Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9466996/2 Témák: 19063 Tagok: 112929 Legújabb tag: MatthewVaughn Online: (200/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 89 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

Cukorbetegség

(üzenet: 2217, Egészség)
 

caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1693. Elküldve: 2007-09-18 10:39:17,

Cukorbetegség

[526.]

Sajnálom. icon26.gif Mielőbbi javulást kívánok Mindannyiótoknak!
[előzmény: (1692) Elhasználó, 2007-09-18 10:07:44]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Elhasználó



Tagság: 2007-02-05 09:41:11
Tagszám: #41117
Hozzászólások: 165
1692. Elküldve: 2007-09-18 10:07:44,

Cukorbetegség

[527.]

Beteg a család, ma reggel az én cukrom is 1.5 mmollal magasabb volt reggeli után :(
[válaszok erre: #1693 #1694] [előzmény: (1691) caterina3, 2007-09-17 23:04:15]
Haladó
Elhasználó adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1691. Elküldve: 2007-09-17 23:04:15,

Cukorbetegség

[528.]

Mindenki eltűnt??? icon23.gif icon15.gif icon15.gif icon16.gif
[válaszok erre: #1692] [előzmény: (1690) caterina3, 2007-09-16 21:26:14]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1690. Elküldve: 2007-09-16 21:26:14,

Cukorbetegség

[529.]

Hahóóóó!! icon50.gif Van itt valaki??? icon23.gif
[válaszok erre: #1691]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1689. Elküldve: 2007-09-14 13:20:55,

Cukorbetegség

[530.]

Mindenkinek kellemes hétvégét! icon50.gif
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1688. Elküldve: 2007-09-12 23:34:36,

Cukorbetegség

[531.]

Közben elmentél.... icon26.gif
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1687. Elküldve: 2007-09-12 23:24:06,

Cukorbetegség

[532.]

Erről még az jutott eszembe, hogy tudjátok, mekkora disznóságot hallottam a múltkor? Állítólag megcsinálják egyes kereskedők, hogy megveszik a finom méreggel telenyomott spanyol paradicsomot a nagybanin, aztán átrakják magyar ládába, és eladják magyarnak, szóval még az sem tuti, ha megnézed a ládát. icon16.gif

Teljesen igazad van, hogy a legtutibb még mindig a magyar parasztnéni! icon32.gif
[előzmény: (1681) NeMo0405, 2007-09-12 22:37:46]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1686. Elküldve: 2007-09-12 23:20:28,

Cukorbetegség

[533.]

Még ez a szerencse! icon28.gif

Mastoiditis, és mastoidectomiát végeztek. Influenzából lett középfülgyulladás, abból meg a mastoiditis.
Az utóbbit a rendelőintézeti fü-orr-gégész főorvosnőnek "köszönhetem", aki nem végzett időben paracentézist, noha azonnal mentem a fülészetre, és még ha laikusként rákeresek, akkor is ökölszabályként szembetűnik, hogy az első a váladék útjának megnyitása (lett volna)... icon26.gif Ezzel szemben nekem egy hétig hagyták lüktetni (közben két fülész látott háromszor, de gyakorlatilag nem csináltak semmit), majd spontán perforált a dobhártyám, de nem olyan helyen, ahol rendesen ki tudott volna ürülni, és még két-három hétig kezelgettek így. Utólag a kórházban megmondták, hogy ebből lett a baj.

[előzmény: (1684) NeMo0405, 2007-09-12 22:49:36]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1685. Elküldve: 2007-09-12 23:13:11,

Cukorbetegség

[534.]

Nekem sikerült kipusztítani, azaz elpusztítani magamba tömés által. icon21.gif De tényleg fogok venni, és köszi az ötletet!

