Ugyan nem nézegettem, de szerintem itthon az adótornyokon már nincs is VHF III. sávban sugárzó antennarendszer, csak UHF. Nem biztos, hogy a VHF III. sávot célszerű választani, hisz nem csak adóoldalon, de vételi oldalon is plusz antenna telepítését igényli, mivel a DVB-T vétellel rendelkező előfizetők túlnyomó többsége csak UHF antennával rendelkezik + szükség lenne UHF/VHF közösítőre is. Költség mindenkinek, AH-nak és az előfizetőnek is. A lengyeleknél más tészta, ott eddig is volt VHF sávban DVB-T sugárzás, tehát ott ez nem újdonság.
A VHF sáv használatbavétele helyett ott a 6. UHF országos frekvenciahálózat mint alternatíva, de szerintem az A és a B MUX T2-re átállítása is egy opció. Lassan úgyis ki fognak kopni a DVB-T MPEG4 eszközök.
Szerk: arról se feledkezzünk meg, hogy a VHF csatornák csupán 7 MHz szélesek, így a maximális kapacitása is kisebb egy VHF MUX-nak, mint UHF sávban, ahol ez 8 MHz.
Ha jól emlékszem, a jelenlegi hálózat üzemeltetésére 2032-ig van engedélye az AH-nak és szeretném, ha nem lenne igazam, de úgy gondolom, addig nem is fognak hozzányúlni a hálózathoz.
Azt azért te sem gondolod komolyan, hogy minden, a kínálatban lévő csatornát HD-ban kellene továbbítani? Nincs is minden csatornának HD változata (pl. Jocky TV, RTL Gold, Sorozat +), illetve nem is lenne túl csábító olyan csatornák esetében, ahol túlnyomó részt 20-30 évvel ezelőtti tartalmat tolnak és a töltelékcsatornák kategóriába tartoznak... Ez a kapacitás elpazarlása lenne.
Szerintem elegendő lenne, a sportcsatornák mellett, a 10 legnézettebb csatornát HD-ban továbbítani. Arra bőven elég lenne a három T2-es MUX kapacitásának kimaxolása. A tömeges előfizetői szám növelése a népszerű tartalom minőségi továbbításával lenne elérhető, nem a reszlivel... Hány előfizetőt vonzana a mondjuk az Apostol TV, Fishing & Hunting és társainak HD változata?
A lengyeleknél használják az E6 ost is a VHF sávban 184,5mhz.
Ott is elférne pár adás. Van antennám lengyelből.A dobozon rajta is van hogy jó a lengyel mux 8 ra is.
Tulajdonképpen akkor jól saccoltam, mert ha 37 mbps lenne, akkor arra 5 mbps körüli sávszélességgel 6-7 HD csatorna férhet el, úgy hogy legyen még benne tartalék és az EPG-nek is hely. Tehát a 3 mux kb. 21-24 csatornát jelentene HD-ban. Csatorna számosságot tekintve ez nem lenne versenyképes egyik szolgáltatóval sem.
Nem féltetlen...
A C, D és E MUX-ok kapacitása a jelenlegi paraméterek mellett 27.4 Mbps.
A FEC, QAM és GI adatok növelésével akár 37 Mbps-re is lehetne növelni (vagyis a 3 MUX-ban összesen 30 Mbps plusz kapacitást nyernének - bár így az optikai gerinchálózaton is nagyobb kapacitást kellene bérelniük), ekkor azonban a jelenlegi lefedettségi terület megtartása érdekében az adó teljesítményét is meg kellene emelni (kb. arra a teljesítményre, amivel a T2 átállás előtt működtek - ez meg áramot zabálna). Nem biztos, hogy megtérülne a szolgáltatónak, sőt, biztos tovább emelkednének az előfizetési díjak. Bár szerintem így is vastagon áraztak, szóval biztos van ezen haszon bőven...
Arról nem is beszélve, hogy van egy tartalék, hatodik országos frekvencia is (ezt több helyen a városi tévék használják jelenleg), tehát akár még egy F MUX is beüzemelhető lenne.
Forrás tekintetében a csatornák 90%-ánál rendelkezésre áll már HD forrás, az az adott szolgáltatón múlik, hogy milyen formában továbbítja.
A Mindig TV esetében az SD csatornák valóban nagyon rossz minőségűek, de ha HD-t szeretnél, akkor kb. 6-8 HD csatorna férne el szerintem multplexenként, a 3 mux esetében ez egy maximum 18-24 csatornás kínálatot jelenthetne. Ez gyakorlatilag végképp versenyképtelen lenne bármilyen más szolgáltatással.
Lehet ép az a cél, hogy minél kevesebb előfizető legyen és azt tudják mondani, hogy erre nincs igény és így majd meglehet szüntetni az egészet. Az osztrákoknàl több a csatorna is és majdnem a fele HD.
Egy nagy kalap barna salakanyag az egész szolgáltatás! Hiába volt a DVB-T2 fejlesztés, HD csatornákból csak sport és állami propaganda van a kínálatban! Film vagy természetfilm HD-ban? Ugyan már! A 4K tévék korszakában tele van a csatornalistájuk SD csatornákkal és azt is drágán adják.
Ez így elég gáz -2 csatorna akiknek csak erre van lehetőségük hogy csak ezt nézzék. Izaura tv az idős embereknek volt kis szórakozás most már ez sincs.
Szia! Szerintem idővel csak a "közszolgálati" csatornák, és a két nagy kereskedelmi csatorna marad meg. (Tv2, RTL). Illetve a 4 állami rádió... (Ne legyen igazam!)
A gond az, hogy a saját weboldalukon sincs erről semmilyen tájékoztatás. Csak gondolom, hogy még konkrét döntés sem lehet ez ügyben, mit raknak be helyette, ha egyáltalán lesz valami helyettesítő csatorna.
Nem csak itt látni ilyeneket, a teljes újságírói társadalom színvonala igen mélyen süllyed, oldaltól függetlenül. A szakmai felkészületlenség mellett komoly nyelvhelyességi problémáik vannak.
Különösen az online-térben már inkább klikkvadászat zajlik (hatalmas tömegbaleset, rohannak a mentők=egy busz koccant egy Suzukival, a Suzuki vezetőjének bibis lett az ujja).
Nemrég egy sajtótájékoztatón pislogtam, hogy milyen figurák jelentek meg, mint sajtó. Egy rakás életképtelen cicababa/bájgúnár, akik egy értelmes mondatot nem tudnak kimondani, alig láttam köztük értelmesnek kinéző valakit.