csípős illata.

Fekete bors története és termesztés
A fekete bors őshonos a Malabar régióban, Dél-India nyugati partján. A fekete bors már régóta értékes kereskedelemben részesült termék, és egyszerre még a fekete pénznek nevezett árupénz formájában is felhasználták.
A fekete bors története már régóta szorosan össze van kötve, és gyakran összetéveszthető a közeli hozzátartozó Long Pepperrel (ugyanabban az ablakban nyitva) a Piper longummal. Bár mindkettő meglehetősen drága volt, megemlítik, hogy a Kr. E. 4. században a görögök mindkettőt szeretik. A III. Században a rómaiak gyakran mindkettőt szinte “pipernek” nevezték.

Az akkori kereskedelmi útvonalak szárazföldön vagy az Arab-tenger partjai mentén mozgó hajókban voltak. A hosszú paprika, amely könnyen nőtt Indiai északnyugati részén, hozzá férhetőbb volt, mint az India déli régiójában található paprika. Ez a kereskedelmi előny és a hosszú paprika kiváló fűszeressége valószínűleg tette a hosszú paprikát akkoriban népszerűbbé. A Long Pepper népszerűsége csak addig kezdődött, amíg a chili paprikát felfedezték az Új Világban.


****************************************************************************************************************
Fekete bors fűszer története és bors típusai???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
485. Elküldve: 2022-04-18 23:07:50,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[85.]

Szecsuáni bors és zöld bors története és hasznos tippek???

Idézet:



Az úgynevezett bors, a szecsuáni bors, vagy a Zanthoxylum bungeanum valójában egyáltalán nem bors. A szecsuán bors a tüskés kőrisbokor, a Kínában őshonos növény gyümölcse külső hüvelye.

A szecsuán bors illékony olajtartalma körülbelül 4–7%, amelyek főként terpénekből állnak.

Kínában őshonos, a szecsuáni borsot ánizspaprikának, kínai paprikának, kínai fügehamunak, Fagaranak, indonéz citrompaprikának, japán paprikának, Nepál paprikának vagy Szechwan borsnak is nevezik. Ezen alternatív helyesírások is megtalálhatók – Szechuan, Szechwan és Schezuan. Néha “Sansho Pepper” -nek is hívják, de ez egy hiba, mivel a Sansho Pepper, bár egy hasonló családban, valójában teljesen más növény. Időnként szárított tüskéshamu, vagy virágborsónak is nevezik. Franciaul „poivre de setchuan” -nak, németül „Szechuan-pfeffer” -nek, hindi nyelven „tilfda” -nak, japánul zavaróan „sansho” -nak, portugálul „piment sechuan” -nak, oroszul pedig meg fogja hallani a „sychuan skij perets” -t.

****************************************************************************************************************
Szecsuáni bors és zöld bors története és hasznos tippek???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
484. Elküldve: 2022-04-18 23:03:47,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[86.]

Fehér bors és rózsaszín bors használata???

Idézet:



A fehér bors, fekete és zöld borsot a fás, trópusi Piper nigrum növényből szüretelték. Ellentétben azzal, amit néhányan gondolnak, a Piper nigrum nem áll kapcsolatban a Capsicum paprika családjával (amely magában foglalja a chili paprikát és a paprikát), és melegük szintén különböző forrásokból származik. A fűszeres íz, amelyet a bors korának evésével tapasztalnak, a piperinből származik, míg a forró hő, amelyet a chili paprika evésekor megkóstol, a kapszaicinből származik.

Bennszülött Délkelet-Ázsia monszun régióiban, a fekete bors leggyakoribb színe, és a bogyók teljes érése előtt szüretelték (és továbbra is zöldek). Ezeket a bogyókat ezután a két módszer egyikével szárítják. Az elsőnek veszi a fehér bors bogyót, és felforralja, mielőtt hőt használna a bogyók szárításához. A második, amelyet egyes birtokok használnak, csak a napot használja a bors szárításához. Az ezeknek a bogyóknak a szárításához felhasznált hő megsemmisíti a külső héj sejtfalát, aminek következtében zsugorodik és nagyon sötétbarna lesz.

****************************************************************************************************************
Fehér bors és rózsaszín bors használata???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
483. Elküldve: 2022-04-18 23:00:59,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[87.]

Mák története és vetése és főzés sütés a mákkal???

Idézet:



A mák magok, bármennyire is apróak, felhasználásuk és ellentmondásuk sokféle lehet. Ez a mag a Papaver somniferum növényből származik , amely néhány gyönyörű virágot is termel.