Hogy a nyers krumpli mérgező? Nem tudom, honnan veszem, szerintem Anyukámtól hallottam gyerekkoromban. Most, hogy írod, rákerestem, s a neten is találtam ilyet, ahol kitérnek erre:
"a ... zöldségek egy része nem fogyasztható nyersen (pl. burgonya, zöldbab, padlizsán), mert a gyomor nem képes őket megemészteni. Ezenkívül olyan méreganyagokat tartalmaznak, melyeket csak hőkezeléssel lehet semlegesíteni."
Forrás:
http://209.85.129.104/search?q=cache:T6UZ5fEAZnAJ:mek.oszk.hu/00100/00130/html/+nyers+burgonya+m%C3%A9rgez%C5%91&hl=hu&ct=clnk&cd=30&gl=hu

Vagy:
"Burgonyát – ne!
Körültekintően járjunk el, amikor áttérünk a nyulak száraz etetésére.

Azok az állatok ugyanis, amelyek hozzászoktak a zöldhöz, az átállás után sokáig nem esznek eleget, mert várják a számukra ízletesebb zöldfélét. Célszerű legalább a tenyészállatok számára répát, almát, esetleg egy kevés káposztát adnunk. A nedvdús gyökérgumósok, a téli zöldségfélék étrendi hatása kitűnő. A burgonya viszont nyersen nem etethető, mérgező, még akkor is, ha az állatok szívesen fogyasztják."
Forrás:
http://209.85.129.104/search?q=cache:3wkA-22u-ucJ:www.hhrf.org/karpatiigazszo/061205/ht04.html+nyers+burgonya+m%C3%A9rgez%C5%91&hl=hu&ct=clnk&cd=68&gl=hu

No és egy oldal is, aminek talán hihetünk, ennek alapján sajna van benne több-kevesebb mérgező anyag, de ezen a közhiedelemmel szemben a főzés nem változtat:
"A vad növényeknek az életben maradáshoz meg kell küzdeni a rovarkártevőkkel, a gomba, baktérium és vírusfertőzéssel. Témánk szempontjából a rovarok a legérdekesebbek. A burgonya vad fajai olyan alkaloidát, solanint tartalmaznak, amely megvédi a rovarok, többek között a kolorádóbogár ellen. A kultúrába vétel során az indiánok a keserű solanin tartalmú gumók közül folyamatosan a kevésbé keserűeket válogatták ki. Legtöbb solanint a Solanum kurtzianum (S. macolae) 4,36 %-al tartalmazta. A kultúrfajták gumói 3-13 mg% solanint tartalmaznak. Az USA-ban ha 20 mg/100 g. van a burgonyában, már nem fogyasztható. Az egészségügyi szempontból kiváló burgonya 1-3 mg/100 g solanint tartalmaz, Angliában a határérték 2,5-15 mg/100 g. A legnagyobb mennyiség a héjban van. A hámozás 50 %-al csökkenti a solanin tartalmat. A csírás burgonya, vagy a fény hatására megzöldült héjú burgonya 6-7-szer több solanint tartalmaz az eredetihez képest. Sajnos mennyiségét sem a főzés, vagy hőkezelés, sem a hűtés nem befolyásolja (Jones L.R, J.J. Smith, 1996) (2. táblázat, GA: glükoalkaloid-solanin).


(...) Baerecka (1958) szerint nagy problémát jelent az, hogy a termesztett fajtákon belül 1:10-szeres a nagyságrendbeli ingadozás. Ez lehet az oka annak, hogy Jones et al. (1996) adatai szerint 2000 személy közül, aki burgonyát fogyasztott, 2 esetben észleltek mérgezést.

A hazai burgonyafajták 1,98-2,55 % fehérjét tartalmaznak (Allaga et al. 1999). Ez az érték egyes burgonya fajokban 3,5-6,82 %-ot is elérhet. Élelmezési szempontból a burgonyafehérje aminosav összetétele kiváló. Sajnos 15 % inhibitor enzimet (pld. tripszin inhibitort is) tartalmaz."

Forrás:
http://209.85.129.104/search?q=cache:nvvvBpwI31YJ:www.kfki.hu/chemonet/osztaly/eloadas/balinta.html+solanin&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu&lr=lang_hu

Folyton tanulok! icon21.gif





[előzmény: (1681) NeMo0405, 2007-09-12 22:37:46]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


NeMo0405



Tagság: 2007-08-12 15:14:36
Tagszám: #48010
Hozzászólások: 16
1684. Elküldve: 2007-09-12 22:49:36,

Cukorbetegség

[535.]

