Főzés-sütés -receptek (üzenet: 1007, Hobbi) |
|
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
608. Elküldve: 2008-12-29 13:35:45, Főzés-sütés -receptek
|
[401.] |
na lett aztán stollen??
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| [válaszok erre: #609 #611] |
[előzmény: (606) Angolmánia, 2008-12-23 22:27:30] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
607. Elküldve: 2008-12-24 08:27:10, Főzés-sütés -receptek
|
[402.] |
mondjuk attól még frissen is lehet finom, de tökéletes farsangra is
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| |
[előzmény: (606) Angolmánia, 2008-12-23 22:27:30] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
606. Elküldve: 2008-12-23 22:27:30, Főzés-sütés -receptek
|
[403.] |
Rákerestem, ezt találtam:
"A stollen osztrák ünnepi kalács,
amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen,
becsomagolva tárolnak."
Jól tudtad.
|
| [válaszok erre: #607 #608] |
[előzmény: (605) dindi, 2008-12-23 21:53:54] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
605. Elküldve: 2008-12-23 21:53:54, Főzés-sütés -receptek
|
[404.] |
A stollennek nem az a titka, hogy hetekig érlelik??
Anyu egyszer csinált, és azt asszem 4 hétig letakarva érlelik, adventi készülődés elején kell elkészíteni... de lehet én tudom rosszul
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| [válaszok erre: #606] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
604. Elküldve: 2008-12-23 19:10:39, Főzés-sütés -receptek
|
[405.] |
Jaj, nagy sütimániás vagy te, úgy látom.
Én holnap délelőtt fogok beiglizni, én is lekvárral szoktam keverni a mákot, van itthon málnalekvár, vajon az jó bele?
Köszi a halhoz a tippet, azt is holnap fogom elkészíteni, én is szintúgy le szoktam fagyasztani a petrezselymet.
Nekem is van almás gyümölcskenyér receptem, majd megkeresem és leírom, annyit tudok fejből, hogy rétesliszt kell hozzá. Régebben sokat csináltam.
|
| [válaszok erre: #610] |
[előzmény: (603) Deedo, 2008-12-23 16:19:21] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
603. Elküldve: 2008-12-23 16:19:21, Főzés-sütés -receptek
|
[406.] |
nyamm
ez az almás gyümölcskenyér nem azonos az én általam ismerttel, de ki fogom próbálni (szerintem ez a jobb )
raffaellóból azt hiszem inkább a túrós lesz a nyerő
de még nem mostanában fogom megcsinálni, mert már kinéztem egy drezdai stollent, meg nagymamám receptestárából két gesztenyés receptet, úgyhogy sorállás van
ilyenkor sajnálom mindig, hogy nem nagyobb a család (illetve hogy a távoli atyafiak tényleg távol vannak), mert nem tudok többet sütni egyszerre, hiszen meg is kell enni
egyébként a kuttyom is élvezi, ha sütök, ilyenkor el nem mozdul a sarkamból, és várja, hátha valami "lecseppen" neki is
Angolmánia: azt elfelejtettem leírni a tejszínes halhoz, hogy a hal alatt vajazd ki kicsit a tepsit, nehogy leégjen, és ha nem tudod a hagymát vékonyra karikázni, akkor egy kicsit süsd tejszín nélkül a halat-hagymát, és csak utána löttyintsd nyakon félúton tejszínnel
és a krumplit meg érdemes friss vágott petrezselyemmel megbolondítani kicsit (szigorúan frissel, nem ám szárítottal...én mindig le szoktam fagyasztani egy adag vágot friss petrezselyemlevelet, hogy mindig kéznél legyen )
most sülnek a beiglik a sütőben, meggylekvárral és egy kis meggylikőrrel bolondítottam meg az idén a tölteléküket
|
| [válaszok erre: #604] |
[előzmény: (602) dindi, 2008-12-22 20:33:26] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
602. Elküldve: 2008-12-22 20:33:26, Főzés-sütés -receptek
|
[407.] |
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfűszeg, csipet só, 4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél.
Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezem, majd hozzáadom a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Szögletes, hosszúkás formát kivajazok, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Előmelegített forró sütőbe teszem, és a lángot azonnal közepesre mérsékelem. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrzöm, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hagyom tejesen kihűlni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom, és hűvös helyen tartom. Sokáig eláll.
Raffaello
Hozzávalók:
# 30 dkg cukor,
# 25 dkg margarin,
# 30 dkg tejpor (turista tejpor, legjobb a zsíros),
# 20 dkg kókuszreszelék,
# mandula (natúr)
Elkészítés: Másfél dl vizet + 30 dkg cukrot felforralni, 25 dkg margarint hozzáadni felolvasztva, ha félig kihűlt, belekeverni 30 dkg tejport, 20 dkg kókuszreszeléket. 3 órára hűtőbe rakjuk, utána golyókat formálunk belőle, beleszúrunk egy-egy mandulát, és kókuszba hempergetjük. 6 óra hűtés után fogyasztható.
Vagy a túrós változat:
Hozzávalók:
# 50 dkg túró
# 20 dkg porcukor
# 5 csomag vaníliás cukor
# 25 dkg kókuszreszelék
# A töltelékhez:
# 15 dkg mandula vagy mogyi
# A hempergetéshez:
# 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük, majd egy órára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezután kis golyócskákat formálunk belőle, a közepébe mandulátl vagy mogyorót teszünk. Végül megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Mi imádjuk!!!
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| [válaszok erre: #603] |
[előzmény: (601) Deedo, 2008-12-22 18:25:18] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
601. Elküldve: 2008-12-22 18:25:18, Főzés-sütés -receptek
|
[408.] |
Az almás gyümölcskenyeret meg a raffaellót leírnád? (Almás püspökkenyér receptem nekem is van valahol, de már rég nem csináltam, kivi vagyok a tiédre.)
|
| [válaszok erre: #602] |
[előzmény: (598) dindi, 2008-12-20 18:39:15] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
600. Elküldve: 2008-12-22 18:23:30, Főzés-sütés -receptek
|
[409.] |
Hát nálunk mindig rántott halvacsora van, hozzá rántunk krumplit-miegyebet is köretnek. Meg gombás savanyú káposzta leves.
Most kinéztem egy zabpehellyel-májjal töltött csirkecomb receptet, azt is tervezem kipróbálni. Meg amit még szeretünk a hagyományos töltött káposzta mellett, az egy narancsos-mézes karaj, de szerintem ezt idén kihagyom.
Sütiből mákos meg diós beiglit sütök holnap. Valami stollnit is szeretnék, de még nem döntöttem, az is lehet, hogy karácsonyi gyümölcskenyér lesz belőle Meg még szoktunk mindig valami gesztenyéset meg még egy diósat, na az már megvan, itt a receptje, ha valaki szereti az édes, vajkrémes tésztákat.
Névtelen szelet:
6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájához hozzáadunk 15 dkg porcukrot (a cukorral lehet ám csalni, én mindig kevesebbet használok, mint a recept, mert nem szeretem az annyira édeset, ellenben a mamámmal, akinek ez a süti a kedvence) és habosra keverjük, majd belekeverünk még 2 dkg kakaóport és 5 dkg lisztet, és a fehérje habot. Sütőlemezen vagy nagy tepsin (sütőpapíron!) szétkenjük, és előmelegített sütőben sütjük, mint a piskótát.
Krém: 12 dkg darált diót leforrázunk kb. 1 dl forró tejjel, 12 dkg vajjal és 12 dkg (itt is csalni szoktam kicsit ) porcukorral jól összekeverjük, míg sima krémet nem kapunk, amiben elolvadt a vaj és a cukor. Lehet hagyni kicsit hűlni.
A kihűlt tésztát ne borítsátok ki fejjel lefelé, az alsó fele maradjon alul, mert a teteje tuti le fog ragadni a tálcára. A krémet szép vékonyan végigkenjük rajta, és reszelt csokival jó alaposan beszórjuk. Itt még állhatna mondjuk másnapig, de nálunk általában azon frissen kóstolás áldozatául esik
Aztán amit még szoktunk csinálni az ünepek alatt, azokat a recepteket tavaly azt hiszem leírtam. A narancsos-rumos kúpom, nagymama narancsos-diós lapocskái... idén lehet, valami más aprósütit fogok kipróbálni.
Meg néha még ostyalapot is töltök
Na persze nem mindent egyszerre, hanem ahogy fogy valami, úgy jön az utánpótlás.
Az az igazság, hogy pont reggel lapozgattam át egy zsáknyi (szó szerint ám!) receptet, aminek szerintem a felét sem fogom tudni soha kipróbálni...
|
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
599. Elküldve: 2008-12-20 18:58:58, Főzés-sütés -receptek
|
[410.] |
Én is bekukk általában.
Én úgy tervezem, hogy mákos- és diós beiglit fogok csinálni (már évek óta nem sütöttem ezeket, mert nem nagyon megy nálunk, de most egyék meg és kész ), meg ezt az említett tejszínes halat+ krumplit, aztán lesz grillcsirke (mert minden évben van ), talán fasírt...ennyi van a fejemben egyelőre, ja, meg krumplisaláta....még gondolkodom, van két-három napom.
|
| |
[előzmény: (597) Deedo, 2008-12-20 18:32:59] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
598. Elküldve: 2008-12-20 18:39:15, Főzés-sütés -receptek
|
[411.] |
Dehonnem, minden nap bekukk
Mivel készülsz?
Mi nem vagyunk vallásosak, ezért tárkonyos csirkeraguleves, tejfölös-gombás szelet nokedlivel, sörben sült csülök lesz.
Anyuval együtt csináljuk a sütiket, így egy nap alatt megvan: kókusz kocka, méteres, mákos kocka és zserbó (fakultatíve anyu csinál még képviselőfánkot, kész bolti tésztából, csak a krémet kell beletenni). És még én csinálok almás gyümölcskenyeret, meg raffaellot.
Asszem ennyi
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| [válaszok erre: #601] |
[előzmény: (597) Deedo, 2008-12-20 18:32:59] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
597. Elküldve: 2008-12-20 18:32:59, Főzés-sütés -receptek
|
[412.] |
Senki sem jár erre így karácsonyi sütés-főzés táján?
|
| [válaszok erre: #598 #599] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
596. Elküldve: 2008-12-14 16:03:01, Főzés-sütés -receptek
|
[413.] |
mi általában valami tengeri halfilével csináljuk, de szerintem bármilyen, nem túl zsíros húsú hal jó
érdemes filét használni, mert nem lesz kedvetek szálkát bogarászni
a hagymát pedig szép vékonyra jó karikázni
|
| |
[előzmény: (595) Angolmánia, 2008-12-11 12:13:31] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
595. Elküldve: 2008-12-11 12:13:31, Főzés-sütés -receptek
|
[414.] |
Tényleg nagyon egyszerűnek és finomnak tűnik, egy kérdésem lenne: milyen hal jó hozzá? Mindegy? Mert a családom csak a szálkanélküli hekk-féleségeket szereti.
Ez a recepted annyira tetszik, hogy karácsonykor meg fogom csinálni, úgyis most töröm rajta a fejem, mi is legyen a menü.
|
| [válaszok erre: #596] |
[előzmény: (594) Deedo, 2008-12-10 17:18:31] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
594. Elküldve: 2008-12-10 17:18:31, Főzés-sütés -receptek
|
[415.] |
Na, én is mondok receptet. Piszok egyszerű és nagyon finom.
A halszeleteket megszórod hal fűszerkeverékkel, egy tepsi vagy hőálló tál aljába fekteted, karikára vágott hagymát halmozol rá, majd leöntöd tejszínnel, hogy ellepje (főzőtejszín is jó). Be a sütőbe, kábé fél óra. Köretnek sima főtt krumpli, erre halmozd a halszeleteket és önts rá a tejszínes "mártásból".
Azért nem írok mennyiségeket, mert csak úgy szemre szoktuk csinálni
|
| [válaszok erre: #595] |
[előzmény: (591) repro, 2008-12-10 00:11:17] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
593. Elküldve: 2008-12-10 12:04:11, Főzés-sütés -receptek
|
[416.] |
Halászlé
Hozzávalók:
120-150 dkg hal,(pl.ponty,süllő,harcsa),2 fej vöröshagyma,1 ek.pirospaprika,2 z.paprika,1 paradicsom,só.
Elkészítés:
Többféle halból készítsük,mert ez adja meg a halászlé igazi zamatát.A halakat mgtisztítjuk,5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk.A halak fejét,gerincét,uszonyukat a megtisztított és karikára vágott hagymával kb. 2 liter vízben felfőzzük.Ha a víz forrni kezd,meghintjük p.paprikával,közepes forrással 40-50 percig főzzük.A kifőzött halfejeket,-gerinceket,-uszonyokat kiszedjük a halléből,átpasszírozzuk,majd leszűrjük.Belefőzzük a besózott haldarabokat,halikrát,haltejet,a cikkekre vágott z.paprikát és paradicsomot.Mindezt együtt kb.20 percig főzzük.Csak rázogatni szabad az edényt,nm lehet kavargatni,mivel a halszeletek összetörnek.Halászlékockából is készíthetjük!Ebben az esetben 1 kockához 2 dl vizet vegyünk,majd kb.5 percig forraljuk,végül a halszeleteket belefőzzük a fenti módon.
Elkészítési idő: 90 perc
|
| |
[előzmény: (589) repro, 2008-12-05 08:26:47] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Angolmánia
Tagság: 2007-06-04 15:25:39 Tagszám: #45710 Hozzászólások: 6421 |
592. Elküldve: 2008-12-10 12:02:03, Főzés-sütés -receptek
|
[417.] |
Karácsonyi gombás-tejszínes hal
Hozzávalók:
-70-80 dkg lehetőleg szálkamentes halfilé
-1 mokkáskanál csemege pirospaprika
-3 evőkanál liszt
-1 közepes vöröshagyma
-10 dkg vaj
-20-25 dkg csipkegomba ( de lehet más is)
-1 dl tej
-2 dl főzőtejszin
- egy kupica konyak ( ez bolonditja meg)
-só
-őrölt fekete bors
Elkészítés:
A halat kisebb szeletekre vágjuk, majd a pirospaprikával fűszerezett 2 evőkanáknyi lisztben megforgatjuk.A hagymát megtisztitjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk, és a vajjal eggyüt egy mikrohullámot álló edénybetesszük és 600 vattal 2 percig pároljuk. a gombát megtisztitjuk, cikkekre vágjuk, a hagymára dobjuk.Lefedve, változatlan teljesitménnyel 3percig pároljuk.A tejet , a maradék 1 kanálnyi liszttel, sóval, borssal, a tejszinnel mixerbe töltjük és kicsit pépesitjük.Adagonként a gombára öntjük úgy, hogy közben a halat is belerétegezzük. Lefedve, 600 vattal 15 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer a halat óvatosan "emelgetve" megkeverjük, vigyázva hogy ne törjön!! 5 percnyi pihentetés után tálaljuk.Párolt rizs illik köretnek hozzá!!!
|
| |
[előzmény: (589) repro, 2008-12-05 08:26:47] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
repro
Tagság: 2008-12-05 07:57:24 Tagszám: #66364 Hozzászólások: 2 |
591. Elküldve: 2008-12-10 00:11:17, Főzés-sütés -receptek
|
[418.] |
Inkább halas étel érdekelne.
De arra is gondoltam, hogy kifogok egy halat és nyersen, frissen tálalom
De azért ennél kissé törekvőbb vagyok...
|
| [válaszok erre: #594] |
[előzmény: (590) Deedo, 2008-12-05 14:31:23] |
|
Zöldfülű
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
590. Elküldve: 2008-12-05 14:31:23, Főzés-sütés -receptek
|
[419.] |
Szia!
Most japán kaját szeretnél, ami halas, vagy az is elég, ha "csak" hal?
|
| [válaszok erre: #591] |
[előzmény: (589) repro, 2008-12-05 08:26:47] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
repro
Tagság: 2008-12-05 07:57:24 Tagszám: #66364 Hozzászólások: 2 |
589. Elküldve: 2008-12-05 08:26:47, Főzés-sütés -receptek
|
[420.] |
Sziasztok!
Még nem igazán vagyok jártas a sütés főzés területén (gyakorlatilag semennyire), de úgy érzem már épp itt lenne az ideje. A családnak kéne kitalálnom valamit amivel meghálálhatnám az eddigi fáradozásukat, és hogy ne mindig csak ők csinálják, szeretném meglepni valami aprósággal.
Olvasgattam a receptjeiteket, és találtam köztük pár igazán jót is. A Nagymama almatortája kimondottan jó lehet. És talán még én is megtudnám csinálni.
Majd, ha édességet kéne csinálni, akkor biztos megpróbálom.
A japán ízlésnek megfelelőekre gondoltam elsőként, mert a hal az elég jól megy nálunk.
Ha van valami jó ötletetek, szívesen kipróbálnám. Talán van valami kedvenc ételetek ezen a téren. Próbáltam már a még elég kevésnek mondható nyelvtudásomat próbára tenni japán szakácskönyvből, de még ahhoz kicsit többet kellene gyakorolni.
Hogy miért azt akartam használni, nem tudom megmondani...Talán mert épp az volt az asztalomon.
|
| [válaszok erre: #590 #592 #593] |
|
|
Zöldfülű
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
588. Elküldve: 2008-12-03 15:11:40, Főzés-sütés -receptek
|
[421.] |
Azt nem csináltam még. Receptet keresel, vagy tapasztalatokat akarsz hallani?
Viszont tegnap megsütöttem ezt:
10 dkg vaj+10 dkg cukor+1 cs. vaníliáscukor, jól összekeverni habosra,
utána egyenként belekeverni 2 egész tojást, 1,5 teáskanál sütőport, 10 dkg lisztet, és 3-5 evőkanál citrom- vagy narancslikőrt,
majd még összesen 10 dkg vegyes kandírozott gyömülcsöt ill gyümölcshéjat.
Muffinformákba tölteni, 175-180 fokon kb. 20-30 perc sütés, nagyon
|
| |
[előzmény: (587) Blixen, 2008-12-03 09:09:02] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Blixen
Tagság: 2005-02-27 17:39:00 Tagszám: #16221 Hozzászólások: 52 |
|
Kezdő
|
|
Deedo
Tagság: 2007-01-06 20:25:27 Tagszám: #39583 Hozzászólások: 3698 |
586. Elküldve: 2008-10-27 14:10:12, Főzés-sütés -receptek
|
[423.] |
547-es hozzászólásban pl. megtalálod
|
| |
[előzmény: (585) Csőri, 2008-10-27 08:17:30] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Csőri
Tagság: 2008-10-26 18:39:56 Tagszám: #64860 Hozzászólások: 2 |
585. Elküldve: 2008-10-27 08:17:30, Főzés-sütés -receptek
|
[424.] |
Le tudnád írni nekem a morzsa tésztás süti receptjét?Már hallottam róla,de a receptet még nem sikerült megszereznem.
|
| [válaszok erre: #586] |
[előzmény: (562) Deedo, 2008-08-08 10:46:22] |
|
Zöldfülű
|
|
dindi
Tagság: 2008-10-04 12:56:24 Tagszám: #64174 Hozzászólások: 3363 |
584. Elküldve: 2008-10-22 18:16:35, Főzés-sütés -receptek
|
[425.] |
"Egy kis tappancs ér kezedhez,
Egy kis szempár néz szemedbe.
Szavak nélkül ezt mondja ki:
"Soha nem hagylak el, gazdi!"
|
| |
[előzmény: (583) Deedo, 2008-10-22 15:04:43] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Főzés-sütés -receptek (üzenet: 1007, Hobbi) |
|
|
|
|