A bio mák nem tartalmaznak illékony olajat, ám vannak 40–60% közötti fixált olajok, amelyek elsősorban linolsavból állnak.

Ezeknek a magoknak érdekes nevei vannak más nyelveken is. Arabul ezt „khash khash-nak” nevezik, mandarinban „ying shu ciao-nak”, franciául „pivot somnifere-nek”, németül „mohn” -t hallják hindi nyelven „khas-khas” -nak, japánul „keshi” -nek, Portugálul „papoula”, oroszul mak snotvornyj, spanyolul pedig a „semilla de amapola” a választott név. Az a növény, amelyből a vetőmag származik, ópiummáknak vagy kenyérmáknak nevezhető.

A mák magok története
Mák története és vetése és főzés sütés a mákkal
Ezeknek az apró magvaknak óriási története van. Az ősi idők óta értékelik őket mind az orvostudományban, mind a főzésben való felhasználásuk miatt.

1804-ben először a morfinot izolálták a mák növényéből. Úgy gondolják, hogy a német gyógyszerész, Friedrich Serturner volt az első, aki valaha alkaloidot izolált egy növényből. Morphiumnak nevezte, görög Morpheus néven. Morpheus az álmok istene volt a görög mitológiában.

Kábítószere 1815-ben lett széles körben elterjedt, miután a gyógyszer hatásainak intenzív tanulmányozása és kutatása folyt. A Merck gyógyszerész-társaság 1827-ben kezdte meg ennek a gyógyszernek a kereskedelmét, akkoriban, amikor csak egy üzlet volt Darmstadtban, Németországban.

****************************************************************************************************************
Mák története és vetése és főzés sütés a mákkal???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
482. Elküldve: 2022-04-18 22:43:12,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[88.]

Porcini gomba története termesztés és sütés főzés felhasználása???

Idézet:



A porcini gomba, a Boletus edulis rendkívül népszerű gomba. A szárított porcini gombából készült por tökéletesen kiegészíti mindazt, amelyhez nagy lendületet kell adni az umami ízében.

A porcini szó valójában az olasz szó a malacnak! A németek „steinpilz” -nek vagy kőgombanak hívják. Franciaul ezeket a gombákat „cepes” -nek, oroszul „belyi grib” -nek nevezik. Arabul ezt „fatar busini” -nek hívják. A „Niu gan jun mogu” a mandarin név. Hindi nyelven ezeket a gombákat „viselkedéses kism masharoomnak” hívják. Japánul „Poruchini take”, portugálul „cogumelo porcini”, spanyolul pedig „hongo porcini.”. Amerikában Penny Bun néven is hívják. Egyes gombavadászok népszerűsége és ritkasága miatt „Bolete királynak” hívják.

Porcini gomba története termesztés és sütés főzés felhasználása.

A porcini gomba története

A porcini gombát a rómaiak nagyra becsülik, akik boletinek hívták, és a boltaria nevű szerszámban főzték őket.

A 18. században Karl Johan svéd király annyira szerette a porcini gombát, hogy alanyai elkezdték rájuk hivatkozni, mint karljohanokat.

****************************************************************************************************************
Porcini gomba története termesztés és sütés főzés felhasználása???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
481. Elküldve: 2022-04-18 22:39:12,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[89.]

Sáfrány termesztése és hatása és sáfrány fűszer használata???

Idézet:



A sáfrány, a Crocus Sativus Linnaeus nemzetség az Iridaceae családban. A „SAF-ruhn” kiejtésű sáfrányt évezredek óta használják ízesítőként, illat anyagként, festékként és gyógyszerként. A virág stigmáit kézzel szüretelték és dolgozták fel, ami nagyon munkaigényes, és ez az oka annak, hogy a sáfrányt a világ legdrágább fűszerének tekintik.

Az igazi háziasított növénynek tekinthető, amelyben csak néhány rokon faj nő a vadonban. Ez megnehezíti annak pontos eredetének pontos meghatározását, néhány élelmiszer történész szerint a Kis-Ázsia néven ismert ázsiai terület őshonos (Ázsia legnyugatibb kiemelkedése, amely manapság a Török Köztársaságot tölti be), míg mások az a vélemény, hogy az ókori Perzsiából származott (a mai Irán).

A sáfránynak 5–1% illóolaja van, elsősorban monoterpén aldehidek, terpének és izoforonnal rokon vegyületek. Színe a karotinoid pigmentekből származik, többnyire az élénk narancssárga, vízben oldódó krokinból.