Akadunk még néhányan...
Mi volt a füleddel? Megsúgod? icon26.gif

NeMo
http://www.ararat.gportal.hu
[válaszok erre: #1686] [előzmény: (1679) caterina3, 2007-09-12 10:19:16]
Zöldfülű
NeMo0405 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


NeMo0405



Tagság: 2007-08-12 15:14:36
Tagszám: #48010
Hozzászólások: 16
1683. Elküldve: 2007-09-12 22:48:23,

Cukorbetegség

[536.]

Kedves Elhasználó!
Hát én nem éppen ugyanezt próbáltam Neked elmagyarázni???!!!
(Mármint, hogy totál felesleges az inzulin Neked)
Pontosan ezért javasoltam, hogy keress fel egy másik orvoskollégát és kérj egy független szakvéleményt.
Még azt is felvetettem, hogy lehet, hogy nem is vagy cukorbeteg, hiszen a fogyással gyakorlatilag normalizálódott a cukrod.
Útálom azokat a kollégákat, akik abból is beteget akarnak csinálni, akinek csak életviteli tanácsokkal segíteni kellene. (Bocs, nem ismerem a kezelőorvosodat - szerencsére).
Nem szeretnék ítélkezni, de valahol bűzlik az a mentalitás, amikor betegként kezelünk valakit, aki nem is beteg, csak hogy visszajárjon... nekem az jut eszembe, vajon a kolléga mennyi anyagi hasznot remél...
Bocsi: én itt vagyok ingyen is, és a Kolléganőm, akit ajánlottam és profi a diabetológiában, soha nem várt el a betegeitől semmit... azon kívül, hogy rendesen tartsák a diétájukat és tartsák be, amit beállítottak...
Szeretettel üdvözöl: NeMo

NeMo
http://www.ararat.gportal.hu
[előzmény: (1677) Elhasználó, 2007-09-12 09:35:27]
Zöldfülű
NeMo0405 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


NeMo0405



Tagság: 2007-08-12 15:14:36
Tagszám: #48010
Hozzászólások: 16
1682. Elküldve: 2007-09-12 22:40:50,

Cukorbetegség

[537.]

Nagyon profi vagy csicsókában!
És: tényleg használ! icon2.gif

NeMo
http://www.ararat.gportal.hu
[előzmény: (1671) caterina3, 2007-09-11 12:20:44]
Zöldfülű
NeMo0405 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


NeMo0405



Tagság: 2007-08-12 15:14:36
Tagszám: #48010
Hozzászólások: 16
1681. Elküldve: 2007-09-12 22:37:46,

Cukorbetegség

[538.]

Lelőhely: piacok. (Mármint a csicsókának)
Hagyjál belőle néhány szemet és ültesd el, tényleg kipusztíthatatlan.
Nyersen sem mérgező, sőt!!! Úgy még némi vitamintartalommal is rendelkezik a hosszú felszívódású szénhidrátok (keményítő) mellett.
Amúgy ki találta ki azt a csacskaságot, hogy a krumpli nyersen mérgező???!!!
Én nagyon szeretem nyersen, sőt, salátákba is finom, csak hamar megbarnul.
Egyetlen esetben mérgező, ha az a barom, aki termeszti, csávázóanyagokkal nyomja teli, de ha parasztnénitől veszed piacon, akkor tuti nem fenyeget ilyen veszély!
Jó csicsókázást!

NeMo
http://www.ararat.gportal.hu
[válaszok erre: #1685 #1687] [előzmény: (1668) caterina3, 2007-09-11 12:09:33]
Zöldfülű
NeMo0405 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Elhasználó



Tagság: 2007-02-05 09:41:11
Tagszám: #41117
Hozzászólások: 165
1680. Elküldve: 2007-09-12 15:23:23,

Cukorbetegség

[539.]

Én is ebben reménykedek :) Felajánlotta, hogy elküld vizsgálatra, ahol kiderítik I-es vagy II-es cukor-e, szerintem élni fogok vele.
[előzmény: (1678) Nagy Ilona, 2007-09-12 09:56:42]
Haladó
Elhasználó adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1679. Elküldve: 2007-09-12 10:19:16,

Cukorbetegség

[540.]

icon32.gif icon32.gif Örülök neki, végre egy normális orvos! icon50.gif

Amit én a fülemmel kapcsolstban átéltem a tavasszal, már semmin sem csodálkozom. icon26.gif icon26.gif
[válaszok erre: #1684] [előzmény: (1677) Elhasználó, 2007-09-12 09:35:27]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Nagy Ilona



Tagság: 2004-06-23 11:17:34
Tagszám: #11124
Hozzászólások: 346
1678. Elküldve: 2007-09-12 09:56:42,

Cukorbetegség

[541.]

Szerintem ennek a dokinak lehet igaza icon36.gif

Ilona
[válaszok erre: #1680] [előzmény: (1677) Elhasználó, 2007-09-12 09:35:27]
Törzstag
Nagy Ilona adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Elhasználó



Tagság: 2007-02-05 09:41:11
Tagszám: #41117
Hozzászólások: 165
1677. Elküldve: 2007-09-12 09:35:27,

Cukorbetegség

[542.]

Ma voltam egy másik doktornőnél az esetemmel. Azt mondta hülyeség az inzulin, mi a fenének, ha még tabletta se kell a normális cukorértékekhez... Hát ez van orvos és orvos közt, most legyen okos az ember :)
[válaszok erre: #1678 #1679 #1683]
Haladó
Elhasználó adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1676. Elküldve: 2007-09-12 08:14:48,

Cukorbetegség

[543.]

A cukorra szerintem azért hat főként jótékonyan, mert nem emeli, tehát ha éhes vagy, és ezzel laksz jól, attól nem megy fel.
[előzmény: (1674) 19aa19, 2007-09-12 06:38:49]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1675. Elküldve: 2007-09-12 08:12:46,

Cukorbetegség

[544.]

Azon gondolkodom, hogy lehet, hogy ebben is vannak fajták (és markáns ízbeni különbségek), mert amit régebben vettem, az tényleg sz.r volt. Viszont amit az ismerősömtől kaptam utóbb, az kifejezetten finom volt, szó szerint. Annyira, hogy idő előtt felfaltam, még mielőtt elszaporodott volna... Megpróbálok kérni tőle újra...
[előzmény: (1674) 19aa19, 2007-09-12 06:38:49]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


19aa19



Tagság: 2007-03-10 11:35:12
Tagszám: #42634
Hozzászólások: 135
1674. Elküldve: 2007-09-12 06:38:49,

Cukorbetegség

[545.]

Próbáltam:) úgy sem jó! A cukrom sem lett jobb icon26.gif

" Semmisem állandó, a változáson kívül "
[válaszok erre: #1675 #1676] [előzmény: (1673) caterina3, 2007-09-11 17:57:53]
Haladó
19aa19 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1673. Elküldve: 2007-09-11 17:57:53,

Cukorbetegség

[546.]

Én régebben főzve próbáltam, úgy nekem nagyon nem jött be. Most próbáltam először nyersen, és így tényleg nagyon finom! icon32.gif Kóstoltad már így?
[válaszok erre: #1674] [előzmény: (1672) 19aa19, 2007-09-11 17:49:43]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


19aa19



Tagság: 2007-03-10 11:35:12
Tagszám: #42634
Hozzászólások: 135
1672. Elküldve: 2007-09-11 17:49:43,

Cukorbetegség

[547.]

Én 2éve kipróbáltam a csicsókát,háááát nem nyerte el a tetszésemet icon33.gif

" Semmisem állandó, a változáson kívül "
[válaszok erre: #1673] [előzmény: (1671) caterina3, 2007-09-11 12:20:44]
Haladó
19aa19 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1671. Elküldve: 2007-09-11 12:20:44,

Cukorbetegség

[548.]

És még:

" Rágcsáljunk csicsókát!




A csicsókát (Helianthus tuberosus L.) régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.

Hazánkban a 17. századtól ismerik és fogyasztják, habár fogyaszthatóságát időnként vitatták. Egy 1927-ben megjelent hivatalos feljegyzésben emberi eledelnek alkalmatlannak minősítették, 1981-ben pedig azt írták róla, hogy édeskés, unalmas íze miatt nem túlzottan kedvelik. Néhány évvel később ugyanakkor népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen kedvezőnek ítélik a fogyasztását. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen csak igénytelen talajban és jönnyen megterem. Õsszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen fogyasztották bármilyen étel mellé.
Leírása, hatóanyagai:
A csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Akár két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítõt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelõ szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

Hazánk lakosságának egészségi állapota a legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.

Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek. Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából adódóan pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, fõleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idõ az ízlelõ bolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más olyan itallal, amelybõl csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerû segítség a fogyókúrához.

Konyhai előkészítése:
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. A hámozásnál levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni. Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk, időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag.
A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.

A leve is finom!
A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket. Az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elősegíti. A sportolók jobb eredményt érnek el azzal, ha egy evőkanál lecitint is beletesznek.
Csicsókalé elkészítése:
A csicsókát alaposan mossuk meg és gyümölcscentrifugával kipréselhetjük a levét. Ihatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglevekkel, amelyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra.

Előnyei a termesztésben:
A csicsóka biokultúrában is remekül termeszthető, kevés gondozást igényel, a gumók tárolása pedig egyszerű, megegyezik a krumplival. Évelő növény, 15-20 évig is egy helyben maradhat. Alkalmas a futóhomok, a vizenyős talaj hasznosítására, a majdnem háromméteres növények pedig jó szélfogó falat alkotnak. Elnyomja a többi gyomnövényt, így tisztítja a területet. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan részeit az állatok szívesen fogyasztják, az elrothadt gumó, gyökér és szár pedig kiváló talajjavító"

Forrás:

http://209.85.129.104/search?q=cache:CkHbOOq9JvAJ:www.gazlap.hu/modules.php%3Fname%3DNews%26file%3Darticle%26sid%3D181+csics%C3%B3ka+m%C3%A9rgez%C5%91&hl=hu&ct=clnk&cd=6&gl=hu


[válaszok erre: #1672 #1682] [előzmény: (1670) caterina3, 2007-09-11 12:16:37]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1670. Elküldve: 2007-09-11 12:16:37,

Cukorbetegség

[549.]

Rákerestem: ha fagyott vagy csírázásban van, akkor mérgező a csicsóka.
[válaszok erre: #1671]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


caterina3



Tagság: 2004-08-15 19:52:52
Tagszám: #12066
Hozzászólások: 1101
1669. Elküldve: 2007-09-11 12:15:08,

Cukorbetegség

[550.]

Ezt olvassátok el!!

"Csicsóka, a csodagumó


A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.


Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka.

Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint.

Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.

A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek.

A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.

Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást.

A candidózistól leginkább a fiatal nők szenvednek, akik többnyire ösztrogéntartalmú fogamzásgátlókat és antibiotikumokat, főleg tetracyclint, metridinazole-t tartalmazó készítményeket, vagy a bőrön erythromycin-tartalmú krémet nagyobb mennyiségben használnak. Következményként az immunrendszer meggyengül, és a normális bélflóra - amely egyébként képes lenne a Candida felszaporodását megakadályozni - helyében a Candida felszaporodása következik. A candidózisban szenvedők tünetei megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Izolált májsejtkultúra használatával kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.

A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó eszszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.

A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák kockázatát növeli.

Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli"

Forrás: http://209.85.129.104/search?q=cache:soiOndI2BbMJ:www.eletforma.hu/%3Fr%3D2110+csics%C3%B3ka+m%C3%A9rgez%C5%91&hl=hu&ct=clnk&cd=3&gl=hu
[előzmény: (1668) caterina3, 2007-09-11 12:09:33]
Kiváló dolgozó
caterina3 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

Cukorbetegség

(üzenet: 2217, Egészség)
 
    / 89 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.013520002365112 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail