Főzés-sütés -receptek (üzenet: 1007, Hobbi) |
|
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
257. Elküldve: 2007-12-09 09:37:53, Főzés-sütés -receptek
|
[751.] |
Megcsináltam a narancsos kúpokat, el is fogyott , szerintem egy kicsit puhácska lett a massza, no de majd legközelebb...
|
| [válaszok erre: #259] |
[előzmény: (244) Deedo, 2007-12-01 19:49:11] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
256. Elküldve: 2007-12-08 14:41:02, Főzés-sütés -receptek
|
[752.] |
Te véletlenül nem cukrász vagy?
A gesztenye a kisebb fiam kedvence, most, hogy elolvastam, meg is fogom csinálni, tök jó benne, hogy nem kell sütögetni, hamar kész.
|
| [válaszok erre: #258] |
[előzmény: (254) Deedo, 2007-12-08 14:26:12] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
255. Elküldve: 2007-12-08 14:38:18, Főzés-sütés -receptek
|
[753.] |
Én itt vagyok, csak még most lett időm írni: tegnap este megcsináltam az általad ajánlott maradékos-narancsos-rumos sütit, most fogom ráönteni a bevonót.
|
| |
[előzmény: (254) Deedo, 2007-12-08 14:26:12] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
254. Elküldve: 2007-12-08 14:26:12, Főzés-sütés -receptek
|
[754.] |
Na, kihaltunk? Senki nem akar sütögetni?
A mostani két receptnél az egyikhez nem is kell.
Ez is a nagymamám receptgyűjteményéből való, és a mamám kedvence.
Gesztenyerolád:
30 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, kevés (1-2 evőkanál) rum - ezeket össze kell dolgozni. Utána ki kell nyújtani, mintha tészta lenne, ezért ha pl. vizes a gesztenyemassza, én rumaromát szoktam használni, és a nyújtáshoz pedig kevés lisztet.
15 dkg lágy vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája - ezeket jó habosra össze kell keverni, majd ezzel a vajkrémmel megkenni a gesztenyét, és óvatosan felcsavarni (mint a bejglit). Utána bevonni az egészet csokival, hideg helyre tenni. Minimum fél nap múlva fogyasztható, de a legjobb, ha előző nap készül, mint ahogy fogyasztanánk.
Gyors gesztenyetorta:
12 dkg liszt, ugyanennyi cukor, púpozott kiskanál sütőpor, két egész tojás, 2-3 evőkanál víz - ezeket jól összedolgozva egy félig folyékony állagú tésztát kapunk, amit francia gyümölcstortaformába öntünk. A formát előzőleg kivajazzuk és nem liszttel, hanem zsemlemorzsával alaposan kiszórjuk (fontos, különben odaragad!) Közepes hőfokon aranyszínűre sütjük (20-30 perc).
Kivesszük, hagyjuk hűlni. Mikor nagyjából kihűlt, óvatosan kiborítjuk a formából. Kb. 40 dkg gesztenyemasszát Ízlés szerinti mennyiségű rummal és tejszínnel (esetleg ehelyett tejjel) krémmé keverünk, ezzel töltjük meg a torta üregét, majd az egész tetejét csokival bevonjuk. Ennél jó az otthon főzött csokimáz is (én speciel a kakaós tejmasszából készült "csoki" figurákat szoktam felhasználni hozzá, amik így mikulástájt ajándékba jönnek, enni viszont nem szeretem őket ).
Néha, ha olyan kedvem van, a mázra még csokoládé tortadarát is szoktam szórni . Ez a sütemény hidegre téve fél-egy órán belül már fogyasztható is.
Ja, és ugyanez a tészta tölthető túrókrémmel is, amire piros lekvárból csíkokat kenek, majd bevonom tortazselével. Csak ezt a változatot nem karácsonykor szoktam csinálni.
|
| [válaszok erre: #255 #256] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
253. Elküldve: 2007-12-04 10:47:39, Főzés-sütés -receptek
|
[755.] |
Addig hozok egy másik receptet. Előző a sajátom volt , ez pedig a kedvencem nagymamám receptjei közül. Azok a régi jó receptek...
Egyszerű és nagyon finom! (Ha nagyobb a család, érdemes mindjárt a recept dupláját venni, mert seperc alatt elfogy! )
Narancs lapok:
2 tojás fehérjét, 7 dkg porcukrot, 14 dkg darált diót és két nagyobbacska narancs reszelt héját összekeverjük. Ha nem áll jól össze, pl. kicsik voltak a tojások, lehet hozzá még egy fehérjét adni. Utána tepsibe sütőlapra halmokat rakunk a masszából, ezeket ellapítjuk, majd kisütjük ( közepes/mérsékelt hőfokon, per sacc 15 perc, de sütője válogatja.)
Kiszedjük, picit hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokival csíkokat húzunk a tetejére, vagy pedig a felüket belemártjuk.
(Arra az egyre kell vigyázni, hogy jó minőségű sütőpapírt használjatok, tehát ne Tesco, Profi és hasonló társaikat, mert úgy ráragadna a sütik aljára, hogy...)
|
| |
[előzmény: (252) Angolmánia, 2007-12-02 19:33:39] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
252. Elküldve: 2007-12-02 19:33:39, Főzés-sütés -receptek
|
[756.] |
Száraz kalácsom és almás süti maradékom már van ...gyűjtögetek még.... .
|
| [válaszok erre: #253] |
[előzmény: (246) Deedo, 2007-12-01 20:06:02] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
251. Elküldve: 2007-12-02 18:50:41, Főzés-sütés -receptek
|
[757.] |
Köszönjük a finom receptet Istenien hangzik.
ZOÉ WEBOLDALA
ZOÉ FOTÓALBUMA
|
| |
[előzmény: (244) Deedo, 2007-12-01 19:49:11] |
|
Törzstag
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
250. Elküldve: 2007-12-02 18:46:53, Főzés-sütés -receptek
|
[758.] |
Miért sértődnék meg Nagyapámék Cnagorán igy eszik.
ZOÉ WEBOLDALA
ZOÉ FOTÓALBUMA
|
| |
[előzmény: (249) gita, 2007-12-01 20:39:45] |
|
Törzstag
|
|
gita
Tagság: 2007-10-23 14:45:17 Tagszám: #50625 Hozzászólások: 693 |
249. Elküldve: 2007-12-01 20:39:45, Főzés-sütés -receptek
|
[759.] |
Hát ahány ház,annyi szokás. Így mondják,ugye?Mi tojás nélkul csináljuk,csak nagyon finomra reszelt krumpli,só és liszt a galuska tésztája.Az igazi szlovák sztrapacska ebbol áll csak,rá a juhtúró,brindza más néven,pirított szalonnaporcok a tetejéte.Biztosan finom úgy,ahogy az anyukád készíti,nehogy megsértodj.Csak az a magyarosított változat.
|
| [válaszok erre: #250] |
[előzmény: (240) Zoé baba, 2007-11-29 18:30:14] |
|
Törzstag
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
248. Elküldve: 2007-12-01 20:25:40, Főzés-sütés -receptek
|
[760.] |
Igen, én is száraz kalácsból gondoltam. OK, megírom!
|
| |
[előzmény: (247) Deedo, 2007-12-01 20:07:24] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
247. Elküldve: 2007-12-01 20:07:24, Főzés-sütés -receptek
|
[761.] |
Ja, és még egy, mindenképp rendes csokibevonót használj, a házilag készített csokimáz erre nem jó.
|
| [válaszok erre: #248] |
[előzmény: (245) Angolmánia, 2007-12-01 19:53:16] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
246. Elküldve: 2007-12-01 20:06:02, Főzés-sütés -receptek
|
[762.] |
Kalácsból még nem csináltam (én ált. gyorsan sütök egy piskótát, ha nincs elég maradékom, meg készpiskótából is jó), de pont tegnap csináltam kakaós kelttésztából készült kiflicskékből (legalábbis ez volt a "törzse", meg még egy kis maradék linzertészta mellé ). Vigyázz, mert a kalácstésztát könnyű eláztatni, jó talán, ha feldarabolod, és hagyod egy picit száradni (mondjuk ma feldarabolod, holnap megcsinálod a sütit).
Majd mesélj, hogy sikerült!
|
| [válaszok erre: #252] |
[előzmény: (245) Angolmánia, 2007-12-01 19:53:16] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
245. Elküldve: 2007-12-01 19:53:16, Főzés-sütés -receptek
|
[763.] |
Húha! Istenien hangzik!
Meg is fogom csinálni (és még sütni sem kell! ), csak most per-pillanat egy a baj, nincs semmi maradékom , de kalácsból is jó gondolom, nem?
|
| [válaszok erre: #246 #247] |
[előzmény: (244) Deedo, 2007-12-01 19:49:11] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
244. Elküldve: 2007-12-01 19:49:11, Főzés-sütés -receptek
|
[764.] |
Oké, akkor kezdem. Ez nem kifejezetten karácsonyi süti, de én ilyentájban szoktam csinálni. Talán szilveszterre még jobb.
Sajna, nincs nagy családom, viszont szeretek sütögetni, és előfordul, hogy némelyik tészta vége, vagy pár darab megmarad, megszárad. Én ezeket félre szoktam tenni, hogy újjászülessenek egy másik sütiben. De nem csak maradék száraz sütiből, hanem pl. sima piskótatésztából is meg lehet csinálni.
Szóval: Narancs-puncs kúpok
A tésztát apróra darabolom (töröm vagy vágom; gyakorlatilag bármilyen fajta sütit bele lehet keverni, kelt tésztájútól a linzerig, az se baj, ha töltelékes, csak ne legyen romlandó tölteléke, és ne legyen mákos) egy jó nagyméretű edénybe. 2-3 narancsnak (a narancsok nagyságától és a tészta mennyiségétől függ, hogy hány narancsot veszek, jó ha lédúsak) lereszelem a héját, utána kivágom a gyümölcshúst és apróra felvagdosom, ezeket és a héjban maradt gyümölcshús levét hozzáadom a tésztához, majd még megöntözöm rummal. A mennyiségeket érzésre szoktam meghatározni, én úgy szeretem, ha legalább annyira gyümölcsös, mint rumos - de túl sok narancshúst ne tegyetek hozzá, mert nehezen fog összeállni.
Ezt az egészet összeforgatom, kézzel kicsit összegyúrom, majd lefedem fóliával, és hagyom egy kicsit állni. A cél, hogy a nedvesség jó egyenletesen beigya magát a tésztadarabkákba (eláztatni nem szabad, ezért pl. piskótánál jobban kell ügyelni a folyadékok mennyiségére; ha mégis túl nedves lesz, kekszmorzsával lehet menteni rajta). (Lefedni azért kell, hogy ne illanjon el az alkohol egy része.)
Mikor úgy érzem, jó - jól össze kell állnia a tésztának, ha a kezemben összenyomom - kisebb adagokat kivéve a tenyeremben kúp formákat gyurmázok belőle. Ezek nagysága ízlés szerinti, de jól össze kell nyomni, hogy ne essen szét a bevonáskor. Csokibevonóval tetőtől talpig bevonom őket, majd hideg helyre teszem. Ha a csoki megszilárdult, gyakorlatilag máris fogyasztható , nagyon finom! (Szilveszterkor a bólét is helyettesítheti - de ne sütőrumot rakjatok ám bele )
|
| [válaszok erre: #245 #251 #257] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
243. Elküldve: 2007-11-30 19:39:01, Főzés-sütés -receptek
|
[765.] |
Mi szerbesen esszük.A szerbeknél van júhtúróval.Próbáld ki,nagyon finom
ZOÉ WEBOLDALA
ZOÉ FOTÓALBUMA
|
| |
[előzmény: (242) Angolmánia, 2007-11-29 20:38:43] |
|
Törzstag
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
242. Elküldve: 2007-11-29 20:38:43, Főzés-sütés -receptek
|
[766.] |
Én is így ismerem, csak mi nem juhtúróval esszük, hanem káposztával.
|
| [válaszok erre: #243] |
[előzmény: (240) Zoé baba, 2007-11-29 18:30:14] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
241. Elküldve: 2007-11-29 18:45:25, Főzés-sütés -receptek
|
[767.] |
Várjuk a finomabbnál finomabb recepteket
ZOÉ WEBOLDALA
ZOÉ FOTÓALBUMA
|
| |
[előzmény: (237) Deedo, 2007-11-26 19:14:41] |
|
Törzstag
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
240. Elküldve: 2007-11-29 18:30:14, Főzés-sütés -receptek
|
[768.] |
Az anyukám igy csinálja.Valami nem tűnik jónak?Nekünk nagyon ízlik igy.
ZOÉ WEBOLDALA
ZOÉ FOTÓALBUMA
|
| [válaszok erre: #242 #249] |
[előzmény: (239) gita, 2007-11-26 22:30:01] |
|
Törzstag
|
|
gita
Tagság: 2007-10-23 14:45:17 Tagszám: #50625 Hozzászólások: 693 |
239. Elküldve: 2007-11-26 22:30:01, Főzés-sütés -receptek
|
[769.] |
Sziasztok!Így késo este bekukkantottam ide,és láttam a sztrapacska receptjét.Ha megkérdezhetlek,honnét vetted?
|
| [válaszok erre: #240] |
[előzmény: (221) Zoé baba, 2007-07-18 17:52:13] |
|
Törzstag
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
238. Elküldve: 2007-11-26 19:21:32, Főzés-sütés -receptek
|
[770.] |
Tündér vagy!
Bármilyet, csak ne legyen túl hosszú az elkészítése, aztán majd válogatunk, kinek milyen ízlik.
|
| |
[előzmény: (237) Deedo, 2007-11-26 19:14:41] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
237. Elküldve: 2007-11-26 19:14:41, Főzés-sütés -receptek
|
[771.] |
Na majd ha elkezdek sütögetni, hozok nektek receptet. Milyet parancsoltok??
|
| [válaszok erre: #238 #241] |
[előzmény: (236) Angolmánia, 2007-11-26 19:06:22] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
236. Elküldve: 2007-11-26 19:06:22, Főzés-sütés -receptek
|
[772.] |
Teljesen igazad van, nálunk a mákos, diós beigli nem is igazán nyerő, a fiaim nem szeretik, soha meg nem kóstolják...
Tényleg jó lenne valami jó kis ünnepi sütike (sütikék).
|
| [válaszok erre: #237] |
[előzmény: (235) balufani, 2007-11-26 19:01:09] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
balufani
Tagság: 2006-03-11 21:37:28 Tagszám: #28286 Hozzászólások: 3207 |
235. Elküldve: 2007-11-26 19:01:09, Főzés-sütés -receptek
|
[773.] |
pedíg jönnek az ünnepek,valami nem megszokott receptet szívessen vennék!!
BALU ÉS FÁNI BALU ÉS FÁNI FOTÓALBUMA
|
| [válaszok erre: #236] |
[előzmény: (234) Angolmánia, 2007-11-26 18:54:18] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
234. Elküldve: 2007-11-26 18:54:18, Főzés-sütés -receptek
|
[774.] |
Biztos mindenki mindent tud és nem akarják megosztani velünk.
|
| [válaszok erre: #235] |
[előzmény: (233) Zoé baba, 2007-11-26 18:32:17] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Zoé baba
Tagság: 2007-01-25 18:02:41 Tagszám: #40586 Hozzászólások: 514 |
|
Törzstag
|
|
Főzés-sütés -receptek (üzenet: 1007, Hobbi) |
|
|
|
|