A sáfront za-faran (arab), fan huang hua (mandarin), szafran (francia és német), zaaffran / kesar (hindi), szufur (japán), acafrao (portugál), shafran (orosz) és azafran (spanyol) néven hívják. A sáfrány a sáfrány rózsa, a sáfrány és a széna sáfrány néven is ismert.

****************************************************************************************************************
Sáfrány termesztése és hatása és sáfrány fűszer használata???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
480. Elküldve: 2022-04-18 22:32:48,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[90.]

Fekete szezámmag története termesztése és fogyasztása???

Idézet:



A szezámmag az egyik legrégebbi fűszer. Gondolva, hogy Indiából származnak, ezek a magok a Sesamum indicum növényből származnak. A szezámmag első írásos nyilvántartása több mint 5000 évvel ezelőtt, 3000 éve volt. Míg vannak néhány fajta szezámmag, a világosabb vetületek népszerűbbek a közel-keleti és a nyugati konyhákban, a sötétebb színű népszerű az ázsiai konyhákban. A fekete szezámmag gazdag zsíros olajokban. A magvak 45-65% fixált olaj, főleg olajsavból állnak, de nem észlelhető illékony olajok. A szezámmag antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a rögzített olajban található szesamolnak köszönhetően.

Fekete szezámmag története termesztése és fogyasztása.

A fekete szezámmag története

A mai Pakisztán Indus-völgyének területén a régészek bizonyítékokat találtak a legrégebbi szezámmagokról, amelyeket valaha fedeztek fel. Ezek a magvak több mint négyezer éves voltak! Ez a felfedezés azt sugallta, hogy a szezám-növény háziasított ebben a régióban. A szezám további felfedezései az ie 2000-ben Mezopotámiába vezetnek, majd 1500-ra az Egyiptomba. Úgy tűnik, hogy e területek közötti kereskedelmi útvonalra utal, amely nemcsak árukat és szolgáltatásokat tartalmaz, hanem valószínűleg fűszereket is.
****************************************************************************************************************
Fekete szezámmag története termesztése és fogyasztása???




Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
479. Elküldve: 2022-04-18 22:28:45,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[91.]

Fehér szezámmag története termesztése és fogyasztása és hatásai???

Idézet:



A fehér szezámmag fűszerek története egyik legrégibb, ez az apró vetőmag tele van ízekkel, ropogós és még egészségügyi előnyökkel is vannak. A szezámmag tudományos neve Sesamum indicum. A szezámmag elnevezés a görög sesamon szóból származik. Gyakran használják a közel-keleti, ázsiai, mediterrán és észak-afrikai főzéshez. Megállapítható, hogy a szezám olaj rendkívül fontos összetevő néhány ország számára, Japán pedig az az ország, amelyben az szezám olaj behozatalára a legnagyobb érdeklődés.

A fehér szezámmag 45-65% fixált szezámolaj van, amely túlnyomórészt oleinból áll. A szezámmagban nincs illékony olajtartalom.

Fehér szezámmag története termesztése és fogyasztása és hatásai


A fehér szezámmag története
A legkorábbi írásbeli történeti adatok az asszíriaktól származnak, akiknek egy történet szól az istenekről, akik egy este szezám bort ittak, majd másnap létrehoztak a földre.

Ez a növény Indiából származik, és a magvakat gyakran említik az ősi hindu hagyományokban. Egyes kultúrákban a szezámmag a halhatatlanságot képviseli. Úgy gondolják, hogy az ókori babiloni nők méz és szezámmag keveréket fogyasztanak, hogy késleltessék az öregedési folyamatot, és testüknek erőt biztosítsanak. A görögök és a rómaiak hosszú távon új földterületek meghódítására vitték a magot enni, mivel úgy gondolták, hogy ezek a magok erőt és életerőt adnak nekik.

A fehér szezámmag az afrikai rabszolgákkal érkezett az Egyesült Államokba, akik magukkal hozták étel és főzési kultúrájukat.

****************************************************************************************************************
Fehér szezámmag története termesztése és fogyasztása és hatásai???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
478. Elküldve: 2022-04-18 22:25:26,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[92.]

Mogyoróhagyma termesztése és hol használják a mogyoróhagymát???

Idézet:



Mogyoróhagyma termesztése és hol használják a mogyoróhagymát?

A mogyoróhagyma ( Allium cepa ) a hagyma család tagja. A gyöngyhagymákat legjobban a fokhagyma és a hagyma kereszt metszeteként lehet leírni. Ez egy kiváló minőségű termék, és 18 font friss mogyoróhagymát vesz igénybe, hogy előállítson egy kilót szárított paprikát.

Úgy gondolják, hogy a gombahagyma valószínűleg őshonos Közép- vagy Délkelet-Ázsiában. Az utazók végül mogyoróhagymát vezettek a Földközi-tenger keleti részén és Indiában. Szárított gyöngyhagyma Kínából származik.

Mogyoróhagyma? Hogyan használják a hagymát más konyhákban?
Mogyoróhagyma termesztése és hol használják a mogyoróhagymát?
Az indiai konyhában a hagyma és a mogyoróhagyma közötti különbségtétel legjobb esetben homályos. A kicsi vöröshagymát gyakran tévesen azonosítják, mint a mogyoróhagyma nagyobb fajtáit, és fordítva. A gyöngyhagymákat általában használják az indiai curryben és a különféle típusú sambarokban (lencse alapú ételek). Nepálban mogyoróhagymát használnak a momo-ban (egyfajta gombóc). Kasmírban a mogyoróhagymát széles körben használják a íz hozzáadására, miközben megakadályozzák a curry feketévé válását, ami fő probléma, amikor hagymát használnak az ételhez.

Iránban mogyoróhagymát reszelik és sűrű joghurtba keverik, hogy grillezett kebabokkal tálaljuk. A gyöngyhagymákat egy savanyú iráni köretben is felhasználják, amelyet torshi-nak hívnak, amelyet több zöldségből készítenek, és ecetben áztatnak.

Kambodzsa, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam délkelet-ázsiai konyháiban gyakran használják fokhagymát és mogyoróhagymát alapanyagként egy tálban. A mogyoróhagymát gyakran apróra vágják, majd aranybarnára sütik. Ezek az apró ropogós mogyoróhagyma chips népszerűek a dél-kínai konyhában. A gombahagyma fokozza a délkelet-ázsiai sült rizsételek ízét. A mogyoróhagyma az a csípős zöldség, amelyet a buddhista vegetáriánusok általában elkerülnek.

Mikor és hol használható mogyoróhagyma?

Könnyen beleteheti a gyöngyhagymákat a legtöbb edénybe. Ha salátához, vagy más száraz ételhez kívánja adni, ha teljesen lefedi vízzel, és hagyja állni körülbelül 5 percig, majd engedje le a felesleges folyadékot. Ha ezeket inkább a friss mogyoróhagymaként szeretné használni, és olívaolajban, vagy vajban főzve, azt javasoljuk, hogy először készítse elő őket. Azt is szeretnénk, hogy a mogyoróhagymát vörös, vagy fehér borban állítsuk elő, hogy még több íze legyen.

****************************************************************************************************************
Mogyoróhagyma termesztése és hol használják a mogyoróhagymát???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
477. Elküldve: 2022-04-18 22:21:05,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[93.]

Csillagánizs története termesztése és felhasználása???

Idézet:



Az egyik legérdekesebb fűszer, a csillagánizs , az Illicium verum , ánizs csillagnak, kínai ánizsnak és csillagánizsnak is nevezik. Leginkább nyolc pontjuk van, és ennek a fűszernek a „baht gokh” kantoni neve „nyolc pontot” jelent. Ezek a pontok fegyvereknek, carpusnak vagy szirmoknak is nevezhetők. A nyolc vagy annál több fegyvert tekintik jó szerencsének, de a genetikától függően bárhol lehet 5 és 12 fegyver.

A csillagánizs esszenciális olajkomponense 2,5% –3,5%, amely főként anetolból áll.

A csillagánizs története

Csillagánizs története termesztése és felhasználása.
A keletre őshonos és a történelem során Kínában és Vietnamban felszolgált ételekben ez a fűszer a keleti kultúrában a legjobban képviselt. A négylevelű lóhere szerencséjének mítoszához hasonlóan a kínai emberek úgy vélik, hogy a legalább nyolc fegyverű csillagánizst nagyon szerencsésnek tekintik. Ázsiában a fűszert a gyomor fájdalmainak enyhítésére használják étkezés után. A torokfájás és a köhögés enyhítésére is felhasználható.

A csillagánizs Európába jutott a 16. században, amikor egy tengerész bemutatta a környéken. Édes íze miatt népszerűvé vált dzsemekben, szirupokban, pudingokban és más desszertekben. Manapság édességekben, rágógumikban és tartósítószerekben használják.

Amerikában ünnepi fűszernek tekintik, mivel a sütésben jelen van, és az ünnepi alkalmak elterjedésének gyönyörű megjelenése miatt. Ezt a gyönyörű fűszert az Egyesült Államok téli ünnepeinek otthonának díszítésére is felhasználták.

****************************************************************************************************************
Csillagánizs története termesztése és felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
476. Elküldve: 2022-04-18 22:16:51,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[94.]

Szömörce története és termesztése és ételek és italokba használata???

Idézet:



A szömörce (sumac) vagy a Rhus coriaria -t már régóta téli fűszernek tekintik, mivel a téli hónapokban ez az egyetlen dolog, amelyet az állatok legeltetnek. Az őshonos a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten, ahol különféle fűszerkeverékekben használják.

A szömörce 4% tanninokkal és magasabb savtartalommal rendelkezik, mint sok más fűszer, amelyek ezt a savanyú ízt adják neki.

A szömörce (sumac) története

A szömörce (sumac) fogyasztására vonatkozó bizonyítékok egészen az ókori görögökig nyúlnak vissza. Ezt a fűszert a görög időkben is használták a barnított állatok bőrének elősegítésére. Rómában, mielőtt a citromot behozták volna a területre, a szömörcet használtak arra, hogy torta aromáját és az ételekhez adják. Az őslakos amerikaiak a szömörce növényt használják kosarak és íjak készítésére, és a bogyókat fertőtlenítő szerként használják. Ezekben a bennszülött amerikai csoportokban azt is megtalálja, hogy a szipszat gyógyszerként használják mellkasi fájdalom kezelésére.

A szömörcét Rhodes partjaitól egy tizenegyedik századi hajótörés maradványaiban találták. Ebben az a következtetés, hogy ételhez, gyógyszerhez, vagy a hajó dekorációjához használták.

Érdekes tény, hogy a Sumac egy híres perui-amerikai énekes művész, Yma Sumac utóneve is. A hangjáról ismert, amely hat oktáv tartományú a hangterjedelme. Úgy gondolták, hogy ő az utóbbi inkán-császár leszármazottja, ezt az állítást a perui kormány támogatta és elismerte.

A szömörce termesztése

A szömörce őshonos Iránban, és a Földközi-tenger egész területén termesztik, nevezetesen Szicíliában és Törökországban, de vannak olyan szömörce növények is, amelyek őshonos Észak-Amerikában. Ezeknek a növényeknek kedvelik a közvetlen napfényt, bár részleges napsütésben is virulhatnak, ha jól ápolják őket. Előnyösek a jó vízelvezetésű, termékeny talajok, de szinte bármilyen talaj típusban megnőhetnek. Ezek a fák, vagy cserjék gyorsan terjedhetnek, mivel nagyon gyorsan növekednek és sok gyümölcsöt termelnek. Általában rövidebbek, de néhány növény akár 25 méter magasra is felnőhet.

****************************************************************************************************************
Szömörce története és termesztése és ételek és italokba használata???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
475. Elküldve: 2022-04-18 22:13:22,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[95.]

Barnacukor története és cukornád termesztése és felhasználása???

Idézet:



A barnacukor az első naptól kezdve, mivel ez számos fő alkotóeleme, különösen sertéshús esetében. Mivel oly sok kérést kaptunk a barna cukor iránt, ezért ezt elérhetővé tesszük a webhelyen.

Tehát mi is pontosan a barnacukor?

A barnacukor egy azonnal felismerhető barna színű cukor, amely a cukor melasz mennyiségének az eredménye. A kereskedelemben értékesített barnacukor általában egy fehér finomított cukor, amelyhez melaszt adtak hozzá. Barna cukor minőségű, világosbarna cukornak tekintjük.

A cukornád (cukornádnak is nevezik) a trópusi Dél-Ázsiából és Délkelet-Ázsiából származik. A cukornád növény a fű család nagy durva növekedésű tagja, magas cukortartalmú lével vagy szappal. Különböző cukornádfajok valószínűleg különböző helyekről származnak, az Indiából származó Saccharum barberi, valamint a Saccharum edule és Saccharum officinarum valószínűleg Új-Guineából származnak.

Barnacukor története és termesztés

A barnacukor története nem meglepően összefonódik a fehér cukorral. A cukor csak szacharóz, amely két cukormolekulát, egy glükózmolekulát és egy fruktózmolekulát tartalmaz. A szacharóz természetesen különféle növényekben fordul elő, de az országban fogyasztott cukor nagy része a cukornád szárából és néha a cukorrépából származik.

Az emberek hajlamosak az édes ízekre, amit a túlélés szükségessége vezetett. Őseink édes szájával elégedettek lennének a gyümölcsök összegyűjtésével, amelyek természetesen magas szénhidráttartalmúak, és erõsek és egészségesek fenntartásához szükségesek voltak.

Az 1400-as években a portugál és a spanyol kis mennyiségben termelt cukrot, de cukorültetési modelleket hajtottak végre, amelyeket később az új világba szállítanak. A portugáli ültetvényeket helyeztek el Sao Tome-szigetén (Afrika nyugati partjainál) és a spanyolok Madeirán (Afrika nem nyugati partjainál). Mind a portugál, mind a spanyol rabszolga afrikait használt az ültetvények megművelésére.

Az 1520-as évek közepére a cukor termesztése és feldolgozása gyorsan elterjedt az Antillákon (a Karib-térség mai szigetein), valamint Mexikóban, Paraguay-ban és Dél-Amerika Csendes-óceán partján.

****************************************************************************************************************
Barnacukor története és cukornád termesztése és felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
474. Elküldve: 2022-04-18 22:09:41,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[96.]

Kurkuma története termesztés és felhasználása receptekben???

Idézet:



A kurkuma, a Curcuma longa a Zingiberaceae család vagy a gyömbér család tagja, és szorosan kapcsolódik a kardamomhoz, a gyömbérhez és a paradicsom szemekhez. Ezt a “túl-mer-ick” vagy a “tur-mer-ick” -et kell mondani. A numerikus a kurkuma gyakori helyesírás-elírása, amellyel előfordult. A kurkuma a trópusi Dél-Ázsia őshonos ágában található, és számos ázsiai étel fő fűszere.

A kurkuma három kulcsfontosságú komponenst tartalmaz: illóolaj (1,5–6%), kurkuminoidokként ismert színező vegyületek (3–8%) és keményítő. Az illóolaj elsősorban a turmeron (30%), a dihidrotumeron (25%) és a zingiberen (25%), és nagyon aromás.

A kurkuma története

Kurkuma története termesztés és felhasználása receptekben.
A gyógyászati ​​felhasználása a szanszkrit orvosi értekezésben, valamint az ősi ajurvédikus és unani gyógyászati ​​rendszerekben vezethető vissza. Az ajurvédikus gyógyászat, röviden „Ayurveda”, a világ legrégibb holisztikus vagy „teljes test” gyógyító rendszere. Úgy fejlesztették ki, több mint 3000 évvel ezelőtt Indiában, és azon a meggyőződésen alapul, hogy az egészség és a wellness a test, az elme és a szellem közötti finom egyensúlytól függ.

****************************************************************************************************************
Kurkuma története termesztés és felhasználása receptekben???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
473. Elküldve: 2022-04-18 22:06:44,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[97.]

Tahiti vaníliarúd története és termesztése és felhasználása???

Idézet:



A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, csak a sáfrány. Ennek van értelme, mivel a vanília és a sáfrány egyaránt munkaigényes a termeléshez. A vanília tahitiensis a tahiti vaníliarúd, a vaníliabab legvirágosabb virágának tudományos neve.

Az ilyen típusú vanília általános elnevezése a laposlevelű vanília, a nyugat-indiai vanília vagy egyszerűen a „vanília”.

A tahiti vaníliarúd története

A Totonacsnak nevezett őslakos mexikói emberekről úgy gondolják, hogy az elsők háziasított vaníliababot tartalmaznak. Miután ezeket az embereket az aztékok a 15. században meghódították, kénytelenek voltak lemondni a megfoghatatlan, ízletes összetevő ellenőrzéséről és megértéséről. A vanília gyorsan a híres azték ital, a „csokoládé” ital részévé vált. Az aztékok elveszítették az irányítást a vaníliabab felett, amikor a spanyolok meghódították őket, akik aztán visszaviszték a babot Európába.

Európában I. Erzsébet királynő volt az elsők között, akik beleszerettek az aromába. A korai kísérletek vaníliabab termesztésére Mexikón és Közép-Amerikán kívül nem voltak sikeresek – nem azért, mert nem tudták megszerezni a szőlőt, hanem azért, mert nem tudták kitalálni, hogyan lehet beporzani a virágokat, amikor virágzottak.

A Reunion francia kolóniában élő 12 éves rabszolgafiú volt az első, aki sikeresen megporzta a virágokat kézzel, és valódi vaníliarúdat készített. Edmond neve volt, és köszönhetően a segítségéért és az ipar esetleges fellendülésének segített állandósulni, mestere megszabadította őt, és Edmond szabadon választhatott utónevet. Miközben ma elismerik a vaníliaiparhoz való hozzájárulásáért, Edmond Albius sajnos nem halt meg a neve nevében. Korábbi mestere írt a kormányzati tisztviselőknek, és Edmond elismerését és odaítélését kérte, ám tettei fülére estek, amelyek megtagadták a hallást. Manapság egy nagy szoborot állítottak fel Edmond Albius tiszteletére Reunionban.

A vaníliarúd Thomas Jeffersonnak köszönhetően eljuttatta az Egyesült Államokba. Nagy étel volt, és elismerték, hogy nagyon sok nem őshonos összetevőt hozott az Egyesült Államokba. Párizsban élve kifejlesztett egy vanília fagylaltreceptet, amely ma is megtekinthető a Kongresszusi Könyvtárban. A vaníliarúd múltbeli népszerűsége ellenére a jelenlegi gyártók megtaláltak módszereket a vanília aroma mesterséges előállítására, kényszerítve a vaníliabab iránti igényt és a növekvő vágyot. Ez, a közelmúltban bekövetkezett viharokkal, amelyek néhány éve elpusztították a vanília termelést, azt jelenti, hogy a valódi vanília ára továbbra is meglehetősen magas.

****************************************************************************************************************
Tahiti vaníliarúd története és termesztése és felhasználása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
472. Elküldve: 2022-04-18 22:02:53,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[98.]

Madagaszkári vanília rúd története és termesztése és tárolása???

Idézet:



Nem igazán írhatja le magát vanília szerelmeseként, amíg nem próbált ki egy egész vanília babot, a Vanilla planifolia-t. Illatosabbak és robusztusabbak, mint az extraktumok, és szebbnek tekinthetők, mint a fapép, amelyet egyes vállalatok használnak vanília aromáik előállításához. Ezek a Madagaszkári vanília rúd babok hajlékonyak és összepattanás nélkül hajlamosak, sötétbarna vagy csaknem fekete színű, kissé olajos tapintású. A vanília a sáfrány szempontjából a fűszer költségét tekintve csak a második, mivel nagyon munkaigényes növény. Ennek ellenére a vaníliarúd íze miatt nagyon vágyakoznak.

A Madagaszkári vanília rúd másik neve van – Bourbon vaníliabab.

Madagaszkári vanília rúd története
A vanília orchideát először házasították és termesztették a Totonacok, egy Mexikóban őshonos emberek csoportja. A 15. században az aztékok meghódították a Totonec régiót, és gyorsan elkezdték használni és vágyakoztak erre az egzotikus, rendkívül egyedi ízre, ellopva a növényeket a Totonec emberek irányítása alól.

Madagaszkári vanília rúd története
Ők, hogy vegyék fel a híres italt chocolatl, hogy a korai formája forró csokoládé készült kakaó magbellet. Az aztékok népének vanília növényét tlilxochi-nak hívták, ami azt jelenti, hogy „fekete virág”. Hamarosan az aztékat meghódították a spanyolok, akik szintén szerettek vaníliát.

****************************************************************************************************************
Madagaszkári vanília rúd története és termesztése és tárolása???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
471. Elküldve: 2022-04-18 21:59:37,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[99.]

Vanília kivonat és vanília aroma hogyan készül???

Idézet:



A vaníliabab a világ egyik legdrágább fűszere és a vanília kivonat. Az orchidea családból származnak, és csak a család sok ehető növényének egyike. Elsősorban Madagaszkáron, Tahitiben és Mexikóban termesztik. Ezeknek a baboknak nagy részét kézi beporzás útján állítják elő, ami nagy gondot és figyelmet igényel.

A vaníliabab rendkívül különleges, és a növények pontosan 24 órán keresztül virágoznak, mielőtt újra bezárulnak. Ha az idő alatt nem történik megporzás, akkor a virág bezáródik és elpusztul. Ha beporzás történik, akkor a virág vanília babot termel. Evolúciós szempontból ez nem hagy sok teret a vaníliabab fennmaradásához. Valahogy ez folytatódott, és egy tizenkét éves rabszolgafiú segítségével, aki felfedezte, hogy kézzel megporzhatja a vaníliababot, ami hozzájárult azoknak a régióknak a kibővítéséhez, ahol a vaníliabab nőhet, fűszerré alakult, amely sok ember imádja.

Vanília kivonat vagy Vanília aroma
A tiszta vanília kivonat koncentrált folyékony formája vanília babaroma. Az eljárás során valódi vaníliababot gyártanak. Az FDA előírja, hogy a vaníliakivonat legalább 35% alkoholtartalommal rendelkezik, de bizonyos esetekben akár 40% is lehet.

A vanília aromát gyakran a rost- és papíripar melléktermékeiből állítják elő, különös vendég megjelenésükkel a kőszénkátrány származékaiból. Ez egy kémiai alapú eljárás, amely egyszerű és olcsó, és gyakran kevés emberi munka, vagy alkoholt igényel.

A vanília kivonat veszélyes?

A vaníliakivonat legalább 35% alkoholt tartalmaz, és a törvény előírja, hogy ennek az alkoholszintnek legyen rendelkezésre. Ez ugyanaz a bizonyíték, mint néhány rum, vagy vodka. Ez nem és természetéből fakadóan veszélyes termék, mivel kis mennyiségben és gyakran alkalmazzák olyan alkalmazásokban, ahol az alkoholt egyébként el fogják főzni. Azonban a kivonatokat távol kell tartani a gyermekektől, és azokat közvetlenül nem szabad bevenni, mert ilyen módon testi sérüléseket okozhat. Csak az utasításoknak megfelelően használja.

****************************************************************************************************************
Vanília kivonat és vanília aroma hogyan készül???


Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
470. Elküldve: 2022-04-18 21:55:10,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[100.]

Mexikói vaníliarúd története és vaníliarúd használata???

Idézet:



Hacsak nem vanília ínyence vagy, akkor nem is veszi észre, hogy vaníliababnak egynél több típusa létezik. Három uralja az élelmiszer-világot: a Madagaszkár vanília babot, a tahiti vanília babot és a mexikói vaníliarúdat. A mexikói vaníliarúd tudományos neve Vanilla planifolia . Néhány körben úgy gondolják, hogy ez a fajta vanília a legjobb vanília, mivel a növény származási helye és így rendelkezik a legnagyobb genetikai sokféleséggel.

A vanília szó egy spanyol „vaina” szóból származik, amely azt jelenti: „kis hüvely”. Ezt az orchideacsaládból származó növényt először a mexamericai nép termesztette abban a régióban, amely jelenleg a Mexikó.

Mexikói vaníliarúd története és vaníliarúd használata
A mexikói vaníliarúd története
Mexikói vaníliarúd története és vaníliarúd használata
Először a Totonacs, a ma Mexikóba őshonos csoport termesztette, a vaníliaorchidea felfedezése után gyorsan népszerű összetevővé vált. Az aztékok örülnek a vanília népszerűségének, mert különféle italokban használják fel, beleértve a csokoládét, a forró csokoládé korai változatát. Amikor a spanyolok meghódították az aztékok és elfoglalták földüket, gyorsan örökölték a kultúra élelmezési preferenciáit, étkezésükbe bevezették a vaníliarúdat és a kakaóbogyót. Corteznek, a Spanyolországon kívüli világ híres felfedezőjének az a hit, hogy ő az első személy, aki visszahozta a növényt Európába, ahol Anglia királynője, I. Erzsébet beleszeretett. Szerette volna az Angliában termesztett, de a korai kísérletek nem voltak sikeresek.

Ezek a sikeres kísérletek sok éven át megrontották a vaníliarúd termesztést, amíg a Réunion francia kolóniában élő rabszolgafiú megtanulta, hogyan kell kézzel megporozni a virágokat 1841-ben. Ezt megelőzően a vaníliavirág nőne, de a bab nem jönne a A virágok elpusztultak, és a botanikusok nem tudták kitalálni, miért vagy hogyan beporzik a virágokat. A vanília az akkori világszerte elterjedt, amikor az 1890-es években Madagaszkáron felbukkantak a francia ültetvények.

Ez a fiú, Edmond nevű, 12 éves volt, amikor megoldotta a vaníliabab rejtélyét. Mestere azonnal felismerte, amit tett a kolónia és a vaníliaipar számára, és felszabadította. Edmond az utónév Albius volt, és az õ gazdája azt állította, hogy a haláláig jutalmazzák. Edmond elismerése nélkül halt meg az ő ideje alatt, és bár ez idegesítő és megbocsáthatatlan tény, ma elismerjük őt a vaníliaipar fontos részeként. A Réunion mai szoborában áll egy emlékmű.

****************************************************************************************************************
Mexikói vaníliarúd története és vaníliarúd használata???



Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

(üzenet: 553, Hobbi)
 
    / 23 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.018957138061523 